[...] orzechowe 2.Kolejny posiłek Węglowodany złożone (kasze,ryż,ziemniaki,pełnoziarniste pieczywo) Białko (chude mięso/kurczak/indyk/wołowina/wieprzowina) Tłuszcze (oliwa z oliwek,olej lniany) Jeśli źródłami białka są tłuste mięsa lub tłuste ryby,nie dodajesz tłuszczu. 3.Przed treningiem Węglowodany złożone plus dodatek owoców [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
1. Mąkę, polędwicę wywal, płatki jęczmienne zamień na owsiane. 2. Danio waniliowe zamień na serek wiejski, wrzuć chleb razowy/graham tutaj 3. Olej rzepakowy wywal, jak już to oliwa 4. Jeśli jest to przed treningowy, to daj makaron + pierś/rybę, jogurt wywal, banana zjedz od razu po treningu 5. Ok 6. Po treningu daj to samo co przed i zjedz go [...]
powiem Ci tak,bialko bym zostawil tak jak masz czyli te 3gr chyba wychodzi,tluszcze podbill do 1,5gr a ww zwiekszyl do 4gr i zobaczysz jak Cie nie bedzie podlewac dokladaj wegle do momentu az zobaczysz ze podleje i wtedy ciut zmniejsz i podbijaj tluszcze,chyba ze dalej bedzie Cie podlewalo...ew mozesz dokladac dalej i ziekszyc aero...ja waze [...]
Nie wiem skąd się wzieła ta formuła białko, weglowodany 2:1 + tłuszcze. Faktycznie większość produktów ma właśnie taki skład, ale to przecież żaden zamiennik posiłku. W której diecie posiłki mają taki rozkład...Najlepszym produktem jaki znalazłem jest Prolab Lean Complex, oczywiście niedostępny na naszym rynku...40g białka, 40g węgli pochodzenia [...]
Po co tluszcze w diecie - Dla lepszego trawienia czesc diety - 1:1:1 utrzymaj bilans tluszcze najlepiej bierz z : pestek dyni , orzechow wloski , oliwy , lnu Spozywac po kazdym posilku (oprocz po treningowym)
Krąży opinia że można rotować między sobą tluszcze i węgle . Ja osobiscie staram sie trzymac schematu, np. Na masie 5/6g wegli, 1,8-2,0g białka a reszta tluszcze. Na deficycie obcinam jedynie węgle.
a to bardzo ciekawy art Etap I Dni 1-13 Dni 1-5: Przyspieszamy spalanie tłuszczu Punkt 1: Zmniejszyć o połowę spożycie węglowodanów. Dla naszego kulturysty oznacza to zejście do 175g dzinnie. Zmniejszenie spożycia węglowodanów powoduje zmniejszenie rezerw glikogenu w mięśniach i w wątrobie, co z kolei pobudza organizm do spalania tłuszczu. [...]
1Spożywajmy sześć-siedem posiłków dziennie, ponieważ przyspiesza to naszą przemianę materii oraz zwiększa przyswajanie przez organizm substancji odżywczych. 2Posiłki planuj tak aby zachować następujące proporcje między składnikami odżywczymi: węglowodany 60 [...]
[...] że glukoza łatwiej przedostaje się do komórki. Jeśli receptory są mało czułe, wtedy trzustka zwiększa wydzielanie insuliny by zrównoważyć dopływ glukozy do komórek mięśni. 7.Tłuszcze i białko - opóźniają procesy trawienne, a zatem opóźniają również wejście węglowodanów do krwiobiegu. Tabela przedstawia wartość IG najbardziej znanych, bogatych w [...]
Czy można być zarówno kulturystą i wegetarianinem? Pomiędzy wielkimi znawcami kulturystyki nie ma w zasadzie zgodności, czy jedzenie mięsa jest absolutnie zdrowe i niezbędne dla treningu, czy też nie ( chodzi przede wszystkim o obecność tłuszczów nasyconych, które stanowią zagrożenie dla serca). W zasadzie sytuacja przedstawia się tak, że kilku [...]
Sztuczne słodziki kontra cukier Sacharyna jest blisko 700 razy słodsza od cukru, ale pozostawia w ustach posmak. Nie ulega metabolizmowi w organizmie. Średnio ludzie spożywają 50 mg sacharyny dziennie... Obecnie coraz większą popularnością cieszą się słodziki - substancje nadające spożywanym płynom słodki smak, ale zawierające bardzo mało kalorii. [...]
[...] salcesony Ryby, konserwy rybne Drób, najlepsza tłusta gęś, kaczka Dużo tłuszczu - masło, smalec, słonina, smalec gęsi, olej słonecznikowy, oliwa, dobra margaryna. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są znacznie lepsze od tłuszczów pochodzenia roslinnego Mleko lub śmietana do 0,5 litra/dobę Wszystkie jarzyny, pieczarki, grzyby do [...]
Moc warzyw Warzywa nie zawsze mają idealny smak, ale zawierają w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych, podobnie jak białka jaj, czy znane wszystkim piersi z kurczaka. Jedząc zieleninkę, także dostarczamy sobie wielu cennych maro i mikroelementów, szczególnie kiedy spożywamy je na surowo. Każdy, kogo zapytać o elementy diety, jednym [...]
[...] i ciasteczka: oprócz cukru dostarczają dużej ilości tłuszczu, zazwyczaj pochodzenia zwierzęcego (masło) lub utwardzonego tłuszczu roślinnego, często nie najlepszej jakości. Tłuszcze te są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych trans niekorzystnie wpływających na poziom cholesterolu we krwi. Zwiększają więc ryzyko rozwoju [...]
Zioła odchudzają Naturalnym bodźcem skłaniającym człowieka do jedzenia jest uczu-cie głodu. W mózgu, w podwzgórzu znajduje się prawdopodobnie ośrodek kontroli apetytu. Organizm większość pożywienia przeznacza na wytworzenie energii potrzebnej do procesów życiowych. Gdy w organizmie pokarmu jest za dużo, magazynuje on rezerwy. A naj-trwalej [...]
[...] że co drugi dorosły Polak ma nadwagę lub jest otyły, a jego dieta charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu. Warto przypomnieć, że nie każdy tłuszcz jest szkodliwy. Tłuszcze zawierają bowiem różne rodzaje kwasów tłuszczowych, z których niekorzystne dla naszego zdrowia są kwasy tłuszczowe nasycone (głównie pochodzenia zwierzęcego), [...]
Inne oblicze zdrowej żywności Jedząc produkty uznane za dietetyczne, nie zawsze zdajemy sobie sprawę z ich właściwej natury. Zdrowa, zwłaszcza niskokaloryczna żywność jest dziś bardzo modna. Toteż producenci prześcigają się w zachwalaniu swoich produktów jako dietetycznych. Tymczasem określenie na opakowaniu "light" lub [...]
Petit déjeuner czy breakfast? Które ze śniadań: lekkie francuskie czy obfite z Wysp Brytyjskich, jest lepsze? Spróbujmy to rozszyfrować. Anglicy co rano pochłaniają obfite śniadanie. Składa się ono z jajka sadzonego z 2 plastrami bekonu, dwóch tostów z dżemem lub marmoladą i herbaty (najczęściej z mlekiem). Pierwszy posiłek ich [...]
wysokie spożycie białka prowadzi do większych strat wapnia, warzywa zawierają dużo wody, w konsekwencji zajmują dużo miejsca w przewodzie pokarmowym. Przy relatywnie niskiej zawartości białka nie są znaczącym źródłem aminokwasów, niska zawartość białka w diecie prowadzi do niedożywienia; stanu, które hamuje proces rozwoju organizmu, wzrostu [...]