Często słyszymy, jak ważne jest zdrowe podejście do odżywiania. Nie każdy jednak wie, co to w ogóle znaczy, a niektórym wydaje się, że to jedzenie wyłącznie brokułów, jarmużu, kiełków i innych jałowych produktów (co oczywiście nie oznacza, że wymienione warzywa są niesmaczne — raczej to wynika z powszechnego przekonania tych, którzy za nimi nie [...]
Owoce i warzywa są głównym źródłem witamin, błonnika i substancji fitochemicznych, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób i opóźniać proces starzenia się. Podczas gdy wciąż trwają spory o to, która dieta jest najlepsza, niewielu zaprzeczy, że warzywa są ważnym elementem niezależnie od tego, na jaką dietę się zdecydujemy. Podsumowując [...]
Czy restrykcje kaloryczne przedłużają życie? Tak. Nadmierne spożycie pokarmów wysokoenergetycznych, przyrost masy ciała (rosnące otłuszczenie, także jeśli chodzi o zasoby tłuszczu w tułowiu, np. tłuszcz wisceralny) są związane z rozwojem wielu chorób (cukrzycą, nowotworami, chorobami sercowo-naczyniowymi), zmniejszoną sprawnością i wzrostem [...]
[...] prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasy tłuszczowe, obniżają ryzyko chorób serca, poprawiają zdolności umysłowe, chronią przed nowotworami, reumatoidalnym zapaleniem stawów i wiele innych. Podsumowanie Jedzenie tłustych ryb to bardzo dobra opcja dla osób chcących zachować zdrowie. Ryby te są zdrowe, sycące i mogą działać [...]
[...] się ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Co więcej, dzieci te już we wczesnych latach zaczynają mieć z tego powodu problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca typu 2 i nadciśnienie. Do tej pory kojarzyły się nam one z chorobami ludzi dorosłych i starszych. Ponieważ otyłość dziecięca jest coraz poważniejszym problemem, naukowcy poszukują sposobów [...]
Jedzenie to istotny element naszego życia. Jest to nie tylko nasza energia, ale także źródło istotnych składników odżywczych wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie. Nie da się ukryć, że jest to także część naszego życia towarzyskiego. Zdarza się jednak, że siedząc w domu, czy samochodzie non stop coś podjadamy. I to nie z głodu, czy [...]
Podczas redukcji wagi dobór odpowiedniej diety oraz konsekwentnie wykonywany trening to kluczowe elementy. Kluczowe, ale nie jedyne. Poza dietą i treningami jest jeszcze wiele czynników, które mogą wpływać na to, czy chudniesz, czy nie. Jest to m.in. jakość snu, poziom stresu i wiele innych.
Naukowcy chcieli się dowiedzieć, jak to się dzieje, iż zwykli ludzie nie mający nic wspólnego z kulturystyką, z czasem sięgają po środki dopingujące, np. SAA (sterydy anaboliczno-androgenne), preparaty SARM, rhGH, insulinę, beta-mimetyki itd. Cóż, nie do końca im się to udało, gdyż zagadnienie jest złożone. „Romans z androgenami i narkotykami” [...]
Budowanie masy mięśniowej niesłusznie uznawane jest za tą łatwiejszą część kształtowania sylwetki. Osoby zaawansowane wiedzą, że budowanie ogromnych mięśni to proces niezwykle trudny, a odpowiednie podejście żywieniowe jest tutaj tak samo istotne, jak w przypadku redukcji. Wydaje się, że podczas "robienia masy" częściej można pozwolić sobie na [...]
[...] 2017. Melissa jak wiele gwiazd fitness, jest także modelką, trenerką i ambasadorką dla znanych firm sportowych. Na Instagramie ma całkiem spore grono fanów, z którymi chętnie dzieli się poradami dotyczącymi treningu, diety i regeneracji. Chociaż jest fanką podnoszenia ciężarów, wie, że dla niektórych osób chodzenie na siłownię nie jest [...]
Gronkowce powszechnie występują w naszym otoczeniu. Od 10% do 50% osób jest stale lub tymczasowo nosicielami gronkowca złocistego. Pierwsze doniesienia na temat gronkowców pochodzą z lat 80. XIX wieku. Bakterie z rodzaju Staphylococcus zostały odkryte już w 1880 r. przez szkockiego lekarza Alexandra Ogstona, który nadał im nazwę wynikającą z [...]
Okres okołotreningowy jest bardzo ważny. Niewłaściwe postępowanie dietetyczno-suplementacyjne może spowodować, że jakość treningu drastycznie się pogorszy lub odnotujemy spadek osiągów. Prosty przykład Przedstawiony model możemy rozłożyć na 3-5 posiłków (ze względu na huśtawkę insulinową korzystniejsze są większe przerwy między posiłkami, czyli [...]
[...] Diety, takie jak IIFYM (If It Fits Your Macros), koncentrują się przede wszystkim na ilości, na kaloryczności. Nieważne, co jesz, ważne, że liczby się zgadzają. Podsumowanie Czyste jedzenie w czystej teorii jest to jedzenie naturalnej, totalnie nieprzetworzonej żywności. My jednak sugerujemy dodanie do tego dobrej jakości produktów, nieco [...]
Słynne jest powiedzenie, że każdy kolejny dzień przybliża mnie do nieuchronnej śmierci. I choćby nie wiem, jak przygnębiające to zdanie było, jest ono prawdziwe. Absolutnie jednak nie chcę, aby działało demotywująco! Wręcz przeciwnie. Pragnę, aby to hasło zmobilizowało do działania. Klub fitness, siłownia Treningi w klubie sportowym są w tym [...]
Jedzenie jest jednym z warunków naszego życia, dzięki niemu możemy przetrwać. Dostarcza nam potrzebnych do życia składników odżywczych, aby zoptymalizować funkcjonowanie naszego organizmu. Oprócz tego jest doskonałą bazą do osiągania naszych celów sylwetkowych. Kiedy chcemy coś zmienić, np. schudnąć czy poprawić parametry zdrowotne, wówczas [...]
[...] w tym czołowych zawodników poszczególnych dyscyplin, gdyż rozwinięto nowe metody wykrywania dopingu. Wpadka przed IO w Tokio W ostatnim czasie kolumbijskiej drużynie podnoszenia ciężarów groziło wykluczenie z rywalizacji na IO w Tokio po tym, jak trzech z ich sportowców nie przeszło testów antydopingowych i zostali tymczasowo [...]
Przeglądając Internet, można natrafić na różne artykuły, nie tylko na temat zdrowego stylu życia, ale często spotyka się artykuły na tematy jak jadać, ile jadać. Wiele z tych artykułów jest poparte badaniami, jednak nie zawsze tak jest. Ponadto badani, którzy spożywali dwa posiłki dziennie, podczas trwania diety stracili 24% masy ciała, a także [...]
Diety wegetariańskie i wegańskie z pewnością mają swoje pozytywne strony. Jedzenie mięsa powiązano z wieloma rodzajami chorób. Ale ... liczy się nie tylko fakt jedzenia mięsa, ale jego rodzaj, to jak dane zwierzę było „wspomagane” (np. środki hormonalne stosowane w USA) oraz w jaki sposób mięso poddano obróbce (np. wyjątkowo niekorzystne jest [...]
Presenteeism jest zjawiskiem, w którym pracownicy, mimo choroby, dyskomfortu fizycznego lub psychicznego, decydują się na przychodzenie do pracy. Presenteeism, choć może wydawać się korzystny dla pracodawcy z punktu widzenia nieprzerwanej produktywności, niesie jednak ze sobą istotne konsekwencje, zarówno dla zdrowia pracownika, jak i dla dochodów [...]
[...] prawdziwą divą fitness z Nowej Zelandii. Sport uprawiała od najmłodszych lat, jednak dopiero w wieku 19 lat zaczęła interesować się treningiem siłowym. Czuła się fantastycznie po każdej ciężkiej sesji treningowej. Z upływem miesięcy zmuszała się do podnoszenia coraz większych ciężarów. Z czasem zaczęła dostrzegać efekty swojej ciężkiej pracy. [...]