[...] uwagę, żeby pamiętać o nienasyconych kwasach tłuszczowych. Sprawdziłem sobie na jednej stronie poszczególną ilość kwasów tłuszczowych w niektórych produktach: - karkówka Tłuszcze: 22.80 g Kwasy tłuszczowe nasycone:7.98 g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone:11.50 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone:1.58 g - jajko Tłuszcze:9.70 g [...]
Witam. Zacznę moze na wstępie, ze jedyne informacje jakie znajduje w necie nt powstawania tłuszczy trans dotyczą powstawania tych tłuszczy podczas smażenia na zdrowych olejach w wyniku wysokiej temperatury a także działania światła przez dłuższy czas. Wiemy także ze kwasy nasycone nie maja takich właściwości "psucia sie" ponieważ nie posiadają [...]
Na początku zaznaczę, że mam dość niski poziom BF, także nie wiem czy w tym przypadku ten sposób odżywiania będzie dla mnie odpowiedni. Mam kilka pytań: 1. Czy przy tym sposobie odżywiania można nabrać masy mięśniowej przy odpowiedniej podaży białka czy jest ona ukierunkowana głównie na redukcje tkanki tłuszczowej? 2. Czy pierwszym "posiłkiem" [...]
Witam. Wiele osob propaguje diety niskowęglowodanowe argumentując to tym ze przez miliony lat ewolucji czlowiek (i jego praprzodkowie) jadl nieprzetworzone produkty takie jak mieso, ryby, warzywa, owoce, nasiona, orzechy itd nie sposób sie z tym nie zgodzic, produkty przetworzone sa czesto naszpikowane chemią i roznymi zbednymi a wrecz [...]
[...] co jem i ile. Policzylem proporcje i kalorie. Co do kalorii jestem pewnie, że sa policzone dobrze. Kalorie są policzone dla mezomorfika Kalorie : 2410kcal Białko 163g = 7% Tłuszcze 602g = 25% Węglowodany 1639g = 68% za duzo tego chyba zle policzone. Prosze o poprawke Układajac proporcje używałem artykułu " ellisa " tutaj zamieszczam link to [...]
Chyba to wszystko co powinismy o nich wiedziec : Zalecane dzienne spożycie tłuszczu generalnie nie powinno przekraczać 30% całkowitej dziennej liczby kalorii. Jednakże kulturyści nie byliby zadowoleni ze swych rezultatów, gdyby ich spożycie tłuszczu zbliżało się zbytnio do wartości ekstremalnych z tego przedziału - czyli zarówno do zera, jak i do [...]
Więc tak , często gęsto jadłem około 1.2g-1.5g biała na KM. Kaloryczność zawsze była odpowiednia, ale czasem własnie brak kasy powodował że zjadłem sporo mniej białka. Możliwe że jakieś mare zmniejszenie wymaganej porcji białka o 25%-35% przez okres 2 miesięcy spowodowało spore spadki w masie? Zaznaczać w masie, bo siła mi zaczeła świetnie iść, [...]
Zalecane dzienne spożycie tłuszczu generalnie nie powinno przekraczać 30% całkowitej dziennej liczby kalorii. Jednakże kulturyści nie byliby zadowoleni ze swych rezultatów, gdyby ich spożycie tłuszczu zbliżało się zbytnio do wartości ekstremalnych z tego przedziału - czyli zarówno do zera, jak i do powyżej 30%. Powód? Po pierwsze tłuszcz jest o [...]
[...] Mam 16 lat, 178cm wzrostu i waże 74kg. Problem tkwi w tym że nie wiem jak obliczyć zapotrzebowanie organizmu na wszystkie składniki takie jak Kalorie, Białko, Węglowodany i Tłuszcze. Bez tego nie da się ułożyć dobrej diety więc prosze o pomoc. Szukałem już wszędzie nie raz coś tam znalazłem ale nie za bardzo wiem jak to obliczyć. Piszcie, z góry [...]
[...] białka jest mięso indycze, ww natomiast ryż, kasza i makaron. Staram się aby dzienny bilans kształtował się następująco: Białka: ok 170 gramów Węglowodany: około 360 gramów Tłuszcze: I tu mam problem, z wyjątkiem momentów gdy smażę mięso lub omlety staram się nie używać tłuszczu (po usmażeniu mięsa olej z patelni zwykle wylewam zanim dodam sos). [...]
Jest to kontynuacja do tematu Mateusza, który znajduje się tutaj: http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE-t369407.html Nie jest to samodzielna praca, ani moja, ani Mateo_1983 zaś cytat z książki "Żywienie człowieka - Zdrowego i chorego" pod redakcją Jana Hasika oraz Jana Gawęckiego. Mam nadzieję, że dzięki niemu wielu z Was uzupełni swoją dietę w te [...]
Witam, Wzrost 182, waga ok. 90, lat 30. Wcześniej niecały rok na redukcji. Po niej stopniowe odbijanie w górę (100kcal więcej na każdy tydzień). Obecnie 3800-3900 kcal dziennie. Białko na stałym poziomie – 20%, ale kombinuję z ilością węgli i tłuszczy. Raz przewaga tłuszczy (50:30), innym razem węgli (50:30), jeszcze innym razem bardziej [...]
[...] rzepakowym) i inne jednonienasycone (omega 9) sprzyjają rozwojowi raka podobnie, jak również niektóre tłuszcze wielonienasycone omega 6 (np. 20:2 pochodna kwasu linolowego). Tłuszcze nasycone (w maśle, smalcu, śmietanie, wieprzowinie, kiełbasie, drobiu, itp.) nie szkodzą osobom z predyspozycjami rakowymi, a tłuszcze wielonienasycone omega 3 - [...]
witam mam pytanie. jaki procent dziennego zapotrzebowania na bialka, węglowodany i tłuszcze przypada na poszczególne posiłki?? czy to ma bardzo duze znaczenie?? oto jak wyglada rozklad dziennego zapotrzebowania na B-bialka, W-weglowodany, T-tluszcze w mojej diecie. ewentualne poprawki mile widziane:D waga 57kg, wzrost 177 zapotrzebowanie: ok [...]
Wiek : masa Płeć : mężczyzna Wiek : 27 Waga : 78-79 Wzrost : 171 Obwód klatki : 114 Obwód ramienia : 41-42 Obwód talii : 83 Obwód uda : 61 Obwód łydki : 39 Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : 13-15% Aktywność w ciągu dnia : praca Uprawiany sport lub inne formy aktywności : obecnie Push Pull 4 x w tygodniu, w ciągu najbliższych 2-3 tygodni [...]
J Appl Physiol. 2004 Jul;97(1):11-6. Epub 2004 Feb 20. Adding fat calories to meals after exercise does not alter glucose tolerance. Fox AK, Kaufman AE, Horowitz JF. Division of Kinesiology, The University of Michigan, Ann Arbor, MI 48109-2214, USA. Abstract A single session of exercise increases insulin sensitivity for hours and even days, and [...]
PUFA - skrót od Polyunsaturated Fats, czyli tłuszczy wielonienasyconych, na które składa się grupa kwasów omega 6 i omega 3. Są to kwasy tłuszczowe należące do tzw. NNKT - Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (ang. EFA - Essential Fatty Acids). Są to w zasadzie jedyne tłuszcze jakie są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania i jakich [...]
PUFA - skrót od Polyunsaturated Fats, czyli tłuszczy wielonienasyconych, na które składa się grupa kwasów omega 6 i omega 3. Są to kwasy tłuszczowe należące do tzw. NNKT - Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (ang. EFA - Essential Fatty Acids). Są to w zasadzie jedyne tłuszcze jakie są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania i jakich [...]
Witam wszystkich Pytanko ktore mnie troche nurtuje CZY ISTNIEJA WZORCOWE(PODSTAWA) WARTOSCI DIETETYCZNE? BAZA BILANS od czego zaczac ? wiem wiem wyliczyc kalorie poczytac co i kiedy jesc plan treningowy i do dziela ale tu wlasnie jest problem JAK ZBILANSOWAC DIETE? na MASE czy REDUKCJE jakie proporcje procentowe,gramowe na kilogram [...]