z książki Tombaka : MLECZNY „NAŁÓG" Żaden ssak na świecie (oprócz człowieka), będąc dorosłym już osobnikiem nie spożywa mleka. Tak urządziła to natura. Jeśli chodzi o koty, to my ludzie, nauczyliśmy je pić mleko. Koty, które go nie piją żyją dwa razy dłużej (co zostało udowodnione przez naukę). Obecnie mleko zostało zastąpione [...]
Jajko stanowi skarbnicę wartości odżywczych. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. To znaczy te, który organizm człowieka nie wytwarza. Białko jajka przez długi czas uznawane było za wzorowe i służyło do mierzenia proporcji aminokwasów w innych produktach. [...]
Smażenie bez wątpienia nie jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej żywności. Podczas smażenia, potrawy „nasiąkają” tłuszczem zwiększając swoją kaloryczność. Dodatkowo pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do utlenienia kwasów tłuszczowych, zwłaszcza gdy smażymy na nietrwałych tłuszczach roślinnych. Tłuszcze trans są szkodliwe dla naszego [...]
mariuszpruszek - napisałem w poprzednim poście czemu wole tłuszcze. wochu25 -ja na twoim miesjcu poprostu dałbym sobie spokój z dietą zbilansowaną , na twoim miejscu albo węgle zredukowałbym do 100g dziennie a reszta kcal tłuszcze , coś ala low carb lub ewentualnie nisko trzymał tłuszcze i rozkręcał metabolizm węglami , choć stawiałbym na pierwszą [...]
Dieta redukcyjna wcale nie musi polegać na ciągłym zmniejszaniu kalorii. Dużo ważniejsze niż wartość energetyczna są makroskładniki takie jak węglowodany, białka i tłuszcze oraz minerały i witaminy. Źle zbilansowana dieta może przyczynić się nie tylko do braku efektów sylwetkowych, ale i znaczącego pogorszenia samopoczucia, składu ciała, problemów [...]
Teraz co do tortellini to mi się jako laikowi wydawało że skład jest w miarę ok , tzn tortellini też było inne , było to tortellini z prosciutto i serem firmy Rana, ma sporo białka na 100g , dokładnie wygląda to tak :127 g produktu :T:9,52g W:55,88g B:16,51 cukier:6,3 g , herbatniki tak oczywiście ale gorszy był ten jogurt tak na prawdę i wiem o [...]
Jedynym skutecznym, w długofalowej perspektywie czasu, sposobem na kształtowanie sylwetkij jest ułożenie zindywidualizowanej diety, która uwzględnia nasze preferencje. Nie bez powodu mówi się bowiem, że jedyna skuteczna dieta to taka, którą jesteśmy w stanie utrzymać. Co więcej dieta może być tak skonstruowana, że praktycznie możemy nie zauważać, [...]
Tłuszcze w naszej diecie są istotnym elementem utrzymania prawidłowego zdrowia. Bardzo ważne jest jednak to, ile i jakie tłuszcze spożywamy. Ilość tłuszczów w diecie uzależniona jest od rodzaju diety, jaki wybierzemy. W diecie low carb, w której bazujemy na tłuszczach, węglowodany stanowią od 30 do 150g w ciągu dnia. Białko standardowo 2 g/kg masy [...]
[...] warto przestrzegać: Zasady smażenia: https://potreningu.pl/articles/3165/siedem-zasad-zdrowego-smazenia Tłuszcze do smażenia: https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia Znając odpowiedzi na te pytania, zdecydowanie będziemy mogli smażyć dobre jakościowo posiłki. Odpowiadając jednak na Twoje pytanie, zdecydowanie należy [...]
Witam W przypadku budowania masy niezbędna jest prawidłowo skomponowana dieta z dodatnim bilansem kalorycznym. W tym celu najczęściej powinniśmy obliczyć nasze zapotrzebowanie i dodać do tego pewną ilośc kcal. Możemy manipulować ilością makroskładników mających charakter energetyczny takich jak węglowodany i tłuszcze. Białko należy trzymać na [...]
A wiec tak, gram w pilke w IV lidze i mam problem, poniewaz chcialbym przybrac na masie (mowa o miesniach, a nie o tkance tluszczowej) i akurat teraz jest okazja bo mam miesiac czasu bez treningow (jest tzw. przerwa zimowa)odzywiam sie dobrze, tzn. staram sie dostarczac duzo BIALKA (piers kurczaka, tunczyk, zielone warzywa, mleko, ser bialy) [...]
Faky - u ektomorfika podstawą jest odpowiednia dieta. Białka wcale nie trzeba tak dużo, 1,5 - 1,8/kg zazwyczaj wystarcza. Ważna jest ilość węglowodanów złożonych i zdrowych źródeł tłuszczu. Tłuszcze powinieneś zjadać w każdym posiłku, oprócz tych przed i po treningu. Zdrow źródła tłuszczy dla Ciebie: jaja całe, oliwa z oliwek, olej lniany, [...]
Więc masz na mój gust kilka opcji: albo dorzucisz 20 minut biegu po treningu, brzuch będziesz ćwiczył w dni wolne od treningu - przykładowo ABSII. Ja osobiście zrobiłbym: 3x w tyg trening - zawrzeć w nim na początku lub na końcu dodatkowe ćwiczenia na brzuch. 3x w tyg trening aerobowy - bieg 40-60 minut, lub jazda na rowerze ok 60 minut. 1 dzień [...]
Zaraz po treningu to tylko uzupelniasz wegle utracone po treningu i nie wiem czy przy odchudzania sie to je czy nie. A godzine po treningu to jesz normalne pelnowartosciowy posilek ( wegle, bialko, tluszcze) , tylko przed samym snem jesz same bialo
parówki to wyrzuć z diety;) nie o takie tłuszcze nam chodzi właśnie takie tłuszcze,z parówek,smalców itp po pewnym czasie odłożą ci się na brzuchu. chodzi bardziej o zdrowe tłuszcze typu oliwa z oliwek,olej lniany, i unikanie takich gówien jak parówy,w ktorych zmielone sa najwieksze odpady.
Aha no ok to musze zaczac cos robic :) (rowerek) A jeśli wyeliminuje z diety tłuszcze i cukry to chyba tez odtluszcze brzuch? (organizm zacznie jesc tłuszcz z brzucha)
co do diety to jest odpowiedni dział na sfd gdzie jest wszystko opisane. tłuszcze możesz zredukować, ale węgle są potrzebne. tylko oczywiście nie przesadź, bo jak za mało to sie mogą mięśnie spalać, a jak za dużo to się odłoży.
Ogranicze tłuszcze zwierzęce prawie do zera a roślinne do polowy.. A ogolnie chodzi mi np o wyeliminowanie; cukru słodyczy tł.zwierzęcych białego pieczywa :>
z tłuszczu polecam tłuszcze z ryb północnych mórz (śledzie, makrele etc...), oraz oliwę z oliwek. tylko pamiętaj, że jeżeli chcesz w międzyczasie przybrać na masie mięśniowej to nie zauważysz większych efektów. ćwiczysz albo masę albo rzeźbę.