Genetyka jest niesprawiedliwa, ale nie można uzasadniać nią braku efektów w budowaniu masy mięśniowej czy redukcji tkanki tłuszczowej. Nader często powodem porażki nie są wcale „kiepskie predyspozycje”, a niewłaściwa dieta (np. dostarczająca za mało energii – w wypadku budowania masy - lub dostarczająca za dużo energii – w [...]
W pierwszej części choć powierzchownie przedstawiłem mechanizmy, które stoją za dezinformacją. Ludzie o wiele chętniej uwierzą w proste przekazy, które zawierają kłamstwa, niż w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają [...]
Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]
[...] mieszance takich komponentów, jak białka i węglowodany. Wiele lat temu osoby stosujące gainery, skarżyły się, że jakość tych produktów jest słaba, a poszczególne składniki nie spełniały ich wymagań. Obecnie producenci skupili swoją uwagę na tym, aby suplement wspomagający wzrost masy mięśniowej nie tylko spełniał kryteria odpowiedniej proporcji [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
Wokół treningu siłowego, dietetyki, medycyny czy nawet farmakologii krąży wiele ugruntowanych przesądów, mitów i półprawd. Tworzą się one z reguły wtedy, gdy osoby nie do końca rozumiejące np. badania naukowe, wyciągają z nich tylko wybrane przez siebie fakty. Istnieje też celowa działalność propagandowa, gdzie umyślnie i z pełną świadomością [...]
Większość odchudzających się ludzi unika spożywania posiłków po godzinie 18:00. Jest to jeden z najsilniej zakorzenionych mitów. Mówi on o tym, że jedzenie wieczorem i w nocy tuczy. Wg licznych badań naukowych sytuacja wcale nie jest klarowna. Tymczasem: w badaniu z 2007 r. Nonino-Borges CB i wsp. przeprowadzonym na grupie 12 otyłych kobiet [...]
[...] w latach 50. XX wieku. Pierwszy dopuszczony do stosowania przez FDA dopiero w 1960 r. (Enovid; 10 mg norethynodrelu, czyli progestagenu, + 150 μg estrogenu, mestranolu). Obecnie ok. 100 mln na świecie kobiet decyduje się na antykoncepcję hormonalną, a wiążą się z nią poważne wątpliwości. Pigułki antykoncepcyjne a nadciśnienie Nadciśnienie [...]
Jeśli zastanawiasz się, jak możesz wspomóc budowę mięśni, to mam dobrą wiadomość: to wcale nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, [...]
Jeśli nie chcesz czytać całego tekstu: współczesne, zachodnie modele żywienia długofalowo wyrządzają duże szkody metaboliczne. Kiedyś (w latach winą za całe zło, np. choroby sercowo-naczyniowe) obarczono tłuszcze nasycone. Diety spopularyzowane w Europie i USA w dużej mierze opierają się o węglowodany o różnej kinetyce. Wbrew obiegowym opiniom, [...]
Większość kobiet chce się pozbyć tkanki tłuszczowej. Po przekroczeniu pewnego wieku spora część mężczyzn również szuka rozwiązań na nawarstwiający się tłuszcz. Wyniki badań wysokiej jakości wykazały, że 42% dorosłych z populacji ogólnej i 44% dorosłych pochodzących z mniejszości etnicznych chciało pozbyć się „zbędnych kilogramów”, a 23% chciało [...]
[...] na to, jak długo będziemy żyć. Kwestią dyskusyjną pozostaje, jak dalece uwarunkowania środowiskowe, genetyczne i nasze nawyki dadzą się zmieniać. Wszyscy wiemy, iż mieszkanie w skażonym środowisku może niekorzystnie wpływać na zdrowie, jednak nie każdy ma możliwość wyprowadzić się z takiego rejonu. W Internecie bez trudu można znaleźć [...]
Odchudzanie powinno być celem coraz większej grupy ludzi w Polsce, gdyż ilość osób otyłych rośnie w zastraszającym tempie. Otyłość bardzo rzadko pojawia się nagle, zwykle jest wypracowana latami zaniedbań. Dlaczego tyję?! Co ma wpływ na zwiększone przybieranie na wadze? Czy cukier tuczy? Czy można chudnąć odżywiając się w McDonald’s? Inne źródła [...]
[...] portal Evolution od Bodybuilding, pisząc, iż powodem były "komplikacje zdrowotne" i przegrana walka z rakiem. Kariera kulturystyczna Toma trwała zaledwie siedem lat, ale niestety została przerwana z powodu choroby nerek. U jej szczytu rywalizował z najlepszymi kulturystami w historii. https://youtu.be/1LEyDscmG6A Jego najlepszy przyjaciel i [...]
Internet jest pełen dezinformacji, dlatego w celu szukania informacji o zdrowiu lepiej sięgnąć po książki pisane przez i dla profesjonalistów. Podobnie przedstawia się kwestia danych dotyczących dietetyki. Na półce mam kilkadziesiąt podobnych publikacji, kolejne dziesiątki w wersji elektronicznej. Niektóre są lepszej, a inne gorszej jakości. [...]
Na początku musimy ustalić definicję uzależnienia. I tu powstaje problem. Zwykle nikt nie jest w stanie precyzyjnie podać na czym polega uzależnienie, a wszyscy ochoczo twierdzą, iż jedzenie pizzy, frytek, hamburgerów, picie napojów z cukrem uzależnia. Niektórzy naukowcy widzą potencjał uzależniający w kofeinie, inni w cukrze, jeszcze inni w … [...]
[...] się stosowania przez osoby otyłe wielu obron psychologicznych (neurotycznych czy bazujących na rozszczepieniu), wymówek, bezsensownych argumentów. Wymówka nr 9: ale ja nic nie jem Oczywiście, zgadzam się. Nic nie jesz, a masz zwały tłuszczu? Proponuję dobrze zbadać ten problem, nagroda Nobla gwarantowana – złamiesz zasadę zachowania energii [...]
Największym obiegowym nieporozumieniem jest stosowanie pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. [...]
Naukowcy pod wodzą Lachlan Mitchella sprawdzali, jaki rodzaj diety stosują kulturyści w sezonie i poza nim. W szczegółowych badaniach wzięło udział 7 zawodników mających 10.4 ± 3.4 doświadczenia treningowego. Uczestnicy zostali zapytani o trening, dietę i suplementację oraz źródła informacji o diecie i treningu. Ogólnie, poza sezonem [...]
Obecnie w modzie są pokarmy „bio”, „organiczne” oraz „wyrzucanie z diety śmieci”. „Jedz czysto” - to jedna z porad, która może i byłaby trafna, ale niestety termin „czystość” jest zbyt wieloznaczny. Weganizm – czysta dieta? Dla wielu osób „czysta” dieta oznacza eliminowanie z niej mięsa czy nabiału. Czy to słuszne myślenie? Wydawałoby się, iż [...]