Cześć! Tak makro jest jak najbardziej w porządku. Warto też abyś zadbał o jakość pożywienia Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze stanowią podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
Cześć! Jak chcesz zacząć redukcję to najlepiej oblicz swoje zapotrzebowanie korzystając z poniższego wzoru: http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne.
[...] tych kalorii był odpowiedni. Warto byś zadbał o poniższy rozkład makroskładników na początek: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Węglowodany powinny stanowić [...]
Nie mierz wszystkich swoją miarą. Daje sobie rękę uciąć, że 90% słabo doświadczonych normalnych osób, zachłyśnięta pseudo rewelacjami m.in jakie wyżej przytoczyłeś o cudownych właściwościach tłuszczów jako źródła energii, wyłamie się ze schematu jak tylko przyjdzie okazja. Kluczowym w celu utrzymania dobrej formy, jest wyrobienie odpowiednich [...]
Jeszcze raz podkreślę. Twoim nawykiem żywieniowym jest nie jedzenie konkretnych kompozycji, produktów, a liczenie makro, cal i trzymanie się założeń. Ustalisz x zrobisz to, ustalisz y zrobisz to. Natomiast jak chcesz typowemu Karolowi trenującemu rekreacyjnie, który nie obraca swojego życia wokół założeń dietetycznych i skrupulatnych wyliczeń [...]
Cześć! Na sam początek zalecam zerknięcie na poniższy artykuł i wyliczenia ile powinieneś energii dostarczać w ciągu dnia przy takiej intensywności. Zatem w zależności od tego jakie masz zapotrzebowanie energetycznie ciężko będzie podzielić procentowo udział każdego z makroskładników gdyż Twoja waga jest stała i od niej zależy udział białka, [...]
Trening siłowy u nastolatka Cześć! Fajnie, że w tak młodym wieku już myślisz o treningu siłowym. Myślę, że nie masz się czego obawiać jeżeli chodzi o zahamowanie wzrostu, bo to mit związany z treningiem siłowym. Natomiast trenowanie jedynie ramion nie przyniesie Ci spektakularnych rezultatów, zacząłbym od uczęszczania na siłownię 2-3 razy w [...]
Witam, Na redukcję tkanki tłuszczowej składa się kilka ważnych elementów. Podstawą jest dieta. Zdrowe odżywianie i unikanie przetworzonej żywności to jedno. Przede wszystkim należy poznać swoje zapotrzebowanie dziennego spożycia kalorii. Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2021-02-15 23:16:29
Tutaj świetnym wyborem będzie HUMMY Shake: https://sklep.sfd.pl/Szukaj.aspx?q=hummy+shake Produkt, który ma w składzie same naturalne składniki, wysokiej jakości odżywkę białkową w postaci koncentratu białka serwatkowego, zmielone płatki owsiane, 26 witamin i minerałów, mało cukru, dużo błonnika, zdrowe tłuszcze. Są też wersje vege, oparte na [...]
Cześć! Dalej powinieneś redukować, poziom tkanki tłuszczowej jest jeszcze daleko od takiego, który pozwoli Ci optymalnie rozpocząć budowanie tkanki mięśniowej. Obecnie wygląda jakbyś miał około 18% tkanki tłuszczowej, ale najlepiej jakbyś użył kaliperów, które pozwolą Ci to lepiej ocenić ze względu na fakt, że tkankę tłuszczową masz nie tylko na [...]
[...] makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
Cześć! Zapewne jesteś osobą szczupłą ze względu na fakt, że nie spożywasz odpowiedniej ilości kalorii jaką potrzebujesz. Zrób eksperyment i sprawdź jak dużo kalorii spożywasz w ciągu dnia - możesz skorzystać z dziennika dietetycznego na potreningu.pl - https://potreningu.pl/kalkulatory/kalorie Dodatkowo zapewne powodem może być fakt, że możesz [...]
[...] makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
Witam , kwestia ustalania makroskładników ma charakter wysoce indywidualny. Nikt z nas na podstawie w/w informacji nie wie jak zareaguje Twój organizm na różne kombinacje. Notabene jest to zależne przede wszystkim od stanu Twojej gospodarki hormonalnej. Przechodzenie na dietę tłuszczową, bo jest taka moda również do najlepszych pomysłów nie [...]
Witaj ,nie ulega wątpliwości, że kluczem do uzyskania pożądanych efektów podczas pracy nad sylwetką jest odpowiednie dobranie celu. Niestety w praktyce okazuje się, że wiele osób ustawia priorytety w sposób niewłaściwy, przez co dochodzi do sytuacji, w których redukcja stosowana jest przez jednostki szczupłe, a niekiedy wręcz wychudzone, a diety [...]
Tłuszcze nie są ciężkostrawne dla naszego układu trawiennego. Rodzaj kwasów tłuszczowych nieszczególnie decyduje o tym jaką jest ich strawność i nie należy unikać nasyconych kwasów tłuszczowych, co można wywnioskować z Twojej wypowiedzi. W dietach tłuszczowych, gdzie ilość weglowdanów jest do 50 gramów dziennie nasycone kwasy tłuszczowe stanowią [...]
Łatwiej strawne są tłuszcze zawierające trójglicerydy średniej długości. https://www.sfd.pl/MCT_%C5%9Brednio%C5%82a%C5%84cuchowe_kwasy_t%C5%82uszczowe_-t817294.html Dostępne jako dedykowane oleje MCT. Z tańszych opcji olej kokosowy zawiera ich stosunkowo sporo. Zmieniony przez - rafix87 w dniu 2021-02-15 18:20:30
Cześć! Jeżeli chcesz przytyć to warto byłoby zacząć trenować siłowo, dzięki temu masa jaką nabierzesz będzie w większości masą mięśniową, oczywiście przy dobrze dobranej diecie. Bez treningu nadmiar kalorii raczej będzie odkładał się w postaci tkanki tłuszczowej, gdyż nie będzie odpowiedniej stymulacji by ją budować. Na początku możesz rozpocząć [...]
Cześć! Patrząc na rozpiskę brakuje kilku informacji. Mianowicie brakuje co jest celem takiego żywienia? Czy będziesz budować masę ciała, trzymać masę ciała czy może redukować. A może jest to dieta dla osoby uprawiającej sporty wytrzymałościowe. Piszę o tym gdyż każdy z tych celów będzie opierał się na odrobinie innym jadłospisie. Dodatkowo widzę [...]
[...] makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]