Burger King powstał w 1954 roku w Miami dzięki Jamesowi McLamore i Davidowi Edgerton. W Polsce pierwsza restauracja została otwarta w 2007 roku, aktualnie jest ich około 100. 

  1. Nieco pomijany Burger King
  2. Co wybrać w Burger King
  3. Co zatem wypada najlepiej?
  4. Podsumowanie

Nieco pomijany Burger King

Burger King jest restauracją fast food, serwującą mięso z kurczaka i wołowiny. Niestety w naszym kraju Burger King to często ''zapomniane miejsce''. Większość osób będących w centrach handlowych lub gdzieś na mieście traktuje Burger King'a po macoszemu, wolą wybrać McDonald's, KFC lub pizzerie.

Dlaczego tak jest? Moglibyśmy pomyśleć, że tamte restauracje są tańsze, mają lepszej jakości jedzenie, ale czy rzeczywiście tak jest? Nie do końca, Burger King cenowo nie odbiega od innych fast-foodów. Niektóre produkty, takie jak nuggetsy, są nawet tańsze niż w alternatywnych restauracjach.

Dodatkowo mięso, którego używają, wydaje się lepszej jakości niż w innych miejscach i jest grillowane, a nie smażone na głębokim oleju. Kolejnym plusem jest to, że warzywa są umyte i pokrojone tuż przed podaniem, a nie na zapas. Stąd mamy pewność, że zamawiając burgera, dostaniemy go przygotowanego na świeżo.

Co wybrać w Burger King

A więc, czy Burger King jest dobrym miejscem na oszukany posiłek, taki który nie będzie wykraczał za bardzo poza nasz dzienny bilans kaloryczny? Jeżeli tak, to na które pozycje w menu warto zwrócić uwagę?

1. Bacon Double Cheeseburger (porcja)

  • 380 kcal
  • Białko 17 g
  • Tłuszcz 21 g
  • Węglowodany 24 g

2. Big King (porcja)

  • 502 kcal
  • Białko 25 g
  • Tłuszcz 31 g
  • Węglowodany 31 g

3. Whopper (porcja)

  • 617 kcal
  • Białko 27 g
  • Tłuszcz 34 g
  • Węglowodany 50 g

4. Bacon & Cheese Whopper (porcja)

  • 733 kcal
  • Białko 34 g
  • Tłuszcz 43 g
  • Węglowodany 51 g

5. Big King XXL (porcja)

  • 971 kcal
  • Białko 54 g
  • Tłuszcz 61 g
  • Węglowodany 51 g

6. Grilled Chicken Wrap (porcja)

  • 343 kcal
  • Białko 29 g
  • Tłuszcz 10 g
  • Węglowodany 36 g

7. Crispy Chicken (porcja)

  • 489 kcal
  • Białko 18 g
  • Tłuszcz 29 g
  • Węglowodany 39 g

8. Cheeseburger (porcja)

  • 293 kcal
  • Białko 15 g
  • Tłuszcz 13 g
  • Węglowodany 29 g

9. Steakhouse (porcja)

  • 820 kcal
  • Białko 35 g
  • Tłuszcz 51 g
  • Węglowodany 55 g

10. Hamburger (porcja)

  • 252 kcal
  • Białko 12 g
  • Tłuszcze 10 g
  • Węglowodany 29 g

11. Chili Cheese Burger (porcja)

  • 384 kcal
  • Białko 12 g
  • Tłuszcz 24 g
  • Węglowodany 28 g

12. Onion Rings (porcja)

  • 312 kcal
  • Białko 5 g
  • Tłuszcz 15 g
  • Węglowodany 41 g

13. Double Whopper (porcja)

  • 836 kcal
  • Białko 45 g
  • Tłuszcz 50 g
  • Węglowodany 50 g

buerger

Co zatem wypada najlepiej?

Na pierwszym miejscu, w miarę ''fit" potraw, znajduje się Grilled Chicken Wrap (343 kcal, białko 29 g, tłuszcz 10 g, węglowodany 36 g). Zawartość białka w nim jest bardzo wysoka, a co najważniejsze - kurczak jest bez panierki. Tak naprawdę, ten posiłek ma wręcz idealne makro, które możemy jeszcze poprawić, pozbywając się z niego sera bądź sosu. Na drugim miejscu jest Big King (502 kcal, białko 25 g, tłuszcz 31 g, węglowodany 31 g), który przez dwa wołowe kotlety znacząco poprawia bilans makroskładników, a dzięki usunięciu sera możemy obniżyć tłuszcz.

Dla tych, którzy mają do wykorzystania większy zapas kalorii, świetną opcją może być Big King XXL (971 kcal, białko 54 g, tłuszcze 61 g, węglowodany 51 g). Jest to bardziej ekskluzywne wydanie Big Kinga. Różnią się tym, że klasyczny Big King ma dwie części bułki, zaś XXL aż trzy. Co więcej, nie powinniśmy dać się nabrać na tę samą ilość kotletów. W obydwu burgerach są po dwa, jednak w Big Kingu XXL ich objętość jest dużo większa.

Następnym mocno kalorycznym burgerem i dobrą alternatywą dla Big Kinga XXL jest Double Whopper (836 kcal, białko 45 g, tłuszcz 50 g, węglowodany 50 g), zawiera ponad 100 kcal mniej niż Big King XXL, lecz w jego składzie jest też o 10 g mniej tłuszczu i białka, a jego rozmiar jest nieco mniejszy.

Podsumowanie

Chociaż Burger King nie należy do topowych restauracji typu fast-food w naszym kraju, warto zajrzeć do tego miejsca, jeżeli przewidujemy cheat meal. Niektóre pozycje są naprawdę kaloryczne, ale na pewno na tak solidne burgery warto stracić swój bilans kaloryczny. Co więcej, potrawy takie jak Grilled Chicken Wrap mogą stanowić nawet pewną alternatywę w diecie kulturysty poza sezonem startowym, ze względu na dobry bilans makroskładników i całkiem niezłą jakość użytych produktów.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (2)
dikakor

Specjalnie założyłam konto, żeby poprawić Was! Jako małe dziecko często chodziłam z rodzicami do Burger Kinga a było to na początku lat '90. Sprawdziłam.. Pierwszy lokal został otwarty w Warszawie w 1992 roku.

0
PRKasprowicz

Ale potem BK wycofał się z Polski i przez wiele lat był w naszym kraju nieobecny. Natomiast wrócił i dzisiaj (piszę w 2020) nie tylko nadal jest, ale też trzyma jakość, podczas gdy jakość McD i KFC leci na łeb na szyję.

0