Dosyć często mówi się o naturalnych afrodyzjakach zwiększających libido. Czy zdajesz sobie sprawę, że są również produkty, których należy unikać, gdyż mogą zmniejszać popęd seksualny? Styl życia i żywność, którą spożywamy, może mieć wpływ między innymi na poziom testosteronu, który jest kluczowy dla Twojego popędu seksualnego.
[...] z tym poradzić? 1. Stosuj produkty pochodzenia roślinnego o większym „ciężarze kalorycznym” Dieta roślinna to nie tylko korzonki, liście i niskokaloryczne owoce, ale także orzechy, nasiona, awokado, oleje roślinne i wszelkie produkty przemysłu spożywczego będące pochodną tych ostatnich pokarmów. Mam tutaj na myśli np. masło orzechowe, masło [...]
[...] chleb pełnoziarnisty mąki pełnoziarniste płatki owsiane, jaglane, gryczane warzywa (w szczególności warzywa strączkowe) owoce (sporo błonnika zawierają suszone) nasiona, orzechy W 100 g sporo błonnika znajdziemy np. w: czarnych porzeczkach – 7,9 g malinach – 6,7 g awokado – 3,3 g nasionach chia – 25 g gruszkach – 3,1 g burakach – 2,8 g [...]
[...] dla was z pewnością zaskoczeniem. Ulubionym źródłem białka jest oczywiście chude białe mięso, węglowodanów słodkie ziemniaki, brązowy ryż i quinoa, a tłuszczy awokado i orzechy. Sabina mówi, że "sekretem" sukcesu w osiągnięciu sprawności fizycznej jest konsekwencja, ciężka praca i nie poddawanie się, gdy sprawy stają się trudne. Po niej od [...]
Styl życia zmniejszający stan zapalny organizmu chroni przed nowotworami i chorobami układu krążenia, jak również spowalnia proces starzenia się. Okazuje się również, że antyzapalny styl życia może również zwiększyć efekt treningu siłowego, zwłaszcza u osób w starszych. Tak pokazują wyniki badania przeprowadzonego w Holandii. Podsumowując Warto [...]
Często zastanawiamy się, jak to jest, że jedna osoba wygląda bardzo młodo, a druga bardzo szybko się starzeje pomimo zdrowego stylu życia. Prócz odżywiania i po prostu genetycznych predyspozycji również inne czynniki mają wpływ na procesy starzenia. W naszym organizmie dzieje się wiele magicznych procesów, o których nie myślimy na co dzień. [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej to jeden z częstszych celów, jakie sobie zakładamy, wraz z każdym kolejnym rokiem. Z reguły towarzyszy jej jakieś większe wydarzenie w życiu: ślub, złe wyniki badań, wakacje czy okres po świętach. Z kolei u osób regularnie trenujących zależne jest to od poziomu tkanki tłuszczowej i wyglądu sylwetki. Kolejne, [...]
[...] się, są zależne od akwenów. A co z produktami roślinnymi zawierającymi omega-3? Z pewnością słyszeliście o produktach roślinnych, które zawierają dużo kwasów omega-3 m.in. orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona sezamu, nasiona chia. Jak najbardziej są to dobre źródła, ale mają swoją wadę - są w postaci krótkołańcuchowej, która niekoniecznie ma [...]
[...] W sytuacji takiej warto bazować na jak najmniej przetworzonych źródłach, takich jak: mięsa, ryby, jaja, nabiał, ryże, kasze, makarony, ziemniaki, płatki zbożowe, oleje, orzechy, nasiona, masła orzechowe, ryby, tłuste mięsa, jaja, warzywa, owoce. Większość osób, szczególnie kobiet, zapyta w takiej sytuacji: „co ze słodyczami, [...]
Gdy do każdego koktajlu, sałatki, zupy czy pesto, wrzucasz kilka garści szpinaku, masz przeczucie, że robisz coś bardzo dobrego dla swojego organizmu. W końcu szpinak to zielone warzywo liściaste, które ma wiele właściwości odżywczych i powinno znaleźć się w naszej diecie. Podsumowanie Jest wiele dobrych powodów, by jeść zielone warzywa liściaste [...]
Podczas budowy masy mięśniowej trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników, które determinują tempo wzrostu i zmian w sylwetce. Jest to: odpowiedni trening, dieta, suplementacja i regeneracja - standard. Nie zawsze jednak wszystko przychodzi z łatwością. Podsumowanie Zarówno doskwierający głód, jak i brak apetytu, mogą być sporym utrudnieniem w [...]
Dieta nie musi się już kojarzyć z wyrzeczeniami, monotonnym menu z ograniczeniem w jedzeniu słodkości. Kluczem są słodycze alternatywne, stworzone z myślą o osobach będących na diecie, dbających o sylwetkę, czy też zdrowie. Grupę takich właśnie łakoci tworzą kremy z linii NUTLOVE. NUTLOVE to między innymi gęste, pyszne, słodkie kremy nieustające [...]
Przesuszona skóra na łokciach to częsta przypadłość, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem robi się zimno. Sucha skóra na łokciach charakteryzuje się nie tylko mało estetycznym wyglądem, ale też jest bardzo nieprzyjemna w dotyku. Czy wystarczy stosowanie zwykłego balsamu nawilżającego, by przywrócić skórze prawidłową kondycję? Wśród [...]
Posiłki w szkole dla wielu aktywnych młodych osób potrafią być problematyczne. Po pierwsze wymagany jest czas na przygotowanie ich w domu, odpowiednie zasoby finansowe lub wsparcie rodziców przy zakupach, oraz umiejętne skomponowanie dań, aby nie powodowały one dyskusji wśród kolegów i koleżanek. Serek wiejski z płatkami owsianymi i pestkami [...]
[...] możemy znaleźć w tłustych rybach morskich, takich jak: łosoś, halibut, makrela czy sardynki, a także w pstrągu, tuńczyku i mieczniku. Nasiona chia, szpinak, olej lniany i orzechy włoskie są również dobrym źródłem kwasów Omega-3 pochodzenia roślinnego. Jeśli w Twojej diecie brakuje wymienionych wyżej produktów, przez co nie możesz uzyskać [...]
[...] — jest najlepszym pokarmem wzmacniającym wytwarzanie serotoniny dla wegan i wegetarian indyk — tak jak inne chude mięsa, zawiera tryptofan, ale także dużo cennego białka orzechy i nasiona — to nie tylko źródło tryptofanu, ale także zdrowe tłuszcze Co jeszcze możesz zrobić, aby utrzymać wysoki poziom serotoniny? Nawadniaj się Woda zapewnia [...]
[...] jest zakwaszający wpływ diet zachodnich (steki i polędwice wołowe, kurczak, sery (parmezan, brie, mozzarella), jajka, granola, płatki owsiane, tuńczyk, krewetki, makrela, orzechy, migdały itd.) Prawdopodobnie kwasowość wywołana przez tego rodzaju dietę odgrywa rolę w patofizjologii osteoporozy. Wykazano, że kwasica metaboliczna prowadzi do [...]
Lizyna jest niezbędnym składnikiem pokarmowym z grupy aminokwasów. Natomiast niezbędny składnik pokarmowy to taki, bez którego organizm nie jest w stanie się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy [...]
Nie ulega wątpliwości, że niedobory magnezu w diecie osoby dorosłej, jak i nastolatków, wiążą się z przykrymi konsekwencjami dla całego organizmu. Jego udział w diecie jest ważny, ze względu na szereg czynności, jakie pełni. Zazwyczaj początkowe fazy niedoboru magnezu powiązane są z występowaniem drżenia mięśni, głównie np. powiek, co jest dla nas [...]