Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.
[...] w postaci aminokwasów cysteiny, cystyny i metioniny. Aminokwasy siarkowe powszechnie występują np. chociażby w białku serwatkowym. Po co więc brać osobno MSM, skoro mamy te aminokwasy w proteinie serwatkowej? Co zapamiętać? MSM ma znaczenie dla utrzymania zdrowia naczyń krwionośnych, chrząstek, więzadeł, ścięgien i tkanki kostnej. Istnieją [...]
[...] są nasiona roślin strączkowych, orzechy, produkty pełnoziarniste, a także kompletne odżywki białkowe. Spożywając różnorodne pokarmy, możesz uzyskać wszystkie niezbędne aminokwasy, których organizm potrzebuje, a nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Przykładowo, fasola i produkty pełnoziarniste nie są kompletnymi białkami, ale jedząc [...]
[...] Białka roślinne należą do takich białek, które są „niepełnowartościowe”, ponieważ nie zawierają lub zawierają, ale w nieodpowiednich ilościach lub/i proporcjach aminokwasy egzogenne. W celu uzupełnienia tych aminokwasów i zwiększenia wartości białka należy łączyć produkty zbożowe, gdyż są one ubogie w lizynę i tryptofan, np.: z [...]
[...] bieżni czy na rowerze spinningowym. Wtedy porcja węglowodanów w napoju może być dopiero początkiem suplementacji. Zwykle przy takiej sesji wykorzystuję kofeinę (200-300 mg), aminokwasy (20-30 g na litr napoju) i węglowodany (30-50 g na litr napoju). Nie są to stwierdzenia marketingowe, taka mieszanka może odmienić jakość treningu. Im dłużej i [...]
W swojej pracy dość często słyszę opinie, że treningi siłowe są mocno kontuzjogenne. Opinie te są wyrażane w kontekście pracy stawów i ich przeciążenia poprzez uprawianie sportów siłowych czy sylwetkowych. Rozwiązanie: Przede wszystkim pamiętaj o tym, aby odpowiednio spać. Nie tylko długość snu ma znaczenie, a przede wszystkim jakość snu. Lepszy [...]
Katarzyna Matella na stronie 33 książki „Body logistic system. Poradnik trenera” napisała: „W porze potreningowej musimy zregenerować wyczerpane treningiem mięśnie, uzupełnić ich glikogen. Jest to podstawowy element regeneracji potreningowej, bez którego nie będziemy w stanie poprawiać wyników treningowych. Tej potreningowej porcji węglowodanów [...]
Większości osób, gdy wspomni się o diecie czy ćwiczeniach, pierwsze co przychodzi na myśl, to odchudzanie. Jednak dieta i treningi są związane nie tylko procesem redukcji, ale również budowania i utrzymanie masy mięśniowej, które wbrew pozorom, mogą być dużo trudniejsze niż odchudzanie. Podsumowanie Aby zbudować ładną sylwetkę, warto mądrze [...]
[...] warto włączyć do diety dobrej jakości jogurty i kefiry, a także sery o wysokiej zawartości wapnia tj. np. mozzarella czy parmezan. Wołowina Wołowina jest nie tylko bogata w aminokwasy budujące mięśnie, ale także żelazo i cynk wspomagają krążenie oraz wpływające na produkcję spermy. Dobra wołowina charakteryzuje się przede wszystkim znakomitym [...]
[...] się na kilkoma suplementami niezmiernie istotnymi dla pracy naszych mięśni w czasie i po wysiłku fizycznym, to bez wątpienia znajdzie się wśród nich popularne BCAA, czyli aminokwasy rozgałęzione. Zaliczyć do nich można trzy najważniejsze aminokwasy wchodzące w skład aminokwasów egzogennych, czyli tych, których nasz organizm nie jest w stanie [...]
[...] mleka, koncentrat białek serwatkowych, izolat białek serwatkowych czy też izolat białek soi. Są to białka, które charakteryzuje wysoka wartość odżywcza. Bogate są one w aminokwasy rozgałęzione BCAA, co zapewnia przekąsce tego typu wysokie znaczenie w diecie. Węglowodany to zazwyczaj poliole. Są to alkohole cukrowe, których strawność [...]
[...] Jedną z najważniejszych ról tych związków w obrębie neuronów i komórek je otaczających jest udział w wytwarzaniu neuroprzekaźników. Najprostszym przykładem są tutaj aminokwasy uczestniczące w pobudzaniu i hamowaniu przewodzenia sygnałów nerwowych. Podstawowym neurotransmiterem związanym ze wzmaganiem aktywności układu nerwowego jest kwas [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Każdy z nas zapewne zastanawiał się, jaki jest klucz do zbudowania masy. Wiele osób sądzi, że istnieje jakiś tajny sposób - plan dietetyczny lub treningowy, którym profesjonaliści dzielą się tylko między sobą. Niestety, prawda jest taka, że nie jest to żaden sekret - kluczem jest ciężka praca. Wszystko, o czym należy pamiętać to odpowiednio [...]
Budowanie masy mięśniowej nie posiada uniwersalnej receptury. Nie ma złotego środka, który można wykorzystać u wszystkich osób i który to spowoduje, że każdy będzie budował dobrej jakości mięśnie, minimalizując odkładanie się tłuszczu. Oznacza to, że jedna strategia żywieniowa, która danego osobnika prowadzi na szczyt formy, dla drugiego może [...]
Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]
W drugim artykule z serii wracamy do mitów suplementacyjnych, które są ciągle powielane w klubach i w Internecie. Do pogłębiania zamętu dezinformacyjnego przyczyniają się niejednokrotnie osoby uznawane za autorytety, niestety, w innej dziedzinie. „Kreatyna działa jak sterydy anaboliczno-androgenne” W rzeczywistości kreatyna naturalnie występuje w [...]
[...] różne rodzaje białka, w ogólnej zasadzie, podchodzi do nich w sposób tożsamy. W ramach procesów trawienia „tnie” większe struktury białkowe na pojedyncze „cegły” o nazwie aminokwasy. W zależności od tego, jaki rodzaj aminokwasów uzyskał w posiłku i od ich ilości, kieruje je (aminokwasy) tam, gdzie najlepiej spełnią (w danym momencie) swoje [...]
Zaburzenia erekcji (ED) definiuje się, jako uporczywą i / lub nawracającą niezdolność do osiągnięcia i / lub utrzymania erekcji prącia, wystarczającej do zadowalającego stosunku płciowego. Problem ten powszechnie występuje na całym świecie i jest silnie związany z chorobami towarzyszącymi związanymi z wiekiem. Stąd częstość ED prawdopodobnie [...]