[...] pomiarowy. Pewnie dla „wyświetleń” Kenny poszedł na pierwsze badanie DXA maksymalnie odwodniony (da się zrzucić 5-8 kg w 1-2 dni), a przy drugim pomiarze później napił się dużo wody (wziął sterydy anaboliczne i hormon wzrostu, uzyskał maksymalną retencję płynów) i tak „oszukał” system. Tak samo kompletnie niewiarygodne są badania, w których [...]
Kwas foliowy należy do syntetycznych witamin rozpuszczalnych w wodzie, które są stosowane w suplementacji sportowej, ale i nie tylko. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować tej witaminy, dlatego też dostarczenie jej z zewnątrz jest niezwykle ważne. Zbyt wysokie spożycie kwasu foliowego może maskować niedobory witaminy B12 Wynika to z [...]
[...] Nie powinniśmy w tym czasie sięgać zbyt ochoczo po tłuszcze. Choć, jeśli faktycznie trening był wymagający, a tych tłuszczów, które zjemy po treningu, nie będzie zbyt dużo, nic złego się nie stanie. Skupmy się jednak na węglowodanach. Jakie węglowodany po treningu siłowym? Nieco przekornie odpowiem pytaniem na pytanie: Dlaczego nie zacząć [...]
Udało ci się stracić sporo na wadze – możesz być z siebie dumny. Najtrudniejsza część jednak dopiero przed Tobą, a mianowicie utrzymanie aktualnej masy ciała. Możesz również zauważyć, że po utracie wagi skóra w niektórych częściach ciała pozostała rozciągnięta i nie jest już tak jędrna i napięta jak wcześniej. Kobiety często borykają się z [...]
[...] okresu przygotowań… Z tego powodu po pierwsze należy dokładnie monitorować tempo przyrostu tkanki tłuszczowej poza sezonem, odpowiednio szybko reagować, gdy jest jej zbyt dużo, przeprowadzając ewentualnie krótkie odcinki (np. 2-3 tygodnie) diety redukcyjnej, a po drugie odpowiednio szybko rozpocząć przygotowania do samej walki, obcinając [...]
[...] z nadmiernym spożyciem tłuszczów nasyconych, na które tak często wskazuje świat nauki. Dlatego w diecie warto wykorzystywać nie tylko produkty pochodzenia zwierzęcego, ale dużo tłuszczu pozyskiwać z: nasion, orzechów, awokado i olejów z nich tłoczonych. O zaletach spożywania tłustych ryb nie muszę chyba nikogo przekonywać. Jednak dla części z [...]
[...] i triklowęglan są odpowiedzialne za bezpośrednie obniżanie testosteronu oraz zabijanie bakterii, co niekoniecznie jest czymś dobry. Może prowadzić to do powstawania dużo silniejszych bakterii, odpornych na działanie triklosanu oraz leków mających je eliminować. Triklosan i triklowęglan możemy znaleźć w paście do zębów, mydłach i [...]
[...] trenować nie tylko abs, ale i całe ciało na siłowni. Będąc u brata w odwiedzinach, dowiedział się o zawodach i postanowił spróbować swoich sił. Ponieważ nie zostało dużo czasu na przygotowanie, jego dieta wyglądała dość ekstremalnie. W styczniu i lutym głównymi składnikami diety była wołowina i gotowane mięso cielęce. Z kolei w marcu [...]
[...] zarówno o jakość diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko jest bardziej sycące niż ciasteczko i zdecydowanie mniej [...]
Spokojnie, nie chodzi o tłuszcz podskórny czy wisceralny. Chodzi o IMTG. Tłuszcze wewnątrzmięśniowe, trójglicerydy wewnątrzmięśniowe, IMTG (ang. intramyocellular triacylglycerol lub intramuscular triglyceride), IMAT (ang. intramuscular adipose tissue) stanowią lokalne źródło energii do pracy wytrzymałościowej. Ich ilość zależy od rodzaju [...]
Budowanie masy mięśniowej niesłusznie uznawane jest za tą łatwiejszą część kształtowania sylwetki. Osoby zaawansowane wiedzą, że budowanie ogromnych mięśni to proces niezwykle trudny, a odpowiednie podejście żywieniowe jest tutaj tak samo istotne, jak w przypadku redukcji. Wydaje się, że podczas "robienia masy" częściej można pozwolić sobie na [...]
Olej MCT i olej kokosowy to tłuszcze, które zyskały na popularności wraz z większym zainteresowaniem dietą ketogeniczną. Choć mają wspólne cechy, to jednak są między nimi pewne różnice i każdy z nich ma swoje unikalne zalety oraz zastosowania. Pielęgnacja urody i skóry Wysoki udział kwasu laurynowego w oleju kokosowym sprawia, że jest on [...]
Jedzenie większej ilości warzyw to podstawowe zalecenie, jeśli chcemy się lepiej odżywiać i zapewnić sobie więcej witamin i minerałów. Nie da się ukryć, że są one źródłem wielu wspaniałych składników odżywczych, a przy okazji mają stosunkowo niewiele kalorii. Podsumowanie Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, nie musisz jeść samych sałatek — no, [...]
Większość osób na początku swojej drogi w kierunku zdrowego trybu życia i walki o lepszą sylwetkę ma problem z tym, jak zacząć. Bardzo wielu z nich myśli, że samo wykupienie karnetu na siłownię i ćwiczenia raz czy dwa w tygodniu, wystarczą do osiągnięcia zamierzonych efektów, niestety takie osoby są w błędzie. Zapewnij organizmowi wszelkich [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej z miejsc opornych nie jest łatwa. Jednak czasem okazuje się, że dieta osoby trenującej lub sam trening nie do końca spełnia wymogi klasycznego odchudzania, nie mówiąc o wsparciu redukcji tłuszczu z miejsc, w których lubi się on trzymać. Za mało pijesz wody Organizm człowieka zbudowany jest głównie z wody. Oznacza to, [...]
Jesteś przekonana, że robisz wszystko dokładnie tak, jak należy, a efekty ciągle nie są zadowalające. W dzisiejszym artykule znajdziesz pięć najczęściej popełnianych przez kobiety błędów, które nie pozwalają im osiągnąć założonego celu. Sprawdź, czy nie popełniasz któregoś z nich. Zachowaj otwarty umysł! Bądź otwarta na inne rodzaje aktywności, [...]
[...] Dodatkowe kalorie Jak już wyżej zostało wspomniane, soki (szczególnie owocowe) to też kalorie, które wliczają nam się w dzienny bilans. Jeśli dodasz do sokowirówki dużo różnych owoców, to oczywiste jest, że ilość kalorii będzie większa i będzie to dodatek do tego, co spożywasz w postaci stałej - na dodatek z samych węglowodanów. Jedząc [...]
[...] potrawy i jedz powoli. Naucz się doceniać naturalną słodycz świeżego owocu. Nie stosuj jedzenia jako nagrody! Postępując w ten sposób, wzmagamy działanie ośrodka nagrody, co może nasilać odczuwanie głodu hedonistycznego. To z kolei prowadzi do spożywania zbyt dużej ilości produktów smakowitych. W rezultacie dostarczamy zbyt dużo energii i tyjemy.
[...] spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. nasyconych i trans). Drugi kamyczek do ogródka – czyli [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy rozgałęzione kluczowe dla wzrostu mięśni, największe działanie jest przypisywane leucynie. Funkcjonuje nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W niektórych opracowaniach pojawiła się sugestia, iż te aminokwasy są związane z opornością insulinową. [...]