[...] do różnego stopnia niedoborów i anemii, którą zagrożone może być prawie 25% światowej populacji. Wchłanianie żelaza Żelazo jest mikropierwiastkiem, który w produktach spożywczych występuje w dwóch formach: hemowej i niehemowej. Pierwsza charakterystyczna jest dla pożywienia pochodzenia zwierzęcego, natomiast druga dla roślinnych źródeł [...]
Wbrew obiegowym mitom każda dawka sterydów anaboliczno-androgennych tłumi wytwarzanie testosteronu w jądrach i ma wpływ na pogorszenie jakości nasienia, czyli powoduje zmniejszenie płodności. Jednak w grę wchodzi tu tak wiele czynników, iż każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie. Wpływ SAA jest zależny od dawki, od stosowania innych [...]
[...] niż jadłospisy wegańskie, które opierają się tylko o składniki pochodzenia roślinnego. „Walka” o białko Osoby na takich dietach nie spożywają tradycyjnego nabiału, jajek, czy nawet miodu. Przy tak szerokim ograniczeniu produktów zawierających białko o wysokiej wartości odżywczej, diety te należy bardzo starannie komponować, tak by nie [...]
[...] że tak. Duży talerz, na którym widzisz mnóstwo pustego miejsca "sygnalizuje" Ci, że niewiele jesz. Za to pełny, mały talerz pomorze Ci poczuć lepszą satysfakcję z posiłku. A czy wiesz, że kolory mogą pobudzać lub zmniejszać apetyt? Przykładowo, kolory czerwony, pomarańczowy i żółty będą pobudzać Twój apetyt, a takie jak stonowany niebieski i [...]
[...] na trening tak samo. Koniecznie trzeba uwzględnić wtedy pewne zmiany w treningu, aby sylwetka rozwijała się w sposób zrównoważony. Co możemy zrobić, gdy któraś z grup zaczyna odstawać? 1. Trening rozpoczynamy od grupy najsłabszej Jest to najprostsza i najbardziej znana metoda, która ma za zadanie wykorzystać naszą “świeżość” na treningu. [...]
Wiele kobiet skarży się na niski popęd seksualny, brak energii i siły na nocne igraszki. Przyczyn tego stanu może być naprawdę wiele, począwszy od hormonów, a jak wiadomo, u kobiet są one przez cykl menstruacyjny bardzo zmienne. Dalej poprzez stres, złą dietę, brak odpowiedniego wypoczynku, czy zbyt małą ilość ruchu. W jaki sposób można naturalnie [...]
[...] skóry (AZS) Ostatnie badania wskazują również na udział stresu oksydacyjnego w patologii chorób skóry o podłożu immunologicznym, takich jak atopowe zapalenie skóry i łuszczyca. Szacuje się, że na atopowe zapalenie skóry (AZS) choruje w Europie od 12% do 26% populacji. Dane z wielu przeprowadzonych badań wskazują na pozytywną rolę [...]
Mimo że bóle głowy, w tym migreny, częściej występują u osób stroniących od aktywności fizycznej, to sama aktywność również może być czynnikiem wywołującym te bóle. Zazwyczaj jest to konsekwencją źle dobranego planu dietetycznego i / lub treningowego oraz pracowania ponad swoje możliwości regeneracyjne i kiepskiego stanu zdrowia. Każdy, kto boryka [...]
Podobno przeciwieństwa się przyciągają. Powiedzenie to najczęściej dotyczy ludzkich temperamentów, ale czy można także go użyć, mówiąc o związku weganki i osoby spożywającej mięso? Jak połączyć te dwa całkiem odrębne sposoby odżywiania tak, aby żadna ze stron nie ucierpiała? Czy da się w ogóle stworzyć taki związek i w nim wytrwać? Z sondażu [...]
[...] podczas ćwiczeń. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci uzyskać z treningu jeszcze więcej korzyści. Jedzenie przed treningiem - na co warto zwrócić uwagę? Często pada pytanie, czy trzeba zjeść posiłek przed treningiem? Dużo zależy od tego, kiedy jedzony był poprzedni posiłek. Jeżeli kilka godzin wcześniej, to możesz zjeść przekąskę. Jednak, gdy nie [...]
[...] z rodzaju Arthrospira, a mianowicie platensis i maxima. Spirulina jest często używana jako wegańskie źródło białka i żelaza. Jest także źródłem wielu innych składników odżywczych i fitochemicznych. Niektórzy uważają, że dostarcza witaminę B12, ale w rzeczywistości zawiera pseudowitaminę B12, która nie okazała się skuteczna. Ogólnie, jeśli ktoś [...]
[...] za uczucie sytości (leptyna) oraz głodu (grelina). Nieco mniej się mówi o melatoninie, hormonie wytwarzanym podczas Twojego snu przez maleńki gruczoł w mózgu, czyli szyszynkę. Po co nam melatonina? Melatonina pomaga kontrolować cykle snu i naturalny rytm dobowy organizmu. Ma także właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu [...]
Istnieje wiele czynników ryzyka, które mogą wpływać na ryzyko wystąpienia zawału serca, począwszy od historii zdrowia rodziny, a skończywszy na stylu życia, który preferujesz. Naturalne jest, że na swoją genetykę i wiek nie masz wpływu, ale to Ty decydujesz o swoich wyborach, które mogą wpływać na ryzyko wystąpienia chorób serca. Przyczyny zawału [...]
[...] że rozważa start w sportach sylwetkowych, po tym, jak zainspirował się książką „Yeah Buddy! My Incredible Story”, ośmiokrotnego Mr. Olympia Ronnie Colemana. Nie napisał, czy udział w seminarium był tylko dla zabawy, czy też może chciał sprawdzić, jak sobie poradzi z pozowaniem. Po zwycięskim pojedynku z Eddie Hallem Bjornsson kontynuował [...]
[...] stresu, a jego kumulacja następuje w momencie, kiedy się orientujesz, że trwająca pięć minut drzemka okazała się godziną i oto jesteś już spóźniony. Niezależnie od tego, czy pędzisz na drugi koniec miasta do pracy, czy pracujesz w domu i wstajesz na parę minut przed rozpoczęciem pracy (oczywiście w piżamie), to z pewnością nie jest to dla [...]
Jedną z najważniejszych dla prawidłowego funkcjonowania odpornościowego witamin jest kwas askorbinowy, czyli witamina C. Warto jednak wiedzieć, że bezpośrednio przekłada się ona również na stan skóry i innych tkanek miękkich w organizmie. Naukowe poszukiwania optymalnych dróg dostarczania witaminy C do przewodu pokarmowego doprowadziły do licznych [...]
Kiedy otwierasz rano oczy, to prawdopodobnie pierwsza rzecz, o jakiej myślisz, to, że jeszcze byś trochę pospał, albo chociaż niech ktoś da trochę kawy. I zapewne na myśl o jakiejś aktywności wywracasz oczami, bo potrzebujesz czasu na obudzenie się. Aczkolwiek podobno są osoby, które się zrywają z radością i pierwsze co robią to gimnastyka przy [...]
Poszukując idealnej dla siebie diety, często nadmiernie komplikuje się sprawy, próbując na przykład z różnymi manipulacjami zawartościami składników odżywczych o funkcjach energetycznych, czyli tłuszczy i węglowodanów, a przy tym zapomina się, że dla dobrego stanu odżywienia organizmu źródło energii ma drugorzędne znaczenie i że ważniejszą rolę [...]
[...] do rozwoju nowoczesnych technik warzenia piwa. Źródło żelaza hemowego Co ciekawe, jest to żelazo hemowe, podobne do tego, które występuje w odzwierzęcych produktach spożywczych. Drożdże piwowarskie zawierają również istotne ilości selenu, który jest mikropierwiastkiem o dużym potencjale antyoksydacyjnym. Uczestniczy on m.in. w ochronie [...]
Część osób sądzi, że nie da się uniknąć raka, chorób serca, cukrzycy lub innych chorób. Nie ma bardziej mylnego poglądu. Z licznych przeprowadzonych badań wiemy, iż mamy bardzo duży wpływ na wystąpienie większości chorób dziesiątkujących ludzkość. Oto jedno z takich badań, dotyczący stylu osób otyłych i ryzyka z tym związanego. Piśmiennictwo: [...]