Dzięki Ghooost :) postaram się skorzystać, tylko jeszcze mógłbyś mi podpowiedzieć (lub ktoś inny) kiedy rowerek i orbitrek :) I jak uzupełniacie tłuszcze? Bo ja zaczęłam dzisiaj, zrobiłam sobie jadłospis i mam B=T, ale tylko dlatego, że dodalam nieco więcej masełka do jajecznicy i już wiem, że zawsze będę miała problem z nadwyżką białka nad [...]
6:30 - I - jajecznica z 3 jaj DAJ WARZYWA 10:00 - II - maślanka (400g)/serek wiejski (200g) DAJ WARZYWA ZDROWE TŁUSZCZE 14:00 - III - kurak (ok. 100-150g) plus brokuły (ok.150g)DAJ ZDROWE TŁUSZCZE 16:30 - IV - banan, jabłko- generalnie jakiś owoc (to jest przed treningiem)WYWAL WSZYSTKO I DAJ TU WĘGLOWODANY Z NISKIM IG RYŻ BRĄZOWY/KASZE ITD + [...]
Założenia diety redukcyjnej ketogenicznej zakładają : 1,2g białka na kg masy ciała, tłuszcze 2g na kg masy ciała, węglowodany 10-30g. Osobiści uważam, że gramy na kilogram są średnim rozwiązanie lepiej zastosować stosunek BTW 1:2:10-30g. Białko pełnowartościowe z jaj, mięsa, ryb, tłuszcz to podstawa mięso, masło, śmietana 30%. Tu nie ważne jest [...]
Z pestek winogron to prawie same tłuszcze wielonienasycone. Jeszcze mam pytanie czy ten olej warto spożywać ze względu na zawarte w pestkach winogron antyoksydanty, czy występują one w oleju.
do smazenia ?? ani jedno ani drugie smalec olej z kokosa do smazenia wykorzystujemy tluszcze nasycone - wysoka temperatura palenia oliwa z oliwek zawsze najlepsza na surowo ! :D
Biniu, wiem, że oliwa z oliwek jest najlepsza na surowo, ale tu nie chodziło o uzupełnienie diety w "dobre" tłuszcze tylko o minimalizację negatywnych skutków smażenia (jak już ktoś musi smażyć) uważasz, że lepsza będzie łyżeczka smalcu niż łyżeczka oliwy?
G-85 jesli Twoje ostatnie pytanie tyczy smazenia na w/w tluszczach to tak uwazam ze znacznie lepiej smazyc na smalcu swoja droga ogolnie tluszcze nasycone sa niepotrzebnie zdemonizowane - wystarczy poczytac stare posty w AD miedzy Paleo a mna tam te tematy dosc szeroko (z dwoch stron) rozpatrywalismy - niezbyt duzo sie zmienilo od owego czasu :D
tylko skad wziac normalny smalec z przetopu sloniki a nie ze smierdzacego łoju jaki jest w sklepach? rafinacja oliwy nic nie daje bo tez jest w wysokiej temp :) taka oliwa po prostu nie zostaje zmarnowana na patelni ale juz na etapie produkcji :P ciezko dostac dobre nasycone tluszcze w normalnych cenach ...
przepraszam, ze odświeżam. Mam jednak pytanie na które ciężko było mi znaleźć do tej pory odzpowiedź. Czy jesli smażę na oleju kokosowym lub smalcu to tłuszcze te są wchłaniane przez produkt który zmażymy? Jeśli tak to jak liczyć ilość tłuszczu wchłanianą przez np. pierś z kurczaka? I jeszcze jedno, czy smażenie na smalcu wpływa na smak smażonego [...]
A co z oliwa z pestek winogron bo znam ludzi ktorzy uzywaja jej do smazenia? Z pestek winogron to prawie same tłuszcze wielonienasycone. Jeszcze mam pytanie czy ten olej warto spożywać ze względu na zawarte w pestkach winogron antyoksydanty, czy występują one w oleju. Kolega zadał takie pytanie bodajże... w 2005 roku i chciałbym zasięgnąć [...]
Kwasy tłuszczowe omega 6 są również niezbędne w naszej diecie, nie zaprzeczam, ALE większość ludzi która boi się tłuszczów nasyconych (uważam niesłusznie) przerzuca się na oleje roślinne zawierające dużą ilość, a raczej przeważającą kwasów tłuszczowych omega 6. Są więc one dość łatwym źródłem do pozyskania tak zresztą jak kwasy tłuszczowe [...]
Witam. Wyzdrowiałem już dawno. Spróbowałem ziemniaków zamiast ryżu i niestety po nich też mam to co po ryżu, może tylko troszke mniej jest tych gazów. Przeczytałem w jakims temacie ze gazy moga byc tez powodowane za duza iuloscia wegli. Moj rozkald btw na razie jest 2.4b 1.5t 5.0ww. Co myslicie zebym tak np. na tydzien czy dwa wyprobowal wejscie [...]
nightingal - SOG co do autora postu to człowieku moje spostrzeżenia ***iesz 12 kromek chleba razowego, powiedzmy że kromka waży 50g (ja osobiście jadłem taki któego kroma wazyła 100g) ale powiedzmy że u Ciebie kromal wazy 50g, więc daje nam to 12kromek*50g=600g chleba weźmy np chleb razowy: [...]
Najpierw dochódź do poziomu swojego zapotrzebowania, co tydzień - dwa zwiększaj kcal o 200. Potem posiedź z 2 tygodnie na zerowym bilansie. A dopiero potem redukuj. Taka droga nie ma sensu. Od kilku tygodni sukcesywnie zwiększam swój bilans kaloryczny. Tak jak napisałem,na początku to było nieszczęsne 1000-1100 kcal,potem zwiększyłem do [...]
po prostu daj więcej oliwy, możesz dać orzechy włoskie/laskowe/migdały/ siemie lniane/olej lniany. Chleb najlepiej razowy i nie zaszkodzi urozmaicić. Daj mleko co najmniej 2%. Musli zamieniłbym na płatki owsiane. Otręby ci bardzo nie potrzebne, błonnika raczej dostarczasz wystarczająco dużo. Zamień je. Podbij tłuszcze, najlepiej kupuj też tłuste [...]
po prostu daj więcej oliwy, możesz dać orzechy włoskie/laskowe/migdały/ siemie lniane/olej lniany. Chleb najlepiej razowy i nie zaszkodzi urozmaicić. Daj mleko co najmniej 2%. Musli zamieniłbym na płatki owsiane. Otręby ci bardzo nie potrzebne, błonnika raczej dostarczasz wystarczająco dużo. Zamień je. Podbij tłuszcze, najlepiej kupuj też tłuste [...]
No to oczywiście, nie chce rezygnować całkiem z ww, po prostu chodzi o proporcje b/t/w, jem jakieś 600 kcal węgli dziennie, czyli jakieś 30%, reszte rozdzielałabym po równo na białko i tłuszcze, ale skoro mówisz, że 100g białka to max, to pewnie reszta (te 800 kcal) szłaby w tłuszcze. Tylko czy to nie za dużo? W skrócie, ile mam jeść ww dziennie, [...]
Więc może zacznę :) Posiłek 1 : zmniejszyłbym ilość węglowodanów np: 100g (płatki owsiane ) i 200g malin lub innych świeżych owoców ... zamiennikiem mogą być 2 banany co daje ok.70g węgli :) Tłuszczy dałbym ok.30g do śniadania :) Białko daj na 40g Posiłek 2 : Jak zmniejszysz ilość węgli w śniadaniu to możesz zwiększyć np rozkładając na dwa [...]