[...] choć FDA (Food and Drug Administration) zaleca spożycie 25 g błonnika. Nie jest to dużo, a i tak wiele osób ma z tym kłopot. Produkty bogate w błonnik to przede wszystkim warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste. Kwas foliowy Wysokie ciśnienie krwi może być szczególnie szkodliwe dla kobiet w ciąży. Istnieje nawet pojęcie nadciśnienia [...]
[...] energetycznej. To najłatwiej jest osiągnąć wykorzystując w jadłospisach mięsa i podroby, ryby i owoce morza, jaja, nabiał, ziarna, orzechy i nasiona, a także owoce i warzywa. Wyjątkiem są m.in. oleje roślinne, które cechują się wysoką gęstością energetyczną, jednak są ważne dla zdrowia. Ze względu na ilość kalorii, a także wysoki stopień [...]
[...] dołożyć kompleks witamin, który będzie pokrywał niedobory wynikające z nie zawsze idealnej diety. W okresie jesienno-zimowym, bywa ona często mniej urozmaicona i uboższa w warzywa i owoce. W przypadku preparatów witaminowo-mineralnych u mężczyzn idealnym prezentem może stać się zestaw witaminy B6, magnezu i cynku popularnie nazywany ZMA. To [...]
[...] naukowcy definiowali dietę śródziemnomorską? Uczestnicy badania otrzymali szereg przydatnych wskazówek: min. 2. porcje warzyw dziennie, z czego min. 1. porcja jako świeże warzywa w sałatce codzienne użycie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, do przyrządzania dań i gotowania min. 2 porcje owoców dziennie (wliczając w to naturalne soki) min. [...]
Możesz sobie nie zdawać z tego sprawy, ale styl życia i każdy z nawyków ma duży wpływ na Twoje zdrowie, a to oznacza, że o wielu kwestiach możesz decydować Ty sam. Udar mózgu jest jednym z częstych powodów śmierci w naszym społeczeństwie i choć jego przyczyn jest wiele, to wiedz, że zmieniając swój styl życia, możesz się przed nim nieco uchronić. [...]
[...] power powiedział, że praktycznie zawsze je “czysto” i raczej nie zobaczycie go jedzącego produktów typu fast food. Jego dieta opiera się na chudym mięsie, dobrej jakości warzywach i wysokiej jakości węglowodanach, takich jak słodkie ziemniaki i dynia piżmowa. Jeśli chodzi o nawadnianie to pije dużo wody, zwłaszcza kokosowej. Nie pije napojów [...]
Jedzenie to istotny element naszego życia. Jest to nie tylko nasza energia, ale także źródło istotnych składników odżywczych wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie. Nie da się ukryć, że jest to także część naszego życia towarzyskiego. Zdarza się jednak, że siedząc w domu, czy samochodzie non stop coś podjadamy. I to nie z głodu, czy [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wapnia – niezbędnego składnika pokarmowego, zaliczanego do grupy makroelementów. Z drugiej jednak strony ci osobnicy, którzy decydują się na całkowite zaspokajanie swojego zapotrzebowania na wapń ze źródeł roślinnych, [...]
Zdrowa żywność jest jednym z topowych tematów w ostatnich latach, na jej temat można usłyszeć niemalże wszędzie, a znaleźć ją można we właściwie każdym sklepie spożywczym. Z jednej strony producenci żywności ekologicznej, organicznej lub tzw. zdrowej zapewniają nas o wysokiej jakości swoich produktów i o ich prozdrowotnym działaniu, z drugiej [...]
Burger King powstał w 1954 roku w Miami dzięki Jamesowi McLamore i Davidowi Edgerton. W Polsce pierwsza restauracja została otwarta w 2007 roku, aktualnie jest ich około 100. Następnym mocno kalorycznym burgerem i dobrą alternatywą dla Big Kinga XXL jest Double Whopper (836 kcal, białko 45 g, tłuszcz 50 g, węglowodany 50 g), zawiera ponad 100 [...]
Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]
[...] Nie dajmy się jednak zwariować. Nie musisz na siłę ograniczać ilości spożywanych kalorii. My wciąż uważamy, że ważniejsze jest zadbanie o dobrą jakość tego, co jemy. Jedząc warzywa, owoce, produkty nieprzetworzone, mamy znacznie większy wpływ na swoje zdrowie niż ocenianie żywności tylko przez pryzmat kalorii. Źródło: [...]
[...] globalnym, a biomonitoring środowiska i populacji człowieka jest niezbędny do oceny potencjalnych szkodliwych skutków biologicznych. Jednym z pestycydów pojawiających się w warzywach i owocach jest chloropiryfos (CPS). CPS to zatruwający nerwy insektycyd fosforoorganiczny, który można znaleźć się w 1/3 wszystkich konwencjonalnie produkowanych [...]
[...] Klasyczny tost to chleb, masło, ser żółty, szynka i ketchup. Żeby nieco poprawić jakość tego posiłku, sięgnij po chleb pełnoziarnisty, wymień ser żółty na mozzarellę i dodaj warzywa takie jak pomidor, szpinak lub papryka. Tym sposobem polepszysz jakość swojego posiłku. Zupa mleczna na diecie Czasami rano czas nas goni, ale śniadanie jednak warto [...]
Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]
Współcześnie Internet stał się znakomitym medium do dystrybuowania dezinformacji. Kiedyś był przeznaczony głównie dla naukowców, studentów, miłośników nowych technologii. Teraz trafił „pod strzechy”, dlatego mamy problem z wiarygodnością publikowanych danych. Oto kilka często powtarzanych teorii dotyczących odchudzania.
[...] - ze zdrowiem ma to niewiele wspólnego. W lokalnej restauracji często posiłek może być równy cenowo lub niewiele droższy, za to jakościowo przebija konkurenta - mięsa i warzywa zazwyczaj są świeże i przygotowywane na bieżąco, co więcej czasem możemy nawet poprosić o przygotowanie go wedle naszego uznania np. z grilla, bez panierki czy bez [...]
[...] i najważniejszą zasadą jest to, by nie łączyć antagonistycznych substancji np. ogórka z pomidorem, nie stanie nam się co prawda żadna krzywda, jeżeli połączymy, te dwa warzywa, jednakże pomidor nie dostarczy nam cennej witaminy C, która zostanie zablokowana przez askorbinazę z ogórków. Z tego powodu tak ważne jest, by poznać, chociaż część [...]
Niewiele rzeczy zabija tak poranny nastrój, jak nieświeży oddech. Większość z nas doświadczyła kiedyś tego problemu. Nie wszyscy zdają sobie jednak z tego sprawę. Wykonaj prosty test - przeczyść nicią dentystyczną przestrzenie między zębami i powąchaj ją. Jeśli woń jest niezbyt miła, warto poszukać przyczyny i wdrożyć rozwiązania. Oto sposoby na [...]
[...] trzy razy w tygodniu i nie przybrać na wadze. Nie zapominaj również o tym, jak ważne są dodatki z jakimi będziesz zjadać makaron. Zamiast tłustych sosów i serów postaw na warzywa, mięso i w mniejszych ilościach pesto, czy twarde sery takie, jak parmezan. Źródło: Chiavaroli, Laura, et al. "Effect of pasta in the context of low-glycaemic index [...]