Bardzo często młodzi adepci kulturystyki otrzymują błyskotliwe porady dotyczące treningu siłowego, diety czy suplementacji. Oto kilka najlepszych z nich. Z oczywistych względów nie podaję żadnych danych, które mogłoby zidentyfikować osoby. Inwencja trenujących nie ma granic, dlatego z pewnością znasz ludzi, którzy głoszą podobne poglądy. [...]
[...] szeroko rozpowszechniona w diecie, ale wiele suplementów prenatalnych jej niestety nie zawiera. Pokarmowym źródłem choliny jest wołowina, wieprzowina, kurczak, jaja, ryby, orzechy, rośliny strączkowe i warzywa kapustne. Podsumowanie Suplementacja w ciąży pod wieloma względami jest bardzo ważna. Powyżej omówiłam witaminy, które są brane pod [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru choliny – niezbędnego składnika pokarmowego, którego niedobór w diecie może nieść ze sobą bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Jak uważają specjaliści, wyłaniające się z tych badań wnioski są o tyle niepokojące, że [...]
[...] układu krążenia. Jednak trzeba pamiętać, że musielibyśmy jeść sporo produktów zawierających sterole, aby zobaczyć znaczną redukcję LDL. Naturalne pokarmy roślinne, takie jak orzechy, warzywa, zboża, rośliny strączkowe i orzechy zawierają tylko niewielkie ilości tych związków i to niestety nie wystarczy, żeby wpływać na poziom lipidów. Wyższy [...]
[...] zwierzęce zaspokojenie ich codziennych potrzeb związanych z białkami. Osoba, która wybrała dietę wegańską lub wegetariańską, powinna stosować zróżnicowaną dietę opartą na produktach roślinnych, aby uzyskać wymagany zakres aminokwasów. Obejmuje ona pokarmy wysokobiałkowe, takie jak: tofu, tempeh, soczewica, orzechy, nasiona i komosa ryżowa.
[...] je zawierają, ale żelazo w roślinach ma niższą biodostępność niż żelazo w mięsie. Produkty, które powinny się znaleźć w diecie roślinnej to fasola, soja, szpinak, rodzynki, orzechy nerkowca, płatki owsiane, kapusta i sok pomidorowy. W kwestii niedoborów zdania są podzielone. Z jednej strony mówi się, że osoby na diecie bezmięsnej są bardziej [...]
[...] potrzebna nadwyżka energetyczna w postaci węglowodanów (ryż, kasza, makaron, pieczywo razowe, odżywka typu gainer i carbo) i tłuszczów (oliwa z oliwek, olej lniany, awokado, orzechy, migdały, jajka, tłuste ryby itd.), oraz odpowiedni trening 3-4 x w tygodniu. Białko serwatkowe jest przydatne, ważne i wygodne, jest materiałem budulcowym, ponadto [...]
[...] kolorowych warzyw, każdy posiłek zawiera białko, węglowodany i tłuszcze. Zazwyczaj jest to chude mięso, jajka, chleb pełnoziarnisty, słodkie ziemniaki, brązowy ryż, awokado, orzechy czy oliwa z oliwek. Historia Georgiego pokazuje nam, że sprawność fizyczną można wykorzystać nie tylko do budowania wspaniałej sylwetki, ale także jako sposób na [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym. Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]
Glutation jest najważniejszym i najsilniejszym przeciwutleniaczem znajdującym się w organizmie człowieka. Przeciwutleniacze to substancje, które mają za zadanie ograniczyć działanie stresu oksydacyjnego poprzez zredukowanie ilości wolnych rodników. Podczas gdy większość przeciwutleniaczy znajduje się w żywności (głównie w warzywach i owocach), tak [...]
Kolejnym systemem żywieniowym, jaki dziś przedstawię, jest dieta śródziemnomorska. Mówi się, iż osoby mieszkające w Hiszpanii czy Włoszech charakteryzują się zdecydowanie większym zdrowiem i lepszym samopoczuciem, niż np.: Amerykanie i właśnie dzięki temu zainteresowano się dogłębniej ich dietą. Dietą byłoby wprowadzenie wcześniej wspomnianego [...]
Olej MCT i olej kokosowy to tłuszcze, które zyskały na popularności wraz z większym zainteresowaniem dietą ketogeniczną. Choć mają wspólne cechy, to jednak są między nimi pewne różnice i każdy z nich ma swoje unikalne zalety oraz zastosowania. Pielęgnacja urody i skóry Wysoki udział kwasu laurynowego w oleju kokosowym sprawia, że jest on [...]
[...] zielone warzywa liściaste (zwłaszcza kapusta, rzepa, szpinak i jarmuż) brokuły rośliny strączkowe (zwłaszcza soja i edamame) dynia owoce (zwłaszcza jagody, winogrona i figi) orzechy (takie jak orzeszki pinii i orzechy nerkowca) sery (np. cheddar i mozzarella) marchewki wołowina wątróbka z kurczaka szynka wieprzowa jajka. Źródła potasu owoce [...]
Wielu adeptów sportów siłowych, a także niekiedy osoby nietrenujące dałyby dużo, aby mieć taki problem. Dotyczy to przede wszystkim osób bardzo drobnych, najczęściej z niedowagą. Sytuacja majaca miejsce w szatni.... nie mogę przybrać na masie… Drugi głos pyta: a ile ważyłeś najwięcej? Pierwsza osoba odpowiada: 78 kg. a teraz? - dopytuje druga [...]
Masło orzechowe jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 [...]
[...] w zdrowych jajkach (nie w jajkach z produkcji przemysłowej, w których kury trzyma się w wątpliwych warunkach i faszeruje lekami), olej lniany, olej rzepakowy, awokado, orzechy, migdały, nasiona konopi, nasiona lnu, ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 (suplementy omega-3). Ale jakie znaczenie ma stężenie glukozy we krwi? Glukoza -> [...]
Dla wielu z Was z pewnością nie jest niczym nowym fakt, że kwasy Omega-3 są bardzo wartościowe i ważne dla naszego zdrowia. Ich niedobór może być dość niebezpieczny i doprowadzić nawet do depresji. Dobrą informacją jest jednak to, że uzupełnienie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych Omega-3 może pomagać w zapobieganiu i leczeniu tego typu [...]
[...] samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, nasiona i oleje z nasion, np. z kiełków pszenicy. Podsumowanie Ryzyko niedoborów składników odżywczych rośnie wraz z wiekiem z powodu różnych czynników. Często jest [...]
[...] omega-3. Na uwagę zasługują roślinne oleje tłoczone na zimno, takie jak oliwa z oliwek, olej lniany, czy olej rzepakowy. Cennych kwasów tłuszczowych dostarczają również orzechy i nasiona. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe w powyższych źródłach pośrednio wpływają na poziom energii, gdyż dostarczają cennych witamin i innych substancji (m.in. [...]
[...] znaczenie ma tutaj zawartość minerałów. Warto wybierać te, które są bogate w potas, np. ziemniaki, buraki, bakłażan, szpinak. Dobrym źródłem są także banany, suszone morele, orzechy i produkty zbożowe. Oprócz pokarmów bogatych w potas dobrze jest zadbać o suplementację lub spożywanie produktów zawierających magnez, czyli produktów [...]