SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

warzywa

  • Stany zapalne - 10 najlepszych produktów, które je zwalczają

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Stany zapalne w naszym organizmie to nic dobrego. Chociaż w rzeczywistości są one mechanizmem obronnym, poprzez który nasz organizm próbuje zwalczyć pasożyty czy naprawić uszkodzone tkanki, to długotrwały, nieleczony stan zapalny może prowadzić nie tylko do nieprzyjemnych objawów. Może być przyczyną pogorszenia stanu samopoczucia, naszego wyglądu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4057 Data: 2017-12-01 10:12:25
  • Zgaga, refluks - dozwolone i przeciwwskazane produkty

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] produktów powoduje relaksację dolnego zwieracza przełyku, przez CO zmniejszą się nieprzyjemne doznania. Wybieraj chleb, który ma co najmniej 4 g błonnika na porcję. Owoce i warzywa Warzywa i owoce to źródło wielu witamin i minerałów. Mają też dużo błonnika, który redukuje refluks oraz witaminy A, C i E, które chronią nas przed refluksem, ze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4559 Data: 2019-10-11 21:33:53
  • [...] Jest to grupa licząca ok. 700 rodzajów i blisko 18 tys. gatunków skupionych w 3 podrodzinach. Są to drzewa, krzewy, byliny i rośliny krótkotrwałe. Należą do niej np. warzywa, takie jak: fasola, soczewica i groszek oraz rośliny, takie jak: koniczyna, seradela, lucerna, soja, orzech ziemny. Różne gatunki występujące w tej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2578 Data: 2020-03-12 11:27:22
  • [...] warzyw i owoców jest bez wątpienia zdrowe, ale czy wiesz, że istnieje dieta, która jest oparta właśnie na „surowiźnie"? Jest to dieta witariańska (raw food diet). Poza warzywami i owocami jej zwolennicy jedzą także orzechy, nasiona, zboża, a czasami nawet surowe jajka, nabiał, ryby i mięso (choć trzeba przyznać, że jest to rzadkość, bo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3160 Data: 2021-09-06 15:23:03
  • Dlaczego nauka o żywieniu nie jest czarno-biała?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] je dużo szpinaku, może również jeść dużo innych warzyw i odwrotnie - ktoś, kto nie spożywa szpinaku, może ogólnie jeść mniej warzyw ponadto osoba, która regularnie spożywa warzywa, może generalnie prowadzić zdrowszy tryb życia i regularnie wykonywać ćwiczenia W większości badań naukowcy próbują „kontrolować” te zmienne. Jednak zawsze istnieje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1649 Data: 2020-03-27 21:03:51
  • Siwe włosy to nieodłączna część procesu starzenia się. Niektórych z nas dotyka to jednak dużo wcześniej, żeby nie powiedzieć, że... za wcześnie. Czy jest jakieś rozwiązanie? Włosy można farbować, ale przecież nie każdy chce to robić. Na szczęście istnieją sposoby na to, by trochę opóźnić proces siwienia włosów. Czasem wystarczy więcej dbałości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3736 Data: 2020-06-28 00:39:18
  • [...] złośliwych rocznie, biorąc pod uwagę, jak odżywia się większość osób. Większość nie stroni od żywności konserwowanej solą (np. wędliny, frytki, ogórki kiszone i inne warzywa konserwowe, chipsy, paluszki, sery topione i żółte, mięsa, ryby, konserwy, solone pasty sojowe itd.), azotynów (znów np. wędliny, kiełbasy, parówki, pasztety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3259 Data: 2022-01-04 22:43:51
  • [...] niej warzyw mogą przedostać się trujące bakterie. Najlepiej wyposażyć kuchnię w przynajmniej dwie deski lub zainwestować w deskę szklaną. Gotowanie warzyw zbyt długo W tym wypadku warzywa co prawda nie stają się niezdrowe, jednak tracą one swoje wartości. Ugotowane warzywa powinny być al dente (w wolnym tłumaczeniu „na ząb”), czyli lekko twarde. 

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13554 Data: 2018-02-01 10:57:44
  • Gdy przyjrzymy się tematyce aminokwasów, szybko dojdziemy do wniosku, że jest to dość obszerna wiedza, która obejmuje praktycznie wszystkie aspekty naszego życia. Rola aminokwasów jest szczególnie ważna z punktu widzenia osób trenujących, ale nie tylko z punktu widzenia sportowców.  Aminokwasy wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7372 Data: 2018-08-13 10:23:03
  • [...] posiadających właściwości antyoksydacyjne. 100 g szpinaku pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C i A w 100% oraz w 50% na kwas foliowy. Problematycznym składnikiem tego warzywa jest kwas szczawiowy. Związek ten może sprzyjać odkładaniu się w nerkach złogów nazywanych kamieniami. Z tego względu nie należy spożywać szpinaku w dużych ilościach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5677 Data: 2018-10-20 11:16:48
  • Makroskładniki – klucz do sukcesu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3351 Data: 2018-04-20 12:09:46
  • [...] potwierdzają tę teorię). W pierwszej kolejności można dostarczyć odżywki, jako drugie uderzenie zbilansowany posiłek (np. porcja mięsa, ryby lub jajek, ryż, kasza, makaron, warzywa). Podaż energii po treningu zależy od rozkładu makroskładników w ciągu doby, wieku, wagi, celu, profilu hormonalnego, aktywności fizycznej, więc nie pytaj mnie, czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12653 Data: 2020-01-23 13:24:34
  • Wykorzystanie suplementacji, której celem jest wsparcie procesów odchudzania, jest bez wątpienia działaniem dużo bardziej skutecznym niż trzymanie się samej diety. Jeżeli zależy nam na redukcji wagi, to nie tylko wykorzystanie odpowiednio zaplanowanego treningu i jadłospisu będzie warunkowało poprawę naszego wyglądu, ale i odpowiednie zastosowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5995 Data: 2018-10-15 13:08:53
  • Umiejętny dobór suplementacji wspomagającej stawy sportowca jest jednym z podstawowych elementów profilaktyki przeciwko stanom przeciążeniowym. Suplement ma za zadanie również zapobiegać zwyrodnieniom czy bólom aparatu ruchu. Sam trening siłowy, gdy wykonywany jest w sposób prawidłowy technicznie, nie powinien uszkadzać struktury stawowej.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10362 Data: 2018-10-21 12:26:09
  • [...] Jajka to również źródło białka oraz witaminy B6, która, jak już wspomniałam, również została skorelowana ze zmniejszonym występowaniem objawów PMS. Jarmuż Ciemne, liściaste warzywa, takie jak jarmuż, są bogate w wapń i magnez, dwa minerały, które mogą odgrywać rolę w zmniejszaniu objawów PMS. Jedno z randomizowanych badań kontrolnych wykazało, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3165 Data: 2019-05-25 10:27:25
  • [...] podczas gdy gotowanie zmniejszyło jej stężenie w przypadku jaj nie było dużej różnicy w poziomie histaminy niezależnie od przyjętego sposobu przyrządzania pokarmu smażone warzywa miały wyższy poziom histaminy niż surowe warzywa sfermentowane pożywienie nie wykazywało znacznej różnicy w poziomie histaminy po ugotowaniu Podsumowanie Czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5789 Data: 2019-01-15 13:00:56
  • [...] na początku badania. W ciągu 12,9 lat obserwacji u 13 633 kobiet wystąpiło incydentalne nadciśnienie tętnicze. Okazało, się, że im częściej kobiety spożywały owoce i warzywa, tym były narażone na niższe ryzyko pojawienia się nadciśnienia. Ryzyko było niższe o 14% przy spożywaniu więcej niż 8 porcji takich produktów dziennie, o 11% przy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 835 Data: 2022-02-07 07:41:36
  • Dieta na masę dla początkującego mężczyzny 3000 kcal.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 380 g Śniadanie: Owsianka Daktyle suszone 20 g Odżywka białkowa WHEY ALLNUTRION 20 g Płatki owsiane 70 g Mleko UHT 3,2% tłuszczu 300 ml Śniadanie II: Tortilla z mięsem i warzywami Tortilla pełnoziarnista 65 g Mięso z piersi indyka 150 g Winiary Majonez dekoracyjny (Winiary) 10 g Papryka czerwona 120 g Papryka zielona 120 g Obiad: Pomidorowy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2180 Data: 2022-12-09 07:06:45
  • [...] termin ważności lub po prostu źle ocenimy nasze możliwości i zapasy. Co robić, aby oszczędnie gospodarować żywnością, odżywiając się przy tym zdrowo? Nie wszystkie owoce i warzywa mogą być przechowywane w lodówce, a niektóre wręcz nie powinny. Wędliny, jaja czy sery potrzebują odpowiedniej temperatury, więc warto się upewnić, czy taką mają w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8934 Data: 2017-12-15 11:45:33
  • 5 doskonałych wysokobiałkowych produktów dla wegetarian

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] społeczeństwa jest całkiem sporo wegetarian i wegan. Dla tej grupy ludzi szczególnie ważne jest, by wiedzieć, skąd czerpać pełnowartościowe białko. Rośliny strączkowe i warzywa Warzywa zwykle nie są wymieniane jako źródło białka, ale dla wegetarian każde źródło jest na wagę złota. Jeśli się przyjrzeć, to warzywa nie mają go wcale tak mało [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5306 Data: 2018-04-03 10:53:13