do smazenia ?? ani jedno ani drugie smalec olej z kokosa do smazenia wykorzystujemy tluszcze nasycone - wysoka temperatura palenia oliwa z oliwek zawsze najlepsza na surowo ! :D
Biniu, wiem, że oliwa z oliwek jest najlepsza na surowo, ale tu nie chodziło o uzupełnienie diety w "dobre" tłuszcze tylko o minimalizację negatywnych skutków smażenia (jak już ktoś musi smażyć) uważasz, że lepsza będzie łyżeczka smalcu niż łyżeczka oliwy?
G-85 jesli Twoje ostatnie pytanie tyczy smazenia na w/w tluszczach to tak uwazam ze znacznie lepiej smazyc na smalcu swoja droga ogolnie tluszcze nasycone sa niepotrzebnie zdemonizowane - wystarczy poczytac stare posty w AD miedzy Paleo a mna tam te tematy dosc szeroko (z dwoch stron) rozpatrywalismy - niezbyt duzo sie zmienilo od owego czasu :D
tylko skad wziac normalny smalec z przetopu sloniki a nie ze smierdzacego łoju jaki jest w sklepach? rafinacja oliwy nic nie daje bo tez jest w wysokiej temp :) taka oliwa po prostu nie zostaje zmarnowana na patelni ale juz na etapie produkcji :P ciezko dostac dobre nasycone tluszcze w normalnych cenach ...
przepraszam, ze odświeżam. Mam jednak pytanie na które ciężko było mi znaleźć do tej pory odzpowiedź. Czy jesli smażę na oleju kokosowym lub smalcu to tłuszcze te są wchłaniane przez produkt który zmażymy? Jeśli tak to jak liczyć ilość tłuszczu wchłanianą przez np. pierś z kurczaka? I jeszcze jedno, czy smażenie na smalcu wpływa na smak smażonego [...]
A co z oliwa z pestek winogron bo znam ludzi ktorzy uzywaja jej do smazenia? Z pestek winogron to prawie same tłuszcze wielonienasycone. Jeszcze mam pytanie czy ten olej warto spożywać ze względu na zawarte w pestkach winogron antyoksydanty, czy występują one w oleju. Kolega zadał takie pytanie bodajże... w 2005 roku i chciałbym zasięgnąć [...]
Kwasy tłuszczowe omega 6 są również niezbędne w naszej diecie, nie zaprzeczam, ALE większość ludzi która boi się tłuszczów nasyconych (uważam niesłusznie) przerzuca się na oleje roślinne zawierające dużą ilość, a raczej przeważającą kwasów tłuszczowych omega 6. Są więc one dość łatwym źródłem do pozyskania tak zresztą jak kwasy tłuszczowe [...]
[...] do smażenie no i tak się zbiera że tego tluszczu jednak jest troche:D Jak narazien nie ma co zbytnio oceniac trzymam 2500 kcal 2g bialka staram sie wyrobic dziennie no i te tluszcze i wegle jak wyjda...po tygodniu takiej diety zmian za duzo nie ma czego sie spodziewac po tygodniu. Mam z 182 cm wzrostu 80 kg wagi waga po tygodniu dzisiaj pokazala [...]
W tamtym tygodniu w sobote a w niedziele to już w ogóle mialem chillout totalny z jedzeniem nie liczyłem nic lody, chipsy wszystko szło na co miałem ochotę to i w poniedziałek waga troche wyższa i też w tym dniu wbiłem na wyższe tłuszcze we wtorek sie mierzyłem ważyłem i było bez zmian(po tych moich wybrykach weekendowych porównując z [...]
[...] Przeczytałem w jakims temacie ze gazy moga byc tez powodowane za duza iuloscia wegli. Moj rozkald btw na razie jest 2.4b 1.5t 5.0ww. Co myslicie zebym tak np. na tydzien czy dwa wyprobowal wejscie na wyzsze tluszcze a zmniejszyc wegle? moze to rozwiazaloby problem. Tluszcze bym dal tak na ok.1.8 a wegli ucial odpowiednio zeby bilans sie zgadzal
Najpierw dochódź do poziomu swojego zapotrzebowania, co tydzień - dwa zwiększaj kcal o 200. Potem posiedź z 2 tygodnie na zerowym bilansie. A dopiero potem redukuj. Taka droga nie ma sensu. Od kilku tygodni sukcesywnie zwiększam swój bilans kaloryczny. Tak jak napisałem,na początku to było nieszczęsne 1000-1100 kcal,potem zwiększyłem do [...]
po prostu daj więcej oliwy, możesz dać orzechy włoskie/laskowe/migdały/ siemie lniane/olej lniany. Chleb najlepiej razowy i nie zaszkodzi urozmaicić. Daj mleko co najmniej 2%. Musli zamieniłbym na płatki owsiane. Otręby ci bardzo nie potrzebne, błonnika raczej dostarczasz wystarczająco dużo. Zamień je. Podbij tłuszcze, najlepiej kupuj też tłuste [...]
po prostu daj więcej oliwy, możesz dać orzechy włoskie/laskowe/migdały/ siemie lniane/olej lniany. Chleb najlepiej razowy i nie zaszkodzi urozmaicić. Daj mleko co najmniej 2%. Musli zamieniłbym na płatki owsiane. Otręby ci bardzo nie potrzebne, błonnika raczej dostarczasz wystarczająco dużo. Zamień je. Podbij tłuszcze, najlepiej kupuj też tłuste [...]
nightingal - SOG co do autora postu to człowieku moje spostrzeżenia ***iesz 12 kromek chleba razowego, powiedzmy że kromka waży 50g (ja osobiście jadłem taki któego kroma wazyła 100g) ale powiedzmy że u Ciebie kromal wazy 50g, więc daje nam to 12kromek*50g=600g chleba weźmy np chleb razowy: [...]
Założenia diety redukcyjnej ketogenicznej zakładają : 1,2g białka na kg masy ciała, tłuszcze 2g na kg masy ciała, węglowodany 10-30g. Osobiści uważam, że gramy na kilogram są średnim rozwiązanie lepiej zastosować stosunek BTW 1:2:10-30g. Białko pełnowartościowe z jaj, mięsa, ryb, tłuszcz to podstawa mięso, masło, śmietana 30%. Tu nie ważne jest [...]
Malebolgia czemu ostatni posiłek zbilanosowany?? Moim zdaniem jeżeli nie jest to posiłek po treningu wywalił bym z niego W i zostaiwł wolno wchłanialne białko + tłuszcze, 40% też za dużo jak na ostatni posiłek, po treningu postawiłbym na największy, wrzuć ogólny zarys wtedy będzie można coś wiecej powiedzieć Nie było to moim celem, tak wyszło, [...]
[...] ku koncowi to skoro stanelo mozesz dalej obciac kalorie nie bojmy sie progow niskich w koncowych etapach zadbac musimy z uwaga o odpowiednie ilosci bialka oraz wlasciwe tluszcze W takim razie, zetnę z tłuszczy około 200kcal i zobaczymy, przy 1800kcal mam nadzieję że nie zwolnię metabolizmu? Wychodzi mi teraz 180B, 80T,100W Tłuszcze z [...]
Takie pytanie , chodzi o masę na j/nj czy da radę zrobić(czysta)? wiele osob raportuje znakomite wyniki rekompozycji sadze ze jakby lekko podbili kalorie to i masa w miare 'czysta' by wpadala jak trenowac - artykuly na stronie Perfect Body (i samymm magazynie oczywisicie) mozna zaczac od cyklu o HST aby nauczyc sie podstaw czego potrzebuja [...]