Stany zapalne w naszym organizmie to nic dobrego. Chociaż w rzeczywistości są one mechanizmem obronnym, poprzez który nasz organizm próbuje zwalczyć pasożyty czy naprawić uszkodzone tkanki, to długotrwały, nieleczony stan zapalny może prowadzić nie tylko do nieprzyjemnych objawów. Może być przyczyną pogorszenia stanu samopoczucia, naszego wyglądu, [...]
[...] produktów powoduje relaksację dolnego zwieracza przełyku, przez CO zmniejszą się nieprzyjemne doznania. Wybieraj chleb, który ma co najmniej 4 g błonnika na porcję. Owoce i warzywa Warzywa i owoce to źródło wielu witamin i minerałów. Mają też dużo błonnika, który redukuje refluks oraz witaminy A, C i E, które chronią nas przed refluksem, ze [...]
[...] Jest to grupa licząca ok. 700 rodzajów i blisko 18 tys. gatunków skupionych w 3 podrodzinach. Są to drzewa, krzewy, byliny i rośliny krótkotrwałe. Należą do niej np. warzywa, takie jak: fasola, soczewica i groszek oraz rośliny, takie jak: koniczyna, seradela, lucerna, soja, orzech ziemny. Różne gatunki występujące w tej [...]
[...] warzyw i owoców jest bez wątpienia zdrowe, ale czy wiesz, że istnieje dieta, która jest oparta właśnie na „surowiźnie"? Jest to dieta witariańska (raw food diet). Poza warzywami i owocami jej zwolennicy jedzą także orzechy, nasiona, zboża, a czasami nawet surowe jajka, nabiał, ryby i mięso (choć trzeba przyznać, że jest to rzadkość, bo [...]
[...] je dużo szpinaku, może również jeść dużo innych warzyw i odwrotnie - ktoś, kto nie spożywa szpinaku, może ogólnie jeść mniej warzyw ponadto osoba, która regularnie spożywa warzywa, może generalnie prowadzić zdrowszy tryb życia i regularnie wykonywać ćwiczenia W większości badań naukowcy próbują „kontrolować” te zmienne. Jednak zawsze istnieje [...]
Siwe włosy to nieodłączna część procesu starzenia się. Niektórych z nas dotyka to jednak dużo wcześniej, żeby nie powiedzieć, że... za wcześnie. Czy jest jakieś rozwiązanie? Włosy można farbować, ale przecież nie każdy chce to robić. Na szczęście istnieją sposoby na to, by trochę opóźnić proces siwienia włosów. Czasem wystarczy więcej dbałości [...]
[...] złośliwych rocznie, biorąc pod uwagę, jak odżywia się większość osób. Większość nie stroni od żywności konserwowanej solą (np. wędliny, frytki, ogórki kiszone i inne warzywa konserwowe, chipsy, paluszki, sery topione i żółte, mięsa, ryby, konserwy, solone pasty sojowe itd.), azotynów (znów np. wędliny, kiełbasy, parówki, pasztety [...]
[...] niej warzyw mogą przedostać się trujące bakterie. Najlepiej wyposażyć kuchnię w przynajmniej dwie deski lub zainwestować w deskę szklaną. Gotowanie warzyw zbyt długo W tym wypadku warzywa co prawda nie stają się niezdrowe, jednak tracą one swoje wartości. Ugotowane warzywa powinny być al dente (w wolnym tłumaczeniu „na ząb”), czyli lekko twarde.
Gdy przyjrzymy się tematyce aminokwasów, szybko dojdziemy do wniosku, że jest to dość obszerna wiedza, która obejmuje praktycznie wszystkie aspekty naszego życia. Rola aminokwasów jest szczególnie ważna z punktu widzenia osób trenujących, ale nie tylko z punktu widzenia sportowców. Aminokwasy wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc [...]
[...] posiadających właściwości antyoksydacyjne. 100 g szpinaku pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C i A w 100% oraz w 50% na kwas foliowy. Problematycznym składnikiem tego warzywa jest kwas szczawiowy. Związek ten może sprzyjać odkładaniu się w nerkach złogów nazywanych kamieniami. Z tego względu nie należy spożywać szpinaku w dużych ilościach [...]
Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]
[...] potwierdzają tę teorię). W pierwszej kolejności można dostarczyć odżywki, jako drugie uderzenie zbilansowany posiłek (np. porcja mięsa, ryby lub jajek, ryż, kasza, makaron, warzywa). Podaż energii po treningu zależy od rozkładu makroskładników w ciągu doby, wieku, wagi, celu, profilu hormonalnego, aktywności fizycznej, więc nie pytaj mnie, czy [...]
Wykorzystanie suplementacji, której celem jest wsparcie procesów odchudzania, jest bez wątpienia działaniem dużo bardziej skutecznym niż trzymanie się samej diety. Jeżeli zależy nam na redukcji wagi, to nie tylko wykorzystanie odpowiednio zaplanowanego treningu i jadłospisu będzie warunkowało poprawę naszego wyglądu, ale i odpowiednie zastosowanie [...]
Umiejętny dobór suplementacji wspomagającej stawy sportowca jest jednym z podstawowych elementów profilaktyki przeciwko stanom przeciążeniowym. Suplement ma za zadanie również zapobiegać zwyrodnieniom czy bólom aparatu ruchu. Sam trening siłowy, gdy wykonywany jest w sposób prawidłowy technicznie, nie powinien uszkadzać struktury stawowej. [...]
[...] Jajka to również źródło białka oraz witaminy B6, która, jak już wspomniałam, również została skorelowana ze zmniejszonym występowaniem objawów PMS. Jarmuż Ciemne, liściaste warzywa, takie jak jarmuż, są bogate w wapń i magnez, dwa minerały, które mogą odgrywać rolę w zmniejszaniu objawów PMS. Jedno z randomizowanych badań kontrolnych wykazało, [...]
[...] podczas gdy gotowanie zmniejszyło jej stężenie w przypadku jaj nie było dużej różnicy w poziomie histaminy niezależnie od przyjętego sposobu przyrządzania pokarmu smażone warzywa miały wyższy poziom histaminy niż surowe warzywa sfermentowane pożywienie nie wykazywało znacznej różnicy w poziomie histaminy po ugotowaniu Podsumowanie Czy [...]
[...] na początku badania. W ciągu 12,9 lat obserwacji u 13 633 kobiet wystąpiło incydentalne nadciśnienie tętnicze. Okazało, się, że im częściej kobiety spożywały owoce i warzywa, tym były narażone na niższe ryzyko pojawienia się nadciśnienia. Ryzyko było niższe o 14% przy spożywaniu więcej niż 8 porcji takich produktów dziennie, o 11% przy [...]
[...] 380 g Śniadanie: Owsianka Daktyle suszone 20 g Odżywka białkowa WHEY ALLNUTRION 20 g Płatki owsiane 70 g Mleko UHT 3,2% tłuszczu 300 ml Śniadanie II: Tortilla z mięsem i warzywami Tortilla pełnoziarnista 65 g Mięso z piersi indyka 150 g Winiary Majonez dekoracyjny (Winiary) 10 g Papryka czerwona 120 g Papryka zielona 120 g Obiad: Pomidorowy [...]
[...] termin ważności lub po prostu źle ocenimy nasze możliwości i zapasy. Co robić, aby oszczędnie gospodarować żywnością, odżywiając się przy tym zdrowo? Nie wszystkie owoce i warzywa mogą być przechowywane w lodówce, a niektóre wręcz nie powinny. Wędliny, jaja czy sery potrzebują odpowiedniej temperatury, więc warto się upewnić, czy taką mają w [...]
[...] społeczeństwa jest całkiem sporo wegetarian i wegan. Dla tej grupy ludzi szczególnie ważne jest, by wiedzieć, skąd czerpać pełnowartościowe białko. Rośliny strączkowe i warzywa Warzywa zwykle nie są wymieniane jako źródło białka, ale dla wegetarian każde źródło jest na wagę złota. Jeśli się przyjrzeć, to warzywa nie mają go wcale tak mało [...]