[...] jednym z najważniejszych mikroelementów naszej diety. Witamina C należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Możemy znaleźć ją głównie w pokarmach roślinnych takich, jak warzywa czy owoce (np. cytrusy, papryka, pomidory, owoce leśne), jak również w licznych suplementach. Podsumowanie Witamina C jest niezwykle ważnym elementem naszej diety i [...]
[...] całych owoców i warzyw w ramach zrównoważonej, bogatej w składniki odżywcze diety. Długoterminowe posty sokowe mogą prowadzić do niedoborów żywieniowych Chociaż owoce i warzywa są bogate w składniki odżywcze, post sokowy nie dostarcza wystarczającej ilości białka i tłuszczu. Kilkudniowe oczyszczanie sokiem nie spowoduje znacznego [...]
[...] 3-4 kg miesięcznie, rozłóż proces na miesiące, nie na tygodnie. W pierwszym etapie musisz zmienić produkty jakie zjadasz, na jak najmniej przetworzone (np. chude mięso, warzywa, zdrowe tłuszcze). W drugim – musisz wyrzucić z diety zbędne węglowodany (ciastka, słodycze, przekąski, napoje słodzone – wszelkie). Najlepiej stopniowo [...]
[...] suchej patelni do całkowitego wytopienia tłuszczu. Gdy jest już gotowe odkładamy do miski. Pomidory, paprykę i cebulę siekamy i smażymy kilka minut na oleju kokosowym. Jak warzywa lekko zmiękną doprawiamy według smaku i preferencji. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem. Ja używam formy o wymiarach około 15 cm x 17 cm. Na spód naczynia [...]
[...] z owocami leśnymi i orzechami włoskimi mleko migdałowe 250 ml płatki owsiane 100 g jeżyny, jagody, maliny po 30 g orzechy włoskie 20 g Śniadanie II Sałatka z grillowanymi warzywami i indykiem bakłażan 100 g cukinia 100 g marchew 50 g rukola 50 g pomidory koktajlowe 100 g oliwa z oliwek 15 g mięso z piersi indyka bez skóry 150 g migdały płatki [...]
[...] spożywanie produktów zawierających magnez, czyli produktów pełnoziarnistych, takich jak ryż, płatki owsiane, kasze, pieczywo żytnie itp., a ponadto orzechy, pestki, banany, warzywa strączkowe, sałaty, brokuły, kakao, produkty mleczne oraz chude mięso. Sprawdź: Musujące tabletki zawierające niezbędne elektrolity A może dieta DASH? Dieta DASH, [...]
[...] zimnego prysznica i porannego biegu, po czym Eddie przyjmuje suplementy diety i spożywa śniadanie. Pierwszym posiłkiem Halla tego dnia był stek, jajka, tosty na zakwasie i warzywa. Po posiłku rozpoczął pierwszą sesję treningową, która ma przygotować go do walki w MMA w 2024 roku. Potem Hall zjadł lunch składający się z kurczaka i warzyw, a [...]
Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Przeciwnicy spożycia nabiału wskazują na problemy z tolerancją zawartych w nich składników, takich jak laktoza czy [...]
Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]
[...] pieprzem i niewielką ilością soli, masło orzechowe, hummus, wysokoproteinowe batony (uwaga na wysokowęglowodanowe, bo nie są one tym samym), tłusta ryba z chlebem razowym, warzywa itd. Niekoniecznie mądrym wyborem są tu wysokowęglowodanowe, niezdrowe przekąski (na domiar złego zawierające niekorzystne dla ustroju tłuszcze), np. drożdżówki, [...]
[...] dla mięśni, ale także dla ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia. Wybieraj różnorodne źródła protein, takie jak mięso, ryby, jaja, odżywki białkowe, nabiał, produkty i warzywa strączkowe. Miej zawsze pod ręką gotowe do spożycia przekąski bogate w białko, dzięki czemu unikniesz kupowania niezdrowych smakołyków i zwiększysz ilości protein w [...]
[...] zdrowia i długowieczności – ale kto jest bliżej optymalnego wyboru? Jednym z planów żywieniowych, o którym dużo się słyszy, jest dieta śródziemnomorska. Jest bogata w owoce, warzywa produkty pełnoziarniste, ryby, owoce morza oraz zdrowe tłuszcze z oliwy z oliwek i orzechów. Dzięki takiej ilości wartościowych produktów wiąże się z niższym [...]
Nasz mózg i ciało są zaprojektowane tak, aby czuć potrzebę spożywania soli i cieszyć się słonym smakiem, ponieważ zawiera ona niezbędny do przeżycia sód. W historii ludzkości znalezienie soli było trudne, więc jej pragnienie było mechanizmem przetrwania. Jednak w dzisiejszych czasach jest łatwo dostępna i często nadmiernie używana do [...]
W pierwszej części opracowania zmierzyłem się z zagadnieniem picia wody z cytryną, stosowania białka serwatkowego w czasie redukcji oraz kwestii stosowania mleka i produktów powodujących silny wyrzut insuliny. W kolejnej części tekstu omówię garść bezsensownych lub ryzykownych dla zdrowia sposobów zwalczania tkanki tłuszczowej. Nadmiernie ciepłe [...]
[...] Ziemniaki, pietruszkę i selera kroimy w małą kostkę. Szparagi kroimy w krążki o grubości około 5mm. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę warzywa - obsmażamy kilka minut na złoto. Kolejno dodajemy pokrojone szparagi. Całość solimy i dodajemy liście laurowe oraz odrobinę kurkumy. Wlewamy zimną wodę - tyle, by [...]
Trudno przecenić znaczenie snu dla naszego zdrowia, osiągnięć sportowych oraz wyglądu naszej sylwetki. Dlaczego zatem w naszym zabieganym świecie sen jest tym, co najczęściej znajduje się na końcu naszych priorytetów…? Podsumowanie Planując swoją kolację, weź pod uwagę fakt, że sen służy relaksowi. Zatem tak powinna wyglądać Twoja codzienna [...]
[...] dietę, aby zapewnić odpowiedni procent tkanki tłuszczowej. Lubi jeść słodkie ziemniaki, płatki owsiane, chude mięso, awokado i inne zdrowe źródła tłuszczu oraz owoce i warzywa. W każdą niedzielę pozwala sobie na cheat meal. Oprócz zdrowego odżywiania, nie zapomina też o odpowiedniej suplementacji. W jej szafce znajdziecie BCAA i białka [...]
[...] gdy spojrzy się na to, że porcja (np. szklanka mleka) nabiału dostarczy 250 mg wapnia. Aby uzyskać analogiczną wielkość, musielibyśmy zjeść prawie 6 porcji warzyw, głównie warzywa liściaste i rośliny strączkowe lub prawie 12 porcji pełnoziarnistych pokarmów uzyskanych ze zbóż. Jednak dobroczynny wpływ nabiału to nie tylko ilość i jakość wapnia. [...]
Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]