SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Viki - OCR, Trail Running, Hyrox

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 508053

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Nadinka ale co Ty chcesz powiedzieć, że Viki i ja rozsiewamy jakąś teorię spiskową. A świat jest cudowny, a człowiek idealny.
Nikt do Ciebie nie ma pretensji, bo i dlaczego, nie mamy żadnych dany, nic w zasadzie nie wiemy. Sama siebie wywołałaś.
No ale tak jak Viki napisała mamy prawo do własnego zdania i oceniania tych zjawisk które widzieliśmy i znamy,
A nawet mamy prawo do tego, żeby tan świat z lekka nam się nie podobał. Czyż nie tak?

ps. próba zdyskredytowania paawo:
nadine 21
a Ty Paawo ile przepracowales?
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1803 Napisanych postów 2913 Wiek 36 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 73509
Serio?
Równie dobrze mogę odbić piłeczkę i napisać - próba dyskredytacji polskiego rolnictwa.

Dobrej nocy.

P.S. Również wyrażam swoje zdanie.
2

"Mówisz, że możesz – to możesz. Mówisz, że nie możesz – to nie możesz. Więc sobie wybierz". Mistrz Zen Seung Sahn

https://www.sfd.pl/Dziennik_biegowy_Nadine-t1196269.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12974 Napisanych postów 20733 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 607824
Nadinka ja się z Tobą ogólnie zgadzam, gdyby ludzie musieli włożyć więcej wysiłku w to żeby wyhodować jedzenie to może mieliby większy szacunek i do rolników i do samego jedzenia. Niestety wieś się zmienia (w wielu regionach), zwierzęta znikają i dzieci nie wiedzą skąd się co bierze i ile trzeba włożyć w to pracy. Wiele przedszkolaków odpowie że mleko jest z kartonu. U mojej babci na wsi młodzi zamiast przejąć gospodarkę pouciekali do pracy do miasta. Dodatkowo jedzenie jest łatwo dostępne i już nie trzeba czekać do świąt żeby zabić świnie i żeby była szynka. Za łatwo mamy.
Jestem przede wszystkim przeciwna masowej hodowli i dążeniu do jak największej ilości w jak najkrótszym czasie kosztem zwierząt. W efekcie mamy często produkt gorszej jakości ale i tani. I przez to tego jedzenia się nie szanuje. I nie tylko chodzi o krowy. Chów klatkowy kur dla mnie nie ma nic wspólnego z dobrostanem zwierząt, ale jest bardzo wydajny. I później można kupić jajka w sklepie za pół ceny. Mięso sklepowe też ma kiepską jakość. Myślę, że jakby dominowały właśnie mniejsze gospodarstwa, uwzględniające dobrostan zwierząt to i jedzenie byłoby zdrowsze i lepszej jakości i rolnicy mieliby godziwy zarobek i szacunek i może ludzie zaczeliby doceniać i szanować jedzenie. A także zwierzęta.

I w sumie to Ci zazdroszczę i gospodarstwa i tego, że mieszkasz na wsi, serio. Choć praca naprawdę ciężka i odpowiedzialna. Nie zamkniesz obory na tydzień i nie pojedziesz na urlop pod palmami. Nie powiesz zwierzakom że są święta i masz wolne. Szacun
Ja pewnie wolałbym hodowlę koni niż krów

Ale wiadomo, że różni są ludzie i różni są rolnicy i niestety nie każdy dobrze traktuje zwierzęta.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Viki
Nadinka ja się z Tobą ogólnie zgadzam, gdyby ludzie musieli włożyć więcej wysiłku w to żeby wyhodować jedzenie to może mieliby większy szacunek i do rolników i do samego jedzenia. .

Ja przepraszam ale co ma jedno z drugim?
Oczywiście to ma sens ale to nie załatwi poruszonego przez Ciebie tematu złego traktowania zwierząt przez ludzi.
Bo przez okazanie szacunku człowiekowi i jego pracy, bity pies na krótkim łańcuchu, czy świnia walona szpadlem po głowie bo wolno włazi na pakę samochodu nie będą mniej cierpiały. A o hodowli masowej to już nie wspomnę. Rolnicy a raczej hodowcy oczywiście niektórzy, sami się dyskredytują bo są po prostu złymi ludźmi, bez rozumu i jakiejkolwiek empatii. Reszta, pewno znaczna większość powinna takie zachowania piętnować, też dla swojego dobra. Nic nie zmieni nasz szacunek do jedzenia i do pracy rolnika, bo jak ktoś jest złym i głupim człowiekiem to szacunek go nie uleczy, a wręcz przeciwnie doda otuchy i przekonania, że robi dobrze. Fakt, że takowy i do pożywienia i do ludzkiej pracy powinniśmy mieć , to oczywiste. Nie wiem czemu cała złość spadła na mnie, bo nie wypowiedziałem ani słowa mleko, ani słowa mięso a i o glutenie nie wspominałem. Może to strach przed myszami? Jakąś histerię ja tu widzę, ciekawe z jakiego powodu.
I nie mam zamiaru wchodzić w łagodzący czy rozjemczy ton jak Viki, bo sprawa jest dla mnie istotna a jak się ostatnio okazuję istotna również dla całego świata. A poza tym mam argumenty i nie zawaham się ich użyć, targi koni np. w Skaryszewie, hodowle futerkowych np. w Starej Dąbrowie, histeryczna walka i protesty o ubój rytualny ..... i sporo materiałów własnych.
Jak się wkurzę to zamieszczę, oczywiście nie tutaj, tu na tym skończę.
Viki sorry już znikam.

ps. i wszystko przez mleko
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2083 Napisanych postów 2753 Wiek 57 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 33476
A ponoć w 35+ są największe kłótnie, a ja dzisiaj w dziale dla zaawansowanych, w dla początkujących oraz tutaj zauważyłem potężne kłótnie. Do okrutnych zaliczam hodowle psów rasowych jeszcze. Widziałem kilka oraz tzw. hotel dla psów i kotów, gdzie ściąłem się z właścicielką zawożąc mojego kota, gdy jechałem na wczasy, ostatecznie kot wylądował u mojego taty. Na pewno lepiej mu było niż w tym niby luksusowym hotelu. Moje doświadczenie z krowami jest małe, ale jako sprzedawca sprzętu dla gastronomii oraz przemysłu spożywczego w tym zakładów mięsnych asystowałem przy uboju krów, świń i stara metoda usypianie kur gazem, teraz prąd się stosuje. Generalnie nie licząc halal to kury i świnie przez ogłuszanie prądem chyba mają najgorzej. Przy kurach tak tego nie widać, ale świnie biedne są. Krowy po wbiciu pręta w mózg płaczą. Dużo krwi i zimno. Dobrze, że zakazano domowego uboju, choć i tak chłopi rżną gadziny. PiS, bodajże Szyszko miał wprowadzić ubój na własne potrzeby, nie jestem na bieżąco.
1

Olek Walczy
http://pomocdlaolka.blogspot.com/ 
przekaż 1% podatku

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2083 Napisanych postów 2753 Wiek 57 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 33476
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2083 Napisanych postów 2753 Wiek 57 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 33476
I to mojego autorstwa, także na potwierdzenie, że troszkę jestem w temacie. Nowoczesny przemysł mięsny wraz z hodowlą daje lżejszą śmierć, ale cięższe życie zwierzętom.
https://technomeat.wordpress.com/ 
1

Olek Walczy
http://pomocdlaolka.blogspot.com/ 
przekaż 1% podatku

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12974 Napisanych postów 20733 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 607824
_Szajba_

Przedstaw argumenty za tym, że nie pracujący w zawodzie zootechnik, weterynarz czy inny inseminator ma wyłączność na ogólnie dostępną widzę z zakresu,hmm , z zakresu etyki?


Szajba a skąd Ty wiesz gdzie ja pracuje i czym się zajmuje? Nie mam w zwyczaju opisywać, co robię w pracy bo i po co na forum sportowym opisywać, jak np. wygląda opieka nad psim seniorem, ponad 40kg z częściowym paraliżem, pęcherzem neurogennym, na pampersie.
Zresztą nawet jakbym postanowiła moje świnki morskie rozmnażać w celach zarobkowych to też by to była praca w zawodzie.
I nigdzie nie widziałam, żeby ktoś wspomniał o wiedzy na wyłączność, każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie.


Olo nikt się tu nie kłóci, ot żywa dyskusja i różne poglądy. Każdy ma własne zdanie na temat tego, kiedy zaczyna się złe traktowanie i gdzie jest granica.
Co do hodowli to prędzej pseudohodowle, mające na celu produkcję tanich psów rasowych i innych zwierząt. Zarejestrowane hodowle muszą spełnić szereg wymogów, psy są drogie a takie hodowle czasem na granicy opłacalności. W pseudo natomiast liczy sie kasa. Co ciekawe temat dotyczy różnych zwierząt, np. królików i świnek morskich. Cena świnki w hodowli zaczyna sie od 200zł, w zoologicznym 80zł a bezpośrednio od pseudohodowcy 50zł. Ale to jest temat rzeka. I dopóki będzie popyt na tańszą wersję to zwierzaki będą cierpiały.
O hotelu dla psów myślałam, ale to jak w końcu domek pod miastem kupimy

A co do uboju to jest mocno kontrowersyjny temat, bo czy zabijanie może być humanitarne? Ale jak juz wspomniałam wcześniej, nie jestem przeciwko hodowli zwierząt, pozyskiwaniu mięsa, mleka czy jajek. Tez nie ma co przeginać w druga stronę. Tylko nie można traktować zwierząt jak przedmioty i maszynki do zarabiania kasy.



paawo
Viki
Nadinka ja się z Tobą ogólnie zgadzam, gdyby ludzie musieli włożyć więcej wysiłku w to żeby wyhodować jedzenie to może mieliby większy szacunek i do rolników i do samego jedzenia. .

Ja przepraszam ale co ma jedno z drugim?



Paawo nie załatwi problemu złego traktowania, ale to jest również istotna kwestia. Jak Nadinka wspomniała jedzenie nie rośnie w sklepie, a niektórzy chyba nie wiedza skąd się bierze i ile pracy to kosztuje. I że za tą pracę trzeba odpowiednio zapłacić. Kupują to co najtańsze nakręcając produkcję po kosztach. Im więcej i taniej tym lepiej, nawet jeśli jakość gorsza. No a żeby było taniej, to na czymś trzeba zaoszczędzić. Brakuje tej świadomości.
Temat ogólnie jest trudny i pełen skrajności. Różni są ludzie, lepsi i gorsi.

Warto dodać, że mamy też drugą stronę medalu czyli nagonkę na rolników i hodowców podsycaną przez fundacje prozwierzęce i wegańskie, gdzie wszystkich wrzuca się do jednego worka. A krowy należy puścić wolno do lasu czy na łąke i niech sobie żyją na własna rękę. Koty i psy nauczyć życ na diecie bezmięsnej. To jest przeginanie w drugą stronę.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
FighterX Moderator
Ekspert
Szacuny 24270 Napisanych postów 25221 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1020297
Generalnie brak połączenia ludzi ze zdobywaniem jedzenia powoduje, to że przestają je szanować. Jak moja babcia zabijała świniaka, to najpierw musiała go utuczyć, więc był kupowany mały albo był z miotu w domostwie. Daje to połączenie ze zwierzęciem, i nie jest to łatwe dla człowieka odebrać życie, przez co też dawało szacunek do pożywienia i wykorzystywało się wszystko ze świniaka, dosłownie wszystko (mózgi, nerki, kopyta, uszy itp itd). Kupując w sklepie nie masz takiego połączenia, baaa ludzie nawet nie mielą mięsa w domach, co powoduje, że nie szanują jedzenia, co dalej im cena niższa, tym mniej je szanują. A im cena niższa tym i jakość niższa i tak się nakręca cała spirala.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4723 Napisanych postów 10989 Wiek 51 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 552700
Viki

Szajba a skąd Ty wiesz gdzie ja pracuje i czym się zajmuje? Nie mam w zwyczaju opisywać, co robię w pracy bo i po co na forum sportowym opisywać, jak np. wygląda opieka nad psim seniorem, ponad 40kg z częściowym paraliżem, pęcherzem neurogennym, na pampersie.



Uśpijcie tego biednego zwierza, dość się już chyba nacierpiał.
1

When you have to shoot...Shoot! Don't talk
Strava - https://www.strava.com/athletes/11696370

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Typ sylwetki - gruszka? Hashimoto, IBS

Następny temat

Plan treningowy upper lower

WHEY premium