Materiał prezentujemy jako ciekawostkę z USA, ocenę pomysłu na produkt pozostawiamy Wam samym. Słyszeliście z pewnością o kuloodpornej kawie, która swego czasu była bardzo popularnym, pobudzającym napojem. A czy piliście tzw. FAT-water? Sama nazwa sugeruje, że to woda z dodanym tłuszczem. Promowany jest, jako bezcukrowy napój wspomagający spalanie [...]
Wraz ze wzrostem częstotliwość występowania otyłości, obserwuje się wiele niepokojących objawów stwierdzających pogorszenie naszego (jako populacji) zdrowia. Wśród głównych zagrożeń najczęściej wymienia się pogorszenie sprawności układu sercowo-naczyniowego, coraz większa ilość chorych na cukrzycę typu 2, czy też większe ryzyko zachorowania na [...]
Każda dieta, w której dochodzi do eliminacji dużej grupy produktów, stwarza pewne ryzyko monotonii i niedoborów w jadłospisach. W związku z tym intensywnie poszukiwane są nowe produkty spożywcze lub modyfikacje już istniejących, które mogłyby zarówno urozmaicić smak, jak i wartość odżywczą diety osób unikających pokarmu odzwierzęcego. Dobrym [...]
[...] badań. Warto jednak zauważyć, że chleb, makaron, ryż, ziemniaki mogą przyczyniać się do nasilenia trądziku u osób mających problemy z gospodarką cukrową. Nabiał, kakao czy orzechy mogą przyczyniać się do problemów skórnych u osób słabo tolerujących wymienione produkty. Podsumowując, jeśli masz problemy z trądzikiem, zastąp część posiłków [...]
[...] jest zbyt algorytmiczne podejście do oceny. Podejście takie może u osób nieznających podstaw dietetyki zaburzać postrzeganie takich produktów, jak oleje roślinne, orzechy czy owoce. „Obrywa się” w tym rankingu również wyrobom mleczarskim, czy mięsom, podczas gdy dobrze oceniane są np. kolorowe napoje bez cukru. Nie bierze się tutaj pod [...]
[...] śniadania bez owsianki lub omleta na bazie płatków czy mąki owsianej. Jest to bardzo wszechstronny produkt, do którego pasują niemal wszystkie dodatki: owoce, inne płatki, orzechy, nabiał i wiele innych. Popularna stała się też pieczona owsianka, która daje namiastkę ciasta z owocami dla większych łasuchów. Nie da się ukryć, że owies to bardzo [...]
[...] selenu dziennie, jednak zapotrzebowanie zwiększać mogą ciąża oraz karmienie, a także niektóre zaburzenia stanu zdrowia. Najbogatszym źródłem spożywczym tego pierwiastka są orzechy brazylijskie, których 3 – 4 sztuki zaspokoić mogą nawet 200% zapotrzebowania organizmu. Do innych cennych źródeł zalicza się ryby (szczególnie tuńczyka), owoce morza [...]
[...] Co jedzą witarianie? Podstawą diety witariańskiej są produkty pełnoziarniste oraz roślinne, zatem nic dziwnego, że na listach zakupowych dominują owoce, warzywa, ziarna, orzechy i nasiona. Większość witarian to weganie lub wegetarianie, ale niektórzy uwzględniają w swojej diecie także surowe jajka, nabiał, ryby oraz mięso. A czego unikają [...]
[...] jak i skórę oraz pozbyć się tak zwanej „wegańskiej twarzy” warto dołączyć do swojej diety białko wegańskie i nie zapominać o zdrowych tłuszczach takich jak oliwa czy orzechy oraz przede wszystkim o kwasach tłuszczowych omega-3. Dobrym rozwiązaniem może być odżywka wegańska VEGEROSE, zawiera ona 5 różnych białek roślinnych, które świetnie [...]
[...] do lodówki. 50 g masła orzechowego, szczyptę soli razem z kilkoma łyżkami mleka podgrzewamy, by masa była rzadsza. Rozprowadzamy po ściętym serniku. Na górę wykładamy orzechy. 25 g czekolady rozpuszczamy i polewamy całość. Pozostałe 25 g kruszymy i posypujemy na polewę. Całość potrzebuje około 2 h w lodówce. Wartości odżywcze: Sernik [...]
[...] i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w czym chcemy: wiórki kokosowe, kakao, chia, zmielone orzechy. Przechowujemy w lodówce. Rada Krem migdałowy możecie zastąpić dowolnym masłem orzechowym, ale wtedy musicie dać więcej syropu klonowego. Najważniejsza zasad przy [...]
[...] w temp. pokojowej 60 g erytrytolu 100 g mąki orkiszowej 1 jajko 100 g płatków owsianych pół łyżeczki sody szczypta soli łyżeczka cynamonu opcjonalnie gorzka czekolada, orzechy Jak wykonać: Do miski wkładamy banana, olej kokosowy oraz erytrytol i ucieramy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy [...]
[...] o mitach związanych z treningiem mięśni brzucha. Wygląd brzucha zależy od stosowania odpowiedniej diety, bogatej w źródła białka (mięso zwykłe i ryb, białka serwatkowe, orzechy), warzywa i inne zdrowe źródła węglowodanów złożonych. W diecie musiałaby być odpowiednio zmniejszona ilość energii, czyli konieczne jest wdrożenie deficytu [...]
[...] mieszamy w misce. Lepkość masy korygujemy ilością wody - musimy swobodnie móc formować kulki. Każdą kulkę obtaczamy w posiekanych migdałach. Migdały możecie zamienić na orzechy, wiórki lub kakao. Gotowe. Przechowujemy w lodówce. Wartości odżywcze: Z tej ilości składników wychodzi 10 kulek mocy. Każda to 94 kcal. Białko 4 g, Tłuszcze 7,3 g, [...]
[...] lub kremu NutWhey biała czekolada - kokos Jak wykonać: Olej kokosowy wraz z masłem orzechowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kakao, izolat, mąkę kokosową oraz posiekane orzechy ziemne. Wszystko dobrze wymieszać. Foremkę wyłożyć folią i równo rozprowadzić masę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Jak masa będzie twarda pokroić na kawałki. W [...]
[...] zalewamy wodą - tyle by wchłonęły całą i były kleiste. Ja zostawiam zalane na minimum godzinę. Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach - dodajmy do płatków. Wiórki, orzechy, żurawiny, nasiona także dodajemy i wszystko dokładnie mieszamy. Białko oddzielamy o żółtka - ubijamy na pianę. Żółtko i proszek do pieczenia dodajemy do płatków - [...]
[...] 60 g mąki kokosowej 40 g wpc w ulubionym smaku 50 ml mleka 25 g posiekanych orzechów 40 g Protein Chocolate 20 g gorzkiej czekolady Jak wykonać: Masło, mąkę, białko, orzechy umieszczamy w misce. Dolewamy po trochu mleka korygując kleistość masy. Zwykle wystarcza 50 ml. Wszystko dokładnie mieszamy. Pojemnik wykładamy folią i przekładamy [...]
[...] 30 g orzechów Jak wykonać: Wszystkie składniki poza orzechami wkładamy do miski i blendujemy . Foremkę keksówkę wykładamy papierem, przelewamy połowę masy, dodajemy orzechy i wylewamy pozostałą masę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Gotowe! Świetnie smakuje z masłem orzechowym. Wartości odżywcze: Cały chlebek to 1570 [...]
[...] sztuk migdałów/orzechów Sposób przygotowania: Olej mieszamy z kakao i słodzikiem w małej miseczce. Masę przelewamy do małego pudełka wyłożonego folią, aby łatwiej wyciągnąć gotową czekoladę. Na wierzchu układamy borówki i orzechy. Wkładamy na kilka godzin lub na noc do lodówki. Wartości odżywcze: Białko: 3g Tłuszcz: 49g Węglowodany: 7g 483kcal