Witaj! Witam serdecznie. Szukam porady dla mojego taty. Chodzi o problem w przybieraniu na wadze. Tata miał operację wycięcia śledzony, choruje także na trzustkę. w przypadku chorob ukladu pokarmowego, gdzie czesc narządów współpracujących z ukladem trawiennym jest wycieta, czy nie pracuje w pelni, kluczowym elementem jest dobrze dobrana dieta. [...]
Witam. W praktyce jeśli restrykcje energetyczne są zbyt głębokie rośnie ryzyko utraty tkanki mięśniowej i adaptacyjnego spowolnienia metabolizmu. Jeśli natomiast deficyt jest zbyt płytki, to nie osiąga się zamierzonych efektów bądź też postępy są zbyt wolne, poza tym organizm umie się adaptować do zmian w spożyciu pokarmu. Zmieniony przez - [...]
[...] makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
[...] ok 200 kcal i obserwuj co będzie się działo przez kolejne dni. Najlepiej ustaw rozkład makroskładników tak, aby 30% spożywanych kalorii w ciągu dnia pochodziło z białka. Tłuszcze w diecie powinny być na poziomie 1-1,2 g na każdy kilogram masy ciała, a całą resztę kalorii będą stanowiły węglowodany. Polecam abyś zerknął do poniższego artykułu [...]
Cześć! Przede wszystkim fajnie by było jakbyś obliczył ile kalorii potrzebujesz w zależności od swojej aktywności. Tutaj znajdziesz wzór który pomoże Ci to obliczyć -> http://www.sfd.pl/-t276436.html . Następnie podział na makro jest również ważny. Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. Źródłami białka są: [...]
Źródeł białka w dobrze zbilansowanej diecie jest duży wybór i nikt z tym nie powinien mieć problemów. Kwesta tego żeby zagłębić się trochę w te zalecenia. Poza tym, tłuszcze w diecie również są niezbędne, więc jak najbardziej może to być również wieprzowina, tłuste ryby, jajka, czy tłusty nabiał. Polecam poczytać więcej informacji na temat [...]
W celu redukcji tkanki tłuszczowej konieczny jest deficyt energetyczny. Optymalne jego ustawienie przysparza wielu problemów. W praktyce jeśli restrykcje energetyczne są zbyt głębokie dietę trudno utrzymać w praktyce, pojawia się trudny do opanowania głód, dodatkowo rośnie ryzyko utraty tkanki mięśniowej i adaptacyjnego spowolnienia metabolizmu. [...]
Witam. Diety niskokaloryczne na dłuższa metę zadziałają odwrotnie . „Niedojadanie” może zaszkodzić redukcji przy dużym wysiłku,nie chodzi tu o białka mięśniowe i katabolizm, bo to twoje najmniejsze zmartwienie. Chroniczne niedożywienie prowadzi m. in. do zaburzenia pracy enzymów trawiennych czy gospodarki hormonalnej, więc lepiej dojadać.Te [...]
/SFD/2022/3/13/1968d860167f45a1ba012aed338ea88b.jpg Nie da się odpowiedzieć na Twoje pytanie bo podałeś za mało informacji o sobie. Sam znam osoby, które mięsa zjadają ponad kg dziennie i czy to jest dla nich szkodliwe? Nie wiadomo bo to zależy w dużej mierze od całości Twojej diety, od składników jakie w niej spożywasz, całościowego podejścia do [...]
Witaj. Trudno mi to zrozumieć, gdyż ja ważąc 54 kg zjadam podobną ilość białka dzienne na redukcji i nie jest to dla mnie żaden problem. Na szybko może to wyglądać tak: /SFD/2020/8/6/bfb2bbe27ec64a3486fa7fc560d7ef2e.jpg /SFD/2020/8/6/15ddb1c2abf04e648f79a102379367ee.jpg /SFD/2020/8/6/936c0fb6144e4fe98129cc6d8f339dcd.jpg [...]
[...] makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
Cześć! Pomysł na dokładną redukcję by móc rozpocząć masę jest bardzo dobry. Gdy redukujesz powinieneś ograniczać źródła energii jakim są albo tłuszcze albo węglowodany. Jednak musisz pamiętać, że przy kompletnym wyeliminowaniu węglowodanów powinieneś podnieść kalorie dostarczane z tłuszczy. Gdy tego nie zrobisz możesz mieć poważny problem z [...]
[...] zrobić badania. Następnie ważne byś odpowiednio podzielił te kalorie między makroskładniki. Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Węglowodany powinny stanowić [...]
Witaj, najlepsza dieta na masę, to dieta z dodatnim bilansem kalorycznym. Co do źródeł makroskładników (białka, tłuszcze, węglowodany), to kluczowa kwestia jest taka, że im mniej produkt przetworzony tym teoretycznie ma więcej dodatkowych warotści poza niesioną ze sobą energią ;-) 8h powinno być wystarczającą ilością snu jeśli nie odczuwasz braków [...]
Siemka, jeżeli ciśnienie jest ogarnięte to jak najbardziej dieta Plus trening siłowy i dodatkowo aerobowy. Tutaj na samym początku skupiłbym się na wyliczeniu twojego zera kalorycznego dobra no makroskładników czyli białko gdzieś na poziomie 2 g na kilogram masy ciała tłuszcze 1 g na kilogram masy ciała a reszta z węglowodanów. Tutaj z racji tego [...]
[...] w taki sposób: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
Świetnie że pytasz bo właśnie od tego jest nasz serwis. :) Zacznijmy od podstaw... Po pierwsze, aby Twoje mięśnie rosły, muszą otrzymać bodziec do wzrostu. Takim bodźcem jest oczywiście trening. Nie może być on ani zbyt mały ani zbyt duży. Z tej przyczyny należy korzystać z programów treningowych wyłącznie dostosowanych do Twojego poziomu [...]
Witam. Jeśli to początek przygody z FBW a zarazem początek Twojej przygody z treningiem siłowym ,to na początek wystarcza po 3 serie robocze każdego ćwiczenia .Później to sam zaobserwujesz kiedy zacząć dodawać. Najpierw jednak zaczniesz dodawać obciążenie. Poza tym "3" serie docelowe nie oznaczają że przed nimi nie wykonuje się 1-2 rozgrzewkowych. [...]
Witam , nie ulega wątpliwości, że kluczem do uzyskania pożądanych efektów podczas pracy nad sylwetką jest odpowiednie dobranie celu Niestety w praktyce okazuje się, że wiele osób ustawia priorytety w sposób niewłaściwy, przez co dochodzi do sytuacji, w których redukcje stosowane są przez jednostki szczupłe, a niekiedy wręcz wychudzone, a masa [...]
Dziękuję za odp. Jak np. Platki owsiane mają w sobie bialko tluszcz i ryż tak samo i pieczywo to wszystko się wlicza czy roślinne nie wliczamy ani białka ani tluszcze?