[...] u osób spożywających ekstrakt z owoców i warzyw, zawierający witaminę C, witaminę E, β-karoten i kwas foliowy. Podsumowując Wyniki cytowanych badań wskazują, że owoce i warzywa, soki i koncentraty soków, mogą korzystnie modyfikować odpowiedź immunologiczną, wpływać na stan zapalny i stres oksydacyjny u ludzi. Niemniej należy pamiętać, iż [...]
Słyszałeś kiedyś o takim skrócie jak WHR? Jest to stosunek obwodu talii do bioder. Mówi on wiele o Twoim zdrowiu i ryzyku chorób, takich jak cukrzyca typu 2, niewydolność serca, nadciśnienia tętniczego, a nawet nowotworów. Okazuje się, że jest to istotniejszy wskaźnik, niż popularny wskaźnik masy ciała BMI. W przypadku BMI mamy do czynienia ze [...]
[...] ok. 15minut w temperaturze 180stopni. Zdjąć pokrywkę i przez ok. 5 minut piec bez przykrycia. Pomidora i ogórka pokroić w kostkę. Cebulę, szczypiorek i czosnek drobno posiekać. Pokrojone warzywa wymieszać z kaparami. Na talerz wyłożyć rybę i dodać warzywa. Wartości odżywcze dla całości: Białko: 33g Tłuszcz: 3g Węglowodany: 5g 180kcal
Zdolność rozpoznania stadium przeziębienia może pomóc Ci wdrożyć odpowiednie metody leczenia i przewidzieć czas trwania choroby. Będziesz również w stanie ocenić, kiedy możesz leczyć się samodzielnie w domu, a kiedy powinieneś udać się do lekarza. Osoby narażone na powikłania grypy, które bezwzględnie powinny udać się niezwłocznie do lekarza: [...]
[...] chcesz zostać najlepszy, musisz jeść co dwie godziny, musisz zatankować swoje ciało. Kiedy mam dużo czasu, przygotowuję posiłki sam. Czasami myślę: Czy warto? Uwielbiam warzywa takie jak szpinak, awokado, brokuły. Ogólnie jem bardzo zdrowo, ale z powodu swojej wagi potrzebuję dużo węglowodanów, które szybko się wchłaniają. Przed treningiem [...]
[...] Jednak trzeba pamiętać, że musielibyśmy jeść sporo produktów zawierających sterole, aby zobaczyć znaczną redukcję LDL. Naturalne pokarmy roślinne, takie jak orzechy, warzywa, zboża, rośliny strączkowe i orzechy zawierają tylko niewielkie ilości tych związków i to niestety nie wystarczy, żeby wpływać na poziom lipidów. Wyższy poziom [...]
[...] oraz częstotliwość wypróżnień. 2. Błonnik pokarmowy Błonnik pokarmowy dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem, jednak jeśli dieta jest uboga w produkty zbożowe, owoce i warzywa, może powstać jego niedobór. Możemy wyróżnić dwa rodzaje błonnika. Pierwszym z nich jest błonnik rozpuszczalny w wodzie (pektyny), a drugi to wersja nierozpuszczalna [...]
[...] kalkulatora. Na pewno będziesz musiała wyeliminować ze swojej diety mocno przetworzone produkty pełne cukru, alkohol i produkty, w których są tzw. puste kalorie. Wybieraj warzywa, produkty pełnoziarniste, owoce, zdrowe tłuszcze, chude mięso, a jeśli najdzie Cię ochota na słodkie, sięgnij po produkty niezawierające dodatku cukru i niższą [...]
[...] że ulega ograniczeniu spożycie produktów zawierających naturalnie dużą ilość błonnika. Mam tutaj na myśli głównie pieczywo pełnoziarniste, nieprzetworzone zboża, owoce i warzywa. A jak się okazuje 100 g awokado, dostarcza w prosty sposób około 7-8 g błonnika. Mikroelementy Awokado to m.in. bogactwo witamin tj.: B5, B6, C, E oraz K. Jest [...]
[...] zróżnicowana dieta. Taka dieta, która obejmuje wszystkie rodzaje pokarmów - od chudych źródeł białka, poprzez węglowodany bogate w błonnik, zdrowe tłuszcze, aż po warzywa i owoce pełne witamin i minerałów. Jeżeli nie jesz produktów, które są głównym źródłem danej witaminy, poszukaj zamienników. Upewnij się, że Twojej diecie niczego nie [...]
[...] ilości produktów bogatych w żelazo, cynk, a także witaminy z grupy B. Składniki te znajdziesz w produktach, takich jak: mięso, jaja, podroby, produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe, orzechy i pestki, kakao, ostrygi. W przypadku niedoborów warto dodatkowo wspomóc się odpowiednimi preparatami witaminowymi. Pamiętaj również o odpowiednim [...]
Refluks, inaczej choroba refluksowa przełyku, przypadłość, która polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Wraz z pokarmem do przełyku wraca również wytwarzany w żołądku kwas solny i enzymy trawienne, co powoduje jego podrażnienie, pieczenie - zgagę. Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać? Refluks jest chorobą przewlekłą, która [...]
Czy kiedykolwiek doświadczyłeś nieprzyjemnego uczucia wyczerpania po obfitym posiłku? To uczucie ciężkości, niekiedy nazywane potocznie śpiączką pokarmową, może zakłócić Twoją produktywność i ogólne samopoczucie. Dlaczego po jedzeniu odczuwamy senność? To pytanie prowadzi nas w głąb skomplikowanych aspektów związanych z trawieniem, metabolizmem i [...]
Boczki tzw. muffiny w głównej mierze występują u osób prowadzący siedzący tryb życia, niestety problem ten dotyka również osób regularnie uprawiających aktywność fizyczną, zwracających uwagę na jakość i kaloryczność posiłków. Skumulowany tłuszcz w okolicach bioder oraz brzucha może popsuć każdy wizerunek na plaży czy w ołówkowej sukience. [...]
Żyjemy w świecie plastiku i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Artykuły higieniczne, pożywienie i inne produkty – wszystko pakowane jest w plastik lub się z niego składa. Czy kiedyś zadaliśmy sobie trud, dowiadując się, z czego jest wytworzona szczoteczka, którą myjemy codziennie zęby? Toksyczne butelki Jednym z niebezpiecznych źródeł [...]
[...] za krzepnięcie krwi i tworzenie kości. Najpopularniejszymi rodzajami witaminy K są witaminy: K1 i K2. K1, znana jako filochinon, występuje zwykle w zielonych warzywach liściastych. Witamina K2 to grupa związków zwanych menachinonami. Zwykle znajdują się one w produktach pochodzenia zwierzęcego i w sfermentowanej żywności. [...]
[...] większym apetytem i w konsekwencji wzrostem masy ciała. Zamiast tego postaw na produkty bogate w składniki odżywcze, m.in. pełnoziarniste, te zawierające błonnik (owoce, warzywa, orzechy i rośliny strączkowe). Nie zapominaj o chudym mięsie i nabiale, czyli źródłach białka. Podsumowanie Okrągła buzia wcale nie jest niczym złym. Sprawia, że [...]
[...] ugotować coś pysznego wegańskiego, co wiesz, że na pewno wszystkim posmakuje. Często tak jest, że wszelkie komentarze gasną, jeśli spróbuje się danego dania. A przecież warzywa, aromatyczne przyprawy, różnego rodzaju ryż czy kasze to bardzo smaczne produkty. Nikogo nie musisz nawracać Tak jak wyżej pisałam, żeby poczęstować gości czymś [...]
"Czy chcąc poprawić swoje nawyki żywieniowe, muszę ograniczyć się jedynie do gotowania?" Wiele osób zadaje sobie i dietetykowi to pytanie na wstępie stosowania diety. U większości osób, szczególnie rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, [...]
Jak się okazuje białko to nie tylko budulec mięśnia czy makroskładnik pomagający szybciej osiągnąć sytość. Białko może również kontrolować ciśnienie krwi. W Boston University przeprowadzono badania, które wykazały, że dorośli spożywający większą ilość białka dziennie (około 100 g) byli o 40% mniej narażeni ryzyko nadciśnienia, niż ci, którzy [...]