Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]
Witamina C jest jedną z najbardziej znanych i najczęściej suplementowanych witamin. Pełni liczne funkcje w obrębie całego organizmu, a jej niedobory grożą niezbyt przyjemnymi skutkami ubocznymi. Nieprzyjemne również mogą być pewne skutki ewentualnej alergii, dlatego warto znać poziom swojego zapotrzebowania (według norm dla społeczeństwa) oraz [...]
[...] ilość białka. W jednym z badań zdrowi ludzie w średnim wieku stosowali redukcyjną dietę wysokowęglowodanową lub wysokobiałkową. Uczestnicy spożywali również owoce i warzywa w ramach tej diety. Co cztery miesiące przez rok naukowcy mierzyli ich gęstość kości. W grupie węglowodanowej zarejestrowano spadek gęstości kości, a [...]
Do utraty masy ciała dąży lub przynajmniej powinna dążyć blisko połowa ludzi zamieszkująca europejskie kraje rozwinięte i rozwijające się. Jeszcze 50 – 100 lat temu żywność nie wszędzie była jednak tak łatwo i w tak dużych ilościach dostępna, jak teraz. Wtedy poszukiwano sposobów na jak najlepsze zabezpieczenie magazynu kalorycznego organizmu, a [...]
Witamina A jest niezbędna do prawidłowego wzrostu, reprodukcji, odporności i widzenia. Należy do jednych z ciekawszych związków, długi czas była niedoceniana, a wcześniej nie wiedziano, iż istnieje, jednak obserwowano niepokojące objawy związane z niedoborami. Sok z wątroby, czyli szamani w akcji W papirusie Ebera opisano zjawisko nocnej ślepoty [...]
[...] Dieta wegańska składa się wyłącznie z produktów roślinnych, ale istnieją też ciekawe alternatywy dla wielu niewegańskich produktów spożywczych. W menu wegan goszczą owoce, warzywa, makaron, chleb, ryż, kasze, komosa ryżowa, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, tofu, substytuty mleka takie jak mleko migdałowe, owsiane lub sojowe, gotowe [...]
Liczba osób z nadwagą, otyłością oraz zaburzeniami metabolicznymi, np. cukrzycą typu 2, rośnie we wszystkich grupach wiekowych, zatem regularnie przybywa publikacji naukowych z obserwacji oraz eksperymentów dotyczących skuteczności narzędzi terapeutycznych stosowanych w tych kierunkach. Źródła: Li, Guang et al. “The effects of probiotics [...]
[...] żołądka i inne problemy związane z infekcją bakteryjną. Uważa się także, że zawarte w nim pektyny mogą łagodzić skurcze jelit. Mycie warzyw i owoców Wiadome jest, że owoce i warzywa pryskane są różnymi chemikaliami. Samo przepłukanie ich w wodzie nie zawsze usuwa wszystkie pozostałości po pestycydach. I tu znowu możemy liczyć na ocet jabłkowy, [...]
[...] żywność z negatywnym wpływem na skórę i stanami zapalnymi. Dermatolodzy zalecają w miarę możliwości wybierać jak najczęściej żywność nieprzetworzoną. Pomyśl o owocach i warzywach, chudych białkach i zdrowych tłuszczach. Przeczytaj także: Jakie są najlepsze pokarmy dla naszej skóry? Podsumowanie Niektóre pokarmy, zwłaszcza owoce i warzywa, [...]
[...] stresu na jelita Istnieje kilka sposobów na wzmocnienie ochrony jelit w warunkach stresu. Duży wpływ ma odpowiednio zbilansowana dieta bogata w błonnik oraz fermentowane warzywa i przetwory mleczne. Korzystna może być zwiększona podaż aminokwasu glutaminy, która jest substratem energetycznym dla komórek odpornościowych oraz budulcowym dla [...]
[...] Jeśli chodzi o dietę, to kobieta w okresie przygotowawczym przestała jeść na mieście, więc w grę wchodzi tylko domowe jedzenie, a jeśli o nim zapomni, to je gotowane warzywa. Priyanka jest przykładem dla wszystkich kobiet które uważają, że niekonwencjonalne sporty, takie jak kulturystyka, nie są dla nich. Kilka z nich dołączyło do klubu [...]
Zbliżają się święta i jak co roku czujesz w środku niepokój. Wujek wędzi kilogramy kiełbas, szynek i schabów, babcia wykupiła wszystkie jaja, jakie się dało, mama nastawiła piekarnik na pieczone mięsa i niezliczoną ilość mazurków, a Ty właśnie się obudziłaś ze świadomością, że przyszła wiosna i trzeba wziąć się w garść. Zaczęłaś intensywniejsze [...]
Dieta wegańska staje się w ostatnich czasach coraz bardziej popularna. Decydują się na nią osoby, które z różnych powodów nie chcą lub nie mogą jeść mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Trzeba jednak uważać, ponieważ może ona prowadzić do niedoborów składników odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Jak [...]
[...] produkty bogate w błonnik W ciągu dnia spożywaj dużo zdrowych, bogatych w błonnik pokarmów, które pomagają zaspokoić głód na dłużej. Należą do nich produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce. Ponadto wiele z tych produktów jest niskokaloryczna. Pij dużo wody Jeśli po posiłku potreningowym dalej czujesz głód, napij się wody. Pomoże Ci to ustalić, [...]
[...] z myślą o osobach, którym zależy na ograniczeniu cukru. W ich składzie nie znajdziemy ani grama dodanego cukru, występują tylko te naturalnie występujące w owocach i warzywach. Jednak nie musimy się bać o kwaśny smak, jaki często występuje w zwykłych przecierach, gdyż poza ziołami i naturalnymi przyprawami dodano erytrytol, który sprawia, [...]
[...] ląduje w koszu na śmieci? Korzystaj z zamrażarki Jeśli chcesz coś kupić na zapas, bo zwyczajnie się opłaca, wykorzystaj zamrażarkę. Możesz zamrozić mięso, pokrojone owoce, warzywa, a nawet chleb czy zioła. Dobrym pomysłem jest też podzielić te produkty na porcje, żeby nie trzeba było rozmrażać wszystkiego na raz. Wyczaruj danie z resztek [...]
Choć mamy zimę i aktualnie dostęp do pysznych, świeżych warzyw jest ograniczony, to i tak jest wielu zwolenników sałatek, którzy nie wyobrażają sobie bez nich życia. Sałatka to lekkie danie, którym można doskonale manipulować i tak kombinować dodatki, że stanie się niskokaloryczną przekąską lub nawet pełnowartościowym posiłkiem. Podsumowanie [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
[...] Rak żołądka to nowotwór złośliwy, którego czynniki ryzyka obejmują np. infekcję bakterią Helicobacter pylori, dietę bogatą w przetworzone jedzenie i ubogą w świeże owoce i warzywa, palenie tytoniu, starszy wiek, płeć męską, nadużywanie alkoholu, a także przewlekłe stany zapalne. Skutki raka żołądka mogą obejmować utratę apetytu i masy ciała, [...]
[...] oraz aminokwasów niezbędnych człowiekowi charakteryzują się również mięsa, podroby i ryby. Spośród roślinnych źródeł ceni się soję oraz przetwory sojowe, a także pozostałe warzywa strączkowe (w tym np. soczewicę), czy orzechy oraz nasiona. Zawierają one jednak mniej białka ogółem, a także mniej aminokwasów niezbędnych niż źródła zwierzęce. [...]