SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Nie dać się czasowi

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 1602846

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
nightingal Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6520 Napisanych postów 36028 Wiek 45 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 679732
Nieźle. Jakiejś konkretnej marki to mleko i kefiry czy z każdym wyjdzie. Chętnie bym spróbował zrobić.

BEZ BÓLU NIE MA EFEKTÓW !!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12193 Napisanych postów 22035 Wiek 54 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 627595
Night - robiłam na mleku 3,2 z butelki (chyba Mlekovita, ale nie pamiętam) i teraz pierwszy raz z worka. Kefiry za każdym razem miałam inne. Według mnie wyjdzie zawsze, mozesz zamiast kefirów użyć kwaśniej śmietany albo jogurtów. Różnie wychodzi czasowo, różna struktura, różna ilość - ale zawsze wychodzi. Ja na 1l mleka biore 2 małe kefiry, ale znajoma bierze 1:1.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12974 Napisanych postów 20733 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 607822
Brzmi ciekawie, też bym spróbowała, ale mam wrażenie że dużo z tym roboty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
nightingal Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6520 Napisanych postów 36028 Wiek 45 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 679732
Dzięki za te informacje. Muszę spróbować.

BEZ BÓLU NIE MA EFEKTÓW !!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12193 Napisanych postów 22035 Wiek 54 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 627595
Viki - roboty nie ma żadnej. Do garnka wlewasz mleko, kefiry i sok z połowy cytryny. Ja jeszcze sypię trochę soli. Stawiasz na małym ogniu (u mnie na elektrycznej to 6-7, kiedy max jest 12). I mieszasz. Odchodzisz obok, na matę robisz sobie jedną pozę na ok 3 minutki. Podchodzisz do gara i zamieszywujesz. I powtarzasz tak przez ok 20 minut:) Potem przelewam na sitko ze szmatką i finito.
Roboty mało, trzeba tylko pilnować żeby nie nastawić za dużego ciepła (nie ma się gotować).
Night - czasami pojawiają się takie drobniutkie strączki - widać tylko na obrzezu garnka lub na łyżce od mieszania. Raz mi wyszły takie oczywiste, ze w garnku widziałam przezroczystą wodę i białe strąty. Tak czy inaczej po 20-25 min na pewno jest git i jak sie wlewa na sitko z gazą/ściereczką to się twaróg osadza:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
nightingal Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6520 Napisanych postów 36028 Wiek 45 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 679732
No patrz a ja myślałem że to jakaś wyższa szkołą jazdy żeby twaróg w domu zrobić. Dzięki za wszystkie wskazówki.

BEZ BÓLU NIE MA EFEKTÓW !!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4932 Napisanych postów 15291 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1180542
A wracając do pytania o tłuszcz.
Ja bym zakładał, że tłuszcz siedzi cały, bo niby co miałoby się z nim stać? Woda wyparuje, ale tłuszcz nie bardzo.
Nawet przez analogię do produktów typu suszone wędliny gdzie białka i tłuszczu w 100g jest więcej niż w ich niesuszonych odpowiednikach .
To, że w sklepowym twarogu jest mało tłuszczu lub wcale to kwestia produkcji. Podobno każdy rodzaj twarogu robi się z tego samego odtłuszczonego mleka, a w późniejszym etapie odpowiednio dodaje tłuszczy żeby był odpowiednio półtłusty albo tłusty. Ale czy to prawda tego nie wiem na 100%.

To tylko taka moja rozkmina, nie znam się na produkcji i nie mam nic wspólnego z branżą .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12193 Napisanych postów 22035 Wiek 54 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 627595
Kabo - ja tylko myśle ze proces formowania twarogu nie jest 100% - pewnie w teorii powinien przejść do twarogi a serwatka być beztłuszczowa.... co do zasady to już wiem ze tłuszcz idzie do twarogu a nie serwatki - poczytałam o branży.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4932 Napisanych postów 15291 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1180542
wg Wikipedii serwatka ma 0,1% tłuszczu więc to chyba na Twoje ćwiczenie jest to wystarczające żeby przyjąć, że cały tłuszcz dodany na wejściu do procesu zostaje w twarogu , nie ma co rozkminiać za dużo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12193 Napisanych postów 22035 Wiek 54 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 627595
Chciałam dojść do innych wniosków - łatwiej akceptowalnych kalorycznie - ale zamierzam zmierzyć się z prawda:)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

T3

Następny temat

Redukcja, zdrowie

WHEY premium