Kofeina jest jedną z najpopularniejszych substancji stosowanych przez sportowców. Występuje w środkach przedtreningowych, spalaczach tłuszczu jako składnik leków oraz jako pojedyncza substancja. Wiemy, że w trakcie treningu siłowego kofeina pozwala wykonać więcej powtórzeń oraz sprawia, że wszystkie serie wydają się lżejsze. Kofeina ma też wpływ [...]
[...] deficytu kalorycznego. Białko jest kluczowym elementem redukcji. Referencje: K. A. McAuley, C. M. Hopkins, K. J. Smith, R. T. McLay, S. M. Williams, R. W. Taylor & J. I. Mann Comparison of high-fat and high-protein diets with a high-carbohydrate diet in insulin-resistant obese women https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-004-1603-4
[...] i wątrobie. Nadmiar BCAA w diecie może częściowo regulować proces metabolizmu lipidów poprzez metylację m6A RNA. Referencje: Jinghui Heng Excessive BCAA regulates fat metabolism partially through the modification of m6A RNA methylation in weanling piglets https://link.springer.com/article/10.1186/s12986-019-0424-x [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysoko przetwarzanych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży, ponieważ osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i coraz częściej zapadają na zespół metaboliczny. Zresztą problemem nie jest tylko jedzenie słodkich [...]
Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]
Współcześnie najpopularniejsze są dwa główne modele diety tj. klasyczna, bazująca na węglowodanach (do 60% energii), umiarkowanej podaży tłuszczów (15-30%) oraz protein (15-25%) oraz bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (większość energii zapewniana jest z tłuszczów). Jaki jest wpływ poszczególnych rozwiązań dietetycznych na zdrowie? Cóż, tego [...]
Kiedy zajedziesz z koszykiem zakupowym między półki z przekąskami, to z pewnością zobaczysz oszałamiający wybór słonych chipsów, paluszków posypanych solą, solonych orzeszków itp. Zwróciłeś uwagę, że gdy zaczynasz chrupać, to ciężko ci przestać? To nie przypadek.Badania naukowe pokazują, że produkty bogate w sól mogą stymulować twój apetyt i przez [...]
[...] człowieka ma wpływ m.in. na mobilizację i utlenianie kwasów tłuszczowych. Dlatego sprzyja poprawie osiągów, redukcji tkanki tłuszczowej. Referencje: Ferreira G.A. i in. Does caffeine ingestion before a short-term sprint interval training promote body fat loss? https://www.scielo.br/j/bjmbr/a/Jtq4sxzvLLsvmNBmkw8nmjB/?format=html&lang=en#
[...] pracy długotrwałej. Wydaje się, iż kluczowy jest okres 4-5 h przed treningiem aerobowym czy mieszanym (aerobowo-interwałowym), wtedy należy ograniczyć dowóz węglowodanów oraz białka. Literatura: Troy Purdom i in. Understanding the factors that effect maximal fat oxidation https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-018-0207-1
[...] oraz narkotyki muszą pójść w odstawkę. Referencje: Troy Purdom, Len Kravitz,2 Karol Dokladny,2,3 and Christine Mermier “Understanding the factors that effect maximal fat oxidation” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5766985/ Eugenia Murawska-Ciałowicz “Tkanka tłuszczowa – charakterystyka morfologiczna i [...]
Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]
Wiele kobiet, bojąc się treningu siłowego, decyduje się na grupowe zajęcia fitness. W ciągu ostatnich kilku lat ilość klubów fitness znacznie wzrosła, a w ich ofercie pojawiają się coraz to nowsze zajęcia, które pozwolą na dopasowanie zajęć do preferencji klienta. Jedną z bardziej popularnych aktywności fitness jest Zumba. Aerobik natomiast jest [...]
Spore grono Pań ma problem w tym, aby wytrzymać dłuższy okres na diecie. Wszystko za sprawą tego, że czasem stosują one metody kuriozalne, których to efektywność nie jest poparta praktyką dietetyka czy też badaniami naukowymi. Jakie popełniamy największe błędy, które utrudniają nam życie? Jakie zmiany zastosować, aby postarać się, nie złamać [...]
Styl życia zmniejszający stan zapalny organizmu chroni przed nowotworami i chorobami układu krążenia, jak również spowalnia proces starzenia się. Okazuje się również, że antyzapalny styl życia może również zwiększyć efekt treningu siłowego, zwłaszcza u osób w starszych. Tak pokazują wyniki badania przeprowadzonego w Holandii. Podsumowując Warto [...]
Zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Naukowcy podali, że u osób dorosłych z nadwagą, odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej całkowitej i podskórnej po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Oczywiście, badani dodatkowo trenowali. Ekstrakt zawierał 625 mg katechin (rodzaj polifenoli) oraz 39 mg kofeiny. [...]
[...] Mingrone G, Marino S, DeGaetano A, Capristo E, Heymsfield SB, Gasbarrini G, Greco AV. Different limit to the body’s ability of increasing fat-free mass. Metabolism 2001;50:1004–7. Lafortuna CL, Tresoldi D, Rizzo G. Influence of body adiposity on structural characteristics of skeletal muscle in men and [...]
[...] J Strength Cond Res. 2011 Sep;25(9):2559-64. doi: 10.1519/JSC.0b013e3181fb4a46. “The effect of abdominal exercise on abdominal fat.” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21804427 Roland van den Tillaar*,1 and Atle Hole Saeterbakken “Comparison of Core Muscle Activation between a Prone Bridge and 6-RM [...]
[...] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4995180/ “Aerobic exercise but not resistance exercise reduces intrahepatic lipid content and visceral fat and improves insulin sensitivity in obese adolescent girls: a randomized controlled trial.” Am J Physiol Endocrinol Metab. 2013 Nov 15;305(10):E1222-9. doi: [...]