[...] skarby nie możesz schudnąć? Czy w gąszczu informacji na temat zdrowego odżywiania i różnych diet ciężko Ci wybrać jakąś prostą i sensowną drogę dla siebie? Jeśli tak, to czytaj dalej. Pokażemy Ci jak zacząć zdrowo się odżywiać i schudnąć. Po pierwsze motywacja i konsekwencja Zacznijmy od faktów. Masz nadwagę, a może nawet otyłość. Jeśli [...]
[...] zapalny w ustroju Badania obserwacyjne wykazują związek między krótkim snem a otyłością i cukrzycą. Badania prospektywne łączą krótki sen z występowaniem chorób sercowo-naczyniowych. W badaniach Donga E. i wsp. osoby, które późno kładły się spać i wskutek tego spały tylko 4 godziny wytwarzały znacznie więcej glukozy, rosła u nich oporność [...]
[...] docelowych np. w mięśniach) i/lub hiperinsulinemii (podwyższonego stężenia insuliny), dyslipidemii (nieprawidłowego stężenia lipidów we krwi), nadciśnienia tętniczego czy współwystępujące stan prozapalny i prozakrzepowy. Referencje, badania, literatura: McKayla J. Niemann i in. Strength Training and Insulin Resistance: The Mediating Role [...]
Media społecznościowe zawładnęły naszym światem. Z jednej strony są świetnym narzędziem do łączenia się z przyjaciółmi i rodziną niezależnie od miejsca pobytu, z drugiej jednak mogą się stać niezdrową obsesją, która odwraca naszą uwagę od ważnych spraw związanych z naszym życiem, rodziną, pracą i wszystkim, co się dzieje w tzw. realu. [...]
[...] o siebie dbać, bo zawsze możesz zginąć w wypadku samochodowym, być uderzonym przez autobus itd. lub „człowiek X dbał o swoje zdrowie, ale i tak umarł w wieku Y lat”. W rzeczywistości szansa na to, iż będziesz uczestniczył, w skutkującym śmiercią zdarzeniu drogowym jest minimalna. Uwzględniono 29 072 uczestników w wieku ok. 72 lat. W ciągu [...]
Jabłko to ukochany owoc wielu Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jest to bardzo smaczna przekąska i do tego dostępna przez cały rok. Czy wiesz, że Polska jest liderem w Europie, jeśli chodzi o ilość zbieranych co roku owoców? Zajmuje także wysokie czwarte miejsce na świecie, tuż zaraz za Chinami, Stanami Zjednoczonymi i Turcją. Czy jabłka można [...]
Suplementy diety mogą stanowić doskonały sposób na poprawę parametrów wysiłkowych. Wielokrotnie omawiamy produkty na masę mięśniową, czy też dodatki do treningów osób uprawiających sporty walki. Jak jest w przypadku pływaków? Czy osoby regularnie pływające powinny stosować suplementację? Jakie odżywki warto uwzględnić w diecie pływaka? Odpowiedzi [...]
[...] podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej (którym [...]
[...] lub ją rozważasz. Istnieje wiele opcji spożywania zieleniny o niskiej zawartości węglowodanów. Możesz jeść rukolę, szparagi, paprykę, brokuły, brukselkę, kalafior, szpinak czy pomidory. Warzywa te mają bardzo mało węglowodanów i zapewniają wiele korzyści zdrowotnych. Niezależnie od tego, czy jesteś na diecie keto, czy nie, te warzywa będą [...]
Bardzo łatwo jest rozróżnić napój energetyczny od energetyzującego. Pierwszy ma dostarczyć energię pod postacią kalorii, natomiast drugi zawiera substancje stymulujące układ nerwowy. Co znajdziemy w ALLDEYNN TURBOROSE! Bez problemu można też odróżnić napój energetyzujący z dobrym składem od takiego, który ma być po prostu jak najtańszy w [...]
[...] od wielu dekad i obecnie naukowcy sugerują, że ma wpływ np. na toczące się infekcje (np. dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc). Podsumowanie Latem może wystarczyć słońce, o ile ekspozycja jest wystarczająca i nie stosuje się nadmiaru filtrów UV, hamują one kluczowe przemiany niezbędne do przyswajania witaminy D. Chociaż badania [...]
[...] D w dawce około 25 μg (1000 IU) dziennie mogłaby podnieść poziom witaminy D we krwi do bezpiecznego poziomu u 95% zdrowych dorosłych w Europie. Wyniki tej analizy dostarczyły wiarygodnych danych, które mogą pomóc władzom zdrowotnym w ocenie zaleceń dotyczących doustnego przyjmowania witaminy D. Źródła: Rupprecht M, Wagenpfeil S, Schöpe J, [...]
[...] cukrów, syntetycznych barwników i składników modyfikowanych genetycznie. Przede wszystkim Verisol® Verisol®, będąc głównym składnikiem ALLDEYNN Collagen Drink, jest wysoko oczyszczonym hydrolizatem peptydów kolagenowych. Po spożyciu wykazuje zdolność do szybkiego wchłaniania i dystrybucji przez układ krwionośny, co umożliwia mu dotarcie do [...]
Stres w obiegowym postrzeganiu stanowi synonim czegoś ewidentnie szkodliwego, kojarzy się z trudnym położeniem i obciążeniem psychicznym, jakie ono generuje. Sporo też mówi się i pisze o niepożądanych skutkach stresu, które to dotyczą nie tylko obniżenia stanu ogólnie pojętego komfortu, ale obejmują również skutki zdrowotne. Warto jednak spojrzeć [...]
Przypominając sobie nasze początki z kulturystyką, przeważnie większość z nas na starcie codziennie ważyła się, licząc, że masa ciała zaczyna iść do przodu, a cyferki wskazują coraz to większą wartość. Złudna pogoń za kilogramami dość często kończyła się tym, że brzuch zaczął wyprzedzać klatkę piersiową i nie był to efekt w postaci rozbudowanych [...]
Podczas diety wcześniej czy później mamy do czynienia z pokusami, przychodzi czas, gdy mamy ochotę na małe odstępstwo od diety i zjedzenie czegoś bardziej kalorycznego. Wiele osób ma wyrzuty sumienia, kiedy dojdzie do spożycia większej ilości kalorii, niż wskazuje dzienne zapotrzebowanie. Jednakże wbrew pozorom, cheat meal wcale nie jest taki zły. [...]
Każdy z nas wie, czym jest głód, odczuwamy go na co dzień, część osób odczuwa go bardziej, a część mniej. Nie każdy jednak wie, że uczucie głodu nie zawsze jest związane z ilością czy kalorycznością spożytego pożywienia, a z hormonem, który za nie odpowiada. Atrakcyjność niskokalorycznego jedzenia nie zmieniała się znacząco pomiędzy wizytami. [...]
[...] Cynk Jako ostatni element układanki jest istotnym pierwiastkiem, wspomagającym funkcjonowanie całego organizmu. Jego działanie wspiera budowę skóry, włosów i paznokci, przyczyniając się do utrzymania ich nienagannej kondycji. Dodatkowo zaznaczyć trzeba, że cynk wpływa m.in. na funkcje immunologiczne, zapobiegając namnażaniu zmian skórnych, [...]
[...] warzyw, gdy nie chcemy aby było ich zbyt wiele w posiłkach. Przeanalizujmy dwa najpopularniejsze, które często spotkać można w dietach osób dbających o swoją sylwetkę, czyli brokuły i cukinię. Brokuły – wartości odżywcze, plusy, minusy W 100 g produktu znajduje się 34 kcal, w tym: białko 3 g tłuszcz 0 g węglowodany 7 g (w tym cukry proste [...]
[...] mówi się jednak nieco inaczej. Podsumowanie Warto podkreślić, iż bezwzględnym i niezaprzeczalnym faktem jest to, że nadmierne spożycie fruktozy w dużej mierze może przyczynić się do wielu zaburzeń w naszym organizmie. Co nie znaczy, że fruktoza to zło wcielone i jej obecność w naszej diecie jest problemem. Zjedzenie banana po treningu czy [...]