Bieganie może być największym wrogiem lub sprzymierzeńcem kulturysty. Jak wyjaśnić tę sprzeczność? W okresie budowania masy każdy dodatkowy wydatek energetyczny jest niewskazany. To nie znaczy, że masz się bać chodzić po schodach, spacerować czy jeździć na rowerze. Po prostu osoby mające problem z nabieraniem masy powinny ograniczać aktywność [...]
Aktywność fizyczna sprawia, że wiele osób czuje się pobudzona. Kiedy jesteśmy senni i zmęczeni, to często rozpoczęcie ćwiczeń sprawia, że szybko się rozbudzamy, a poziom naszej energii rośnie - i to naprawdę dość szybko. Gdy rośnie temperatura Twojego ciała i przyspiesza się przepływ krwi, wówczas poziom Twojej energii rośnie, a psychika sprawia, [...]
Do dzisiaj wielu ludzi w sposób mistyczny podchodzi do słodzików (zamienników cukru), inni do funkcjonalnych dodatków do żywności, jeszcze inni do określonych produktów żywieniowych. O ile zdrowa jest umiarkowana podaż warzyw i owoców, to pojawiły się sekty bazujące tylko na owocach lub tylko na warzywach. I tego typu koncepcje mają swoich [...]
Wiele osób chcących przejść na dietę, myśli, że oznacza to rezygnację ze smacznego i łatwego do przygotowania jedzenia. Zrodziło się mylne przekonanie, że jeśli coś jest smaczne, to na pewno nie jest ani zdrowe, ani fit, a to, co zdrowe, to z pewnością w gardle staje i ciężko przełknąć. Nieważne, z jakiego powodu myślisz o diecie — czy to ze [...]
Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]
[...] za ich pośrednictwem witaminy i składniki mineralne. Rezygnując z "wliczania warzyw" trzeba mieć na uwadze, że to też kalorie i że równie sensownie można wytłumaczyć niewliczanie kcal z malin, truskawek czy nawet - CUKRU DODAWANEGO DO HERBATY (dwie herbaty po 2 łyżeczki cukru maksymalnie 80 kcal, czyli tyle, co 300 g czerwonej papryki...).
[...] bezcukrowych produktów słodzonych aspartamem, jest przyrost masy ciała. Póki co, teorii tej nie udało się udowodnić, a przeprowadzone badania wskazują, że zastępowanie cukru aspartamem może wręcz być korzystne w kontekście pracy nad zmniejszeniem masy i poprawą składu ciała. Źródła: Aspartame ingested without tasting inhibits hunger and [...]
[...] jak orzechy, nasiona — zawierają nieco białka, a przede wszystkim zdrowe tłuszcze. Jeśli dodasz do tego złożone węglowodany, wówczas łatwiej będzie utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i zapobiegać pojawianiu się łaknienia na cukier. Jak wspomniałam już wcześniej, stres również odgrywa pewną rolę. Żeby poradzić sobie z łaknieniem cukru, trzeba [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Rwa kulszowa, znana również jako zapalenie nerwu kulszowego, to bolesne schorzenie, które dotyka wiele osób na całym świecie. Jest to dolegliwość, która może powodować wiele bólu i ograniczać codzienne funkcjonowanie. Atak bólu jest bardzo nieprzyjemny i potrafi znacznie utrudnić nasze możliwości poruszania się, co ma wpływ na wszystkie aspekty [...]
Tak, redukcja tkanki tłuszczowej bez wykonywania aerobów jest możliwa. Dlaczego? Gdyż zmiany w sylwetce zależą w największej mierze od przyjętego deficytu kalorycznego, czyli stosowanej diety. Interwały nie są wcale „tajną bronią” w walce z tłuszczem, gdyż bez zmiany stylu życia oraz wdrożenia diety będą nieskuteczne. Najlepsze formy interwałów [...]
[...] jest dobra dla zdrowia. Ma aż 7 niezwykłych korzyści!”. W artykule napisano: „W przeciwieństwie do piwa lub wina, kieliszek wódki może faktycznie obniżyć poziom cukru we krwi. Dla osób, które mają problemy z utrzymaniem właściwego poziomu cukru we krwi, wódka będzie lepszym wyborem”. W rzeczywistości, literatura naukowa nie [...]
W pierwszej części tego cyklu artykułów o potencjalnych zaletach diety ketogenicznych zwróciłem uwagę na to, jak ważne jest poprawne zbudowanie diety. W zależności bowiem od użytych pokarmów praktycznie każdą dietę można skonstruować tak, aby wspierała nasze zdrowie. Jednak, jeśli użyje się nieodpowiednich produktów spożywczych, może ona [...]
[...] Dzieje się tak najprawdopodobniej dlatego, że diety roślinne wspomagają utratę wagi i zawierają wiele pokarmów bogatych w błonnik i ubogich w niezdrowe tłuszcze i dodatek cukru. Nowotwory Owoce, warzywa, orzechy, nasiona, produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe zawierają składniki odżywcze i przeciwutleniacze, które mogą zapobiegać [...]
Picie wody może pomóc zmniejszyć uczucie głodu, a jeśli zastępujesz nią słodkie napoje, wówczas zmniejszasz także spożycie kalorii i cukru. Nie ma jednak wystarczających dowodów na to, że sama woda może pomóc w utracie wagi. Co ciekawe wiele osób żyło w przekonaniu, że jeśli będą pić więcej wody, to schudną. Tak jakby zupełnie pominęli inne [...]
[...] jego jakości czy też efektywności. Jak najbardziej możecie korzystać z opcji smakowej, jednak zwrócić należy uwagę na to, aby nie zawierał on w składzie dodatkowego cukru rafinowanego, który może mieć negatywny wpływ na jego działanie. Kolagen kiepskiej jakości będzie miał wyraźnie lekko słony posmak. Jego działanie będzie dużo gorsze ze [...]
[...] się insulina, glukagon i somatostatyna), błony śluzowej żołądka, nerek, serca i podwzgórza. Stymuluje wydzielanie insuliny w stanach hiperglikemii (nadmiernego stężenia cukru we krwi) lub przy normalnym stężeniu glukozy we krwi, spowalnia opróżnianie żołądka i zmniejsza spożycie pokarmu. Okres półtrwania GLP-1 wynosi od 1 do 2 minut z powodu [...]
[...] z grupy kannabinoidów, takie jak anandamid (AEA). Być może też pewien wpływ na ten efekt mają: kofeina, teobromina, tyramina, fenyloetyloamina, no i oczywiście pewne ilości cukru. Całkiem prawdopodobne także, że znaczenie ma również niepowtarzalny i niezwykle przyjemny aromat czekolady, który u każdego budzi przyjemne skojarzenia… Zmniejsza [...]
[...] diecie jest problemem. Zjedzenie banana po treningu czy truskawek po obiedzie nie stanowi problemu. Jednak ważny i istotny jest umiar. Ponadto staranna selekcja źródeł tego cukru pozwoli nam kontrolować podaż fruktozy w naszej diecie. Dlatego też wystrzegać się należy produktów wysoko przetworzonych, które w swoim składzie zawierają rafinowaną [...]
[...] o glifosacie w bazie Pubmed jest ponad 3300 tekstów, najstarsze z lat 70. XX wieku. Co następne? Jakiś kolejny łowca teorii spiskowych odkryje, iż nadmierna konsumpcja cukru też sprzyja kancerogenezie? Że otyłość jest skorelowana z wieloma rodzajami nowotworów, a większość ludzi nic nie robi w celu pozbycia się nadwagi? Że alkohol powoduje [...]