Każdy z nas wie, czym jest głód, odczuwamy go na co dzień, część osób odczuwa go bardziej, a część mniej. Nie każdy jednak wie, że uczucie głodu nie zawsze jest związane z ilością czy kalorycznością spożytego pożywienia, a z hormonem, który za nie odpowiada. Atrakcyjność niskokalorycznego jedzenia nie zmieniała się znacząco pomiędzy wizytami. [...]
[...] mlecznych, które mogą być kiepsko tolerowane przez maluszka produkty zawierające kofeinę ziarna zbóż i orzechy, głównie pszenica i orzeszki ziemne mocno pikantne potrawy warzywa stymulujące produkcję gazów: brokuły, brukselka, cebula, kapusta, kalafior, zielona papryka. Produkty te głównie kolkę mogą powodować, gdy spożywane są na surowo [...]
[...] wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku wypij dużą filiżankę kawy. Pamiętaj, by do posiłków dodawać świeże warzywa, które są źródłem błonnika. Doprawiaj dania kurkumą Kurkumina wyraźnie spowalnia lub nawet zupełnie hamuje rozwój komórek nowotworowych. Jej żółty barwnik poprzez [...]
Dieta wegetariańska kojarzy nam się przede wszystkim z jedzeniem produktów pochodzenia roślinnego. I jakiś czas temu pewnie taka definicja by wystarczyła. Dzisiaj, kiedy ten sposób żywienia stał się bardzo popularny, możemy się zapoznać z kilkoma różnymi rodzajami tejże diety. Powody przejścia na dietę opartą na roślinach Istnieją trzy główne [...]
Wątroba jest uważana za jeden z najważniejszych narządów w ciele człowieka. Do jej głównych zadań należy wspieranie trawienia, detoksykacja organizmu (usuwanie toksyn z krwiobiegu) oraz przechowywanie m.in. glukozy. NAC jest na tyle potencjalnie skutecznym wsparciem dla wątroby, że nawet wtedy, gdy badani spożywali toksyczne dawki paracetamolu, a [...]
[...] diety sportowca. Ich odpowiedni poziom w ciele dba o utrzymanie homeostazy, która to warunkuje prawidłowy przebieg rozwoju muskulatury, powiązany z funkcją odżywczą, jak i regeneracyjną. Pamiętaj, aby w miarę możliwości wykorzystywać warzywa sezonowe do uzupełnienia braków ww. witamin, które są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnych witamin.
Nie każdy dodatkowy kilogram na wadze jest tłuszczem. Kiedy wejdziesz na wagę i zobaczysz, że twoja waga wzrosła o kilogram lub dwa, nie panikuj. Możesz mieć do czynienia z retencją wody. Oznacza to, że w twoim ciele znajduje się nadmiar wody. Możesz nawet zauważyć, że czujesz się trochę spuchnięty lub cięższy, niż zwykle. Podsumowując W [...]
Większość modnych diet jest „skuteczna”, tj. przynosi wyraźny spadek masy ciała. Skąd więc ta ironia? Bo ocenianie samego spadku masy ciała jest bezsensowne. Może się okazać, iż z tych 5, 10 czy 15 kg większość stanowi masa mięśni, a wcale nie tkanka tłuszczowa. Jak uniknąć efektu jojo? Aby utrzymać masę ciała po redukcji, należy… odchudzać się [...]
Wzdęcia są jednym z elementów procesu, w jaki Twoje ciało pozbywa się nadmiaru gazów jelitowych. Drugi sposób to odbijanie. Gazy jelitowe pochodzą: po pierwsze z powietrza połykanego podczas spożywania posiłków lub mówienia, a po drugie, z fermentacji resztek pokarmowych zachodzącej w jelitach pod wpływem bakterii. Co warto zapamiętać i jak tę [...]
Nie chcemy, aby przyrost masy mięśniowej wiązał się z nadmiernym rozrostem tkanki tłuszczowej. Dlatego w pierwszej części tego mini cyklu przybliżyłem Wam garść podpowiedzi, jak tego uniknąć. Z uwagą śledź swoje postępy Regularnie wykonuj zdjęcia swojej sylwetki. Wydaje mi się, że okres cotygodniowy będzie tutaj idealny. Ponieważ każdy z nas ma w [...]
Żelazo jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów, jest niezbędne do funkcjonowania zasadniczo niemal całej materii ożywionej, od drobnoustrojów poczynając, poprzez rośliny i zwierzęta, a na człowieku kończąc. Chela-Ferr® MED to preparat zawierający żelazo Ferrochel® w postaci chelatu aminokwasowego Albion® ( diglicynian żelaza [...]
[...] Rozwiązanie Aby walczyć ze stanami zapalnymi, warto prowadzić spokojny styl życia, starać się unikać stresu, prowadzić zbilansowaną dietę, bogatą w kwasy omega-3, warzywa, owoce oraz odpowiednio nawadniać nasz organizm. Aktywność fizyczna również powinna być wzięta pod uwagę, pomimo iż trening częściowo wzmaga stany zapalne poprzez [...]
Prawda jest taka, że większość osób będąc na diecie, podjada. Nawet ci, który mają silną wolę, mogą czasem ulec zachciankom lub uczuciu głodu podczas diet o niskiej podaży kalorii. Najczęściej problem pojawia się wieczorem. Cały dzień udaje nam się jeść zdrowo, nie podjadać. Głód pojawia się wieczorem, gdy w końcu możemy się wyluzować po całym [...]
Jaka jest potencjalna długość życia człowieka? Czas ludzkiego życia podwoił się w ciągu ostatnich 150 lat, głównie dzięki rozwojowi medycyny, dzięki leczeniu chorób zakaźnych i większemu dostępowi do czystej żywności i wody. W ostatnich dziesięcioleciach żywotność ludzi wciąż rosła, choć znacznie wolniej. Obecnie coraz częściej dotykają nas [...]
Nie doceniamy roli, jaką pełni świetny wzrok, dopóki nie zaczniemy go tracić. Dwie najczęstsze przyczyny, pogarszającego się wzroku związane z wiekiem to stan zwany zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćma. Na szczęście istnieje coraz więcej dowodów na to, że to dieta odgrywa ważną rolę w zapobieganiu rozwoju każdej z tych chorób oczu. Inne sposoby na [...]
[...] Jednakże brakuje badań, które określiłby długofalowe skutki stosowania podobnych schematów żywieniowych. Niektóre pokarmy, takie jak: produkty mleczne, ryby, owoce i warzywa, również wpływają na sen, ale badania były zbyt zróżnicowanie, trwały za krótko i były prowadzone na zbyt małej liczbie osób, aby wyciągnąć ostateczne wnioski. U [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
[...] jest to zestaw „zrób to sam". Sypka forma burgera może nieco odstraszać, ale już po rozpakowaniu widzimy, że nie jest to sztuczny proszek, ale ekspandowany orkisz, suszone warzywa, przyprawy i trochę mąki. Całość należy zalać odrobiną ciepłej wody i odczekać ok. 10 minut. Po tym czasie otrzymujemy lepką masę, która z łatwością daje się formować [...]
Od zawsze wiemy, że osoba niewyspana jest markotna, zła, rozkojarzona i zwyczajnie nieobecna wśród nas. W tym artykule poruszymy kilka czynników, które pomogą Ci poprawić jakość snu bez wizyty u specjalistów. Sypialnia też jest ważna Warto przed pójściem spać zadbać o właściwą temperaturę w sypialni. Obowiązkową czynnością sprawdzi się tutaj [...]
Mitów na temat odżywiania jest mnóstwo. Niektóre głoszą, że należy jadać chudy nabiał oraz chude mięso, a także owoce i warzywa, które nie zawierają tłuszczy. Dlatego warto przyjrzeć się diecie niskotłuszczowej. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie? Czy jest zalecana przez dietetyków? Jakie są plusy i minusy takich diet? W poniższym [...]