SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Nie dać się czasowi

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 1608039

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4723 Napisanych postów 10989 Wiek 51 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 552700
Paatik
Specjalista od Nutelki....:)


Są działania posiadające sens i tego sensu pozbawione.
Kupuję Nutelkę i Nutelkę zjadam.
Nawtykawszy ości w paluszki rybne, nie stwierdzę że to ryba.

Paatik

Mówcie co chcecie - smak twarogu inny.

Oczywiście że będzie inny. Krowy mają za krótkie szyje by cytryny z drzew zjadać
2

When you have to shoot...Shoot! Don't talk
Strava - https://www.strava.com/athletes/11696370

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12975 Napisanych postów 20734 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 607841
Moja babcia też robiła z kwaśnego mleka, pyszny był taki twaróg.
Nie wiem jaki sens jest robienie sera z mleka z kartonu tak samo jak nie jestem pewna czy taki kupny ser jest lepszy/zdrowszy/mniej przetworzony
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3416 Napisanych postów 6136 Wiek 36 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 264578
tu chyba raczej chodzi o smak, taki samemu zrobiony smaczniejszy.
zresztą Paatik lubi sobie dawać dodatkowej roboty

Zawsze rzucaj siebie na głęboką wodę - tam dalej jest do dna...

https://www.sfd.pl/[BLOG]_zdrowo_i_sportowo__Nene87-t1159713-s420.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4723 Napisanych postów 10989 Wiek 51 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 552700
Jak wyżej plus satysfakcja z własnego wyrobu

When you have to shoot...Shoot! Don't talk
Strava - https://www.strava.com/athletes/11696370

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
nightingal Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6520 Napisanych postów 36028 Wiek 45 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 679732
Moja babcia robiła też ze zsiadłego mleka - ale ona miała swoje krowy i taką specjalną prasę z której wychodziła osełka. Pyszny był ten twaróg. Ale taki zrobiony samemu w domu nawet z kupnego mleka jest czymś fajnym.

BEZ BÓLU NIE MA EFEKTÓW !!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12195 Napisanych postów 22041 Wiek 54 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 627637
Matko Jedyna - ludzie czy Wam upał dokucza czy tylko mnie? Kto zwariował- ja czy świat?
Szajba - mleko nie jest z kartonu. Z UHT nie wyjdzie twaróg... Bez cytryny też wyjdzie bo kefir zakwasi.
Nigdzie nie napisałam ze to robię bo wierzę, ze w ten sposób mam jedyny na świecie, najzdrowszy twaróg w pełni naturalny.
Robię bo lubię robić nowe rzeczy. Od 15 lat siedzę za biurkiem, ale wcześniej w labie - normalnie to mam dusze eksperymentatora a nie zarządcy - i chociaż w kuchni czasami sobie poeksperymentuję. Jogurt też sobie kiedyś sama robiłam - i nie, nie z własnej krowy która na tarasie iglaki żarła - ale z mleka ze sklepu. I też mi bardziej smakował! I też miałam frajdę że różne szczepy grzybków/bakterii różne smaki dawały. I chleb żytni na zakwasie też piekę z mąki kupnej - chociaż z młyna a nie ze sklepu... Lubię umieć to robić jako czysta miastowa kobita.
A i masło też kiedyś robiłam z kupnej śmietany.
Podsumowując - robię bo mogę i lubię.



Zmieniony przez - Paatik w dniu 2020-08-11 11:33:20
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
jakbyś jednak kiedyś miała swoją krowę, to daj znać, chętnie przygarne mleko :P

też czasem lubię sobie poeksperymentować w kuchni i kto nam zabroi?!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4932 Napisanych postów 15291 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1180542
Paatik

Podsumowując - robię bo mogę i lubię.


no i za to szacun, że mając gotowca na wyciągnięcie ręki i do tego nie narzekając na nadmiar wolnego czasu chce Ci się eksperymentować
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1803 Napisanych postów 2913 Wiek 36 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 73511
Po prostu było trzeba podgrzać. Powoli i bardzo delikatnie i później na gaze do odsączenia. Babcia mojego m kiedyś robiła ale na kuchence elektrycznej. Teraz też jej już tak nie wychodzi. No ale mleko też jest teraz inne.

A kiedyś robiłaś sernik z takiego sera, dobrze pamiętam? Bo bym o przepis poprosiła.

I polecam twarogi ze Strzałkowa, jak Ci się kiedyś rzuci w oczy w sklepie to kupuj. Szczególnie śmietankowy, takie w kostkę, w papier zawijane.
1

"Mówisz, że możesz – to możesz. Mówisz, że nie możesz – to nie możesz. Więc sobie wybierz". Mistrz Zen Seung Sahn

https://www.sfd.pl/Dziennik_biegowy_Nadine-t1196269.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12975 Napisanych postów 20734 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 607841
Paatik bo jak już robić to tak, żeby jak najbardziej przypominało ten od babci
Kiedyś jeszcze takie starsze panie sprzedawały twaróg i mleko na placach targowych, ale nie widziałam ostatnio. A twaróg był pyszny i podejrzewam że tłusty.
I jest też coś takiego jak mlekomaty, ale nie wiem jakie tam mleko mają i czy różni się czymś od tego świeżego ze sklepu, nigdy nie korzystałam. Ciekawe jaki by wyszedł twaróg z takiego mleka. Może też poeksperymentuje jak mi się tryb len w kuchni wyłączy
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

T3

Następny temat

Redukcja, zdrowie

WHEY premium