SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Nie dać się czasowi

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 1612606

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2096 Napisanych postów 2464 Wiek 5 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 29237
To już z chlebkiem, czy bez chlebka?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12209 Napisanych postów 22064 Wiek 54 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 627767
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1990 Napisanych postów 5138 Wiek 43 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 72466
To zazdroszczę tego chlebka W końcu nauczyłam się robić zakwas razowy i miałam dużą nadzieję, że W KOŃCU będę miała swój chleb razowy ale niestety cośposzło nie tak... wyjełam zakalec z piekarnika

xxx

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12209 Napisanych postów 22064 Wiek 54 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 627767
Julietta - miałaś pszenny razowy czy żytni? Chleb na zakwasie uczy cierpliwości, a chleb żytni pokory.
Razowy pszenny - uwaga nie kroimy jak ciepły - wtedy faktycznie jak glina wyglada w środku i mozemy wyrzucić mysląc ze zakalec lub niedopieczony. Kroimy dopiero po ostygnięciu zupełnym.
Żytni - trzeba uważać na konsystencję ciasta, nie może być rzadka, przed pieczeniem trzeba naciąć, żeby odgazować, bo inaczej komora z powietrzem się zrobi zaraz pod skórką, a na dole będzie ciapa.
No i takie chlebki na zakwasie only rosną 8-12 godzin. Niektórzy dodają ciutek drożdży do zakwasu, ale wtedy te drożdże piekarskie dominuję te dzikie z zakwasu bo mają inną dynamikę wzrostu - więc odradzam.
Dużo byłoby do napisania w tym temacie - mnóstwo chlebków/zakwasów wyrzuciłam w pierwszym roku zabawy... Potem już wychodzi 9 na 10.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1990 Napisanych postów 5138 Wiek 43 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 72466
Tylko żytni, na zakwasie żytnim i na mące żytniej bez żadnych innych dodatków, na zakwasie bez dodatku drożdży. Rósł 12h i fajnie wyglądał wyrośnięty (miałam nadzieję). Eh, wczoraj czytaliśmy, co mogło pójść nie tak i jest milion możliwości... Pszenne i pszenne razowe wychodzą Mojemu Małżowi idealnie, a ja chcę 100% żytni na zakwasie To już drugi, co poszedł w kosz w tym miesiącu i serce mnie boli z tego powodu... A może możesz podzielić się przepisem?

xxx

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
ja mam zakwas w końcu, bo mój zaczął pzed wyjazdem chley piec :D
ale ja narazie co kilka dni zuzywam na placek zakwasowy na śniadanie :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12209 Napisanych postów 22064 Wiek 54 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 627767
Julietta, ja robię zaczyn z 100g maki i 2 łyzek zakwasu. Wody tyle zeby jak smietana geste było. I stoi przez noc. Rano dosypuje do tego sól i kolejne 100g maki plus ewentualnie dodatki: siemię, mak, orzechy etc. Woda,zeby jak bardziej gesta smietana. Tylko dobrze mieszam i do glinianej foremki. Na 6 godzin do rośnięcia - czasami i dłuzej. Pfrzed wstawieniem do pieca nacinam w jodełkę. Piekę 220C przez 15 min, potem 40 w 200C, potem wywalam z foremki i jeszcze dopiekam 5-10 minut. Potem czekam az ostygnie.
Nie zaczynaj od razu z mąki 2000 żytniej- z niej bardzo trudno cokolwiek zrobić. Zacznij od 750 czy takiej z napisem chlebowa - ona szarawa jest.
Chleby bez dodatku pszennej są bardziej lepkie, kwaśnawe. Lepiej robić 50/50.

I zakwas musi być sprawny, naprawde bąblować.

@Bziu - no dramat, a biegane miało byc popołudniu. Tyłek boli po wczorajszym - nie wiem co dzisiaj bede robić jak do lasu nie pójdę. Chyba po schodach w domu biegać:)


Zmieniony przez - Paatik w dniu 2020-05-18 10:52:58
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
o właśnie mytakie naczynie do wyrastania chleba musimy kupić

u nas był zaczyn, i ten zaczyn chyba z 6 h

potem namaczenia mąki
potem mieszanie jedno z drugim
formowanie chlebków
i te chlebki w nacyzniach zawinięte do lodówki na noc
cały proces, ale ja tylko obserwowałam :D

a z samej zytniej 2000 to naprawdę ciezko

ja tam awaryjnie mam przepis dla amatorów :D na uchyb drożdzach z mąki graham 18050, zawsze wychodzi :P i szybko
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12209 Napisanych postów 22064 Wiek 54 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 627767
Bziu - mam jedną dużą foremkę glinianą z przykryciem z której nie korzystam w ogóle - stoi od 5 lat - bo ja lubie małe chlebki robić. Jak juz nastaną normalne czasy - albo jak będzie Ci się chciało podjechać - to chętnie oddam w dobre ręce:)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

T3

Następny temat

Redukcja, zdrowie

WHEY premium