Czego potrzebujemy:

  • 150 g ziemniaka - waga po obraniu
  • 150 g selera - waga po obraniu
  • 150 g pietruszki - waga po obraniu
  • 450 g białych szparagów - waga po obraniu - najlepiej bez główek ( przydadzą się do makaronu)
  • 30 g COOKING SPRAY BUTTER lub olej kokosowy
  • sól, pieprz, kurkuma, liść laurowy

Jak wykonać:

Ziemniaki, pietruszkę i selera kroimy w małą kostkę. Szparagi kroimy w krążki o grubości około 5mm. 

W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę warzywa - obsmażamy kilka minut na złoto. Kolejno dodajemy pokrojone szparagi. Całość solimy i dodajemy liście laurowe oraz odrobinę kurkumy. Wlewamy zimną wodę - tyle, by jej poziom był równy z warzywami. Garnek przykrywamy zostawiając parze ujście. Warzywa gotujemy tak długo, aż będą mocno rozgotowane - powinno zostać niewiele wody. Kiedy uznamy, że warzywa są gotowe wszystko blendujemy. Najlepiej jest przetrzeć krem przez sitko, jednak jeśli nie chcecie tego robić zblendujcie mega dokładnie. Jeśli uznacie , że trzeba doprawić to zróbcie to w tym momencie. Jeśli stwierdzicie, że krem jest za gęsty - dolejcie odrobinę wody i zmiksujcie krem ponownie. Najlepiej smakuje z Proteineo Bread.

Wartości odżywcze:

Z tych składników otrzymujemy dwie porcje.

Każda porcja to 306 kcal.

Białko 8,8 g, Tłuszcz 16 g, Węglowodany 37,4 g.

Smacznego!