[...] Witaminy są grupą związków o różnorodnych właściwościach i funkcjach i niektóre z nich mogą stanowić problem, jeśli chodzi o zaspokajanie codziennego zapotrzebowania. W przypadku ryzyka niedoborów multiwitaminowych można brać kilka witamin jednocześnie m.in. w postaci wieloskładnikowych preparatów, czy skupiając się na kilku najważniejszych. [...]
[...] i mikroskładników dużo łatwiej jest zadbać nie tylko o jakość paznokci, ale ogólnie tkanek w organizmie, w tym również skóry, włosów, czy nawet naczyń krwionośnych. W przypadku pewnych deficytów, zwłaszcza pogłębiających się od dłuższego czasu, zaobserwować można negatywne zmiany w kondycji tych tkanek. Wśród związków o wyjątkowym [...]
[...] determinowany jest przez dietę. Deficyty wielu ważnych związków odżywczych mogą prowadzić do stopniowego osłabienia lub wręcz zaniku pewnych funkcji organizmu. Dobry na to przykład stanowią witaminy. Mimo że zapotrzebowanie na niektóre z nich (np. witaminę K) wyraża się w mikrogramach (1 µg = 0,001g), to mogą one mieć istotny wpływ na zdrowie. [...]
[...] XXI wieku ludzie nie są sobie równi, a zwłaszcza jeśli porównujemy płci. Cytowane badanie dobitnie to potwierdza (30% niższa moc i 22% niższe stężenie mleczanów teoretycznie przy tej samej pracy). Dlatego należy uwzględniać te różnice w trakcie ustalania programu ćwiczeń. Jeśli chodzi o spadek ilości substratów energetycznych, należy uwzględnić, [...]
[...] Ci się wyrzucać jedzenie? Kupiłeś za dużo i leżące w lodówce produkty w końcu straciły swoją ważność do spożycia. Okazuje się, że każdy z nas marnuje dość sporo żywności, przyczyniając się tym do większej emisji gazów cieplarnianych, marnowania wody i innych zasobów potrzebnych do upraw. Możesz to zmienić! Poznaj kilka sposobów jak ograniczyć [...]
[...] dąży się do stworzenia nowych ich form chemicznych, które byłyby wykorzystywane przez organizm w sposób optymalny. Ma to na celu uzyskanie poprawy stanu odżywienia przy możliwie jak najmniejszej porcji, jak najdłuższym uwalnianiu do organizmu, a także jak najmniejszym stopniu wydalania. Substancją odżywczą cieszącą się szczególnym [...]
[...] W jaki sposób nasiona chia pomagają schudnąć? Pierwsze, na co należy zwrócić uwagę, to duża ilość błonnika. Wiele publikacji sugeruje, że większa ilość błonnika w diecie sprzyja osiągnięciu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Badanie przeprowadzone w 2015 roku w annals of internal medicine wykazało, że spożywanie 25 do 30 g błonnika dziennie [...]
[...] diecie. Głównie mowa tutaj o kwasach EPA (eikozapentaenowym) oraz DHA (dokozaheksaenowym), które charakterystyczne są dla organizmów morskich. Ich znaczenie zdrowotne przybiera szczególny wymiar w czasach, w których prym wiedzie dieta wysoko przetworzona i mało zróżnicowana. Wiele osób regularnie sięgających po fast-foody i przekąski [...]
[...] jest robione z orzechów arachidowych, znanych także pod nazwą fistaszków lub orzeszków ziemnych. W rzeczywistości są to nasiona roślin strączkowych, ale tak się już przyjęło, że nazywamy je orzechami i nikt nie drąży tematu ich kwalifikacji gatunkowej. Masło orzechowe to gęsta pasta, której głównym składnikiem są zmielone orzechy, nie [...]
[...] bowiem tylko produktów, które uprawiane są lokalnie i nie są przetwarzane w dużych zakładach. Które sosy nie są wegańskie? Duża część słonych sosów dodawanych do potraw przygotowywana jest na bazie majonezu lub jogurtu, przez co definitywnie nie mogą one zaliczać się do produktów wegańskich. Zawierają bowiem jaja i / lub mleko. Drugą dużą [...]
[...] teorii da się ją pozyskać z mięsa, w praktyce nikt nie jest w stanie zjeść dzień w dzień takich (liczonych w kilogramach) ilości kurczaka, indyka czy wołowiny. W organizmie przyczynia się do buforowania jonów wodoru, które zakwaszają organizm. Dlatego regularnie podawanie BA pozwala dłużej i ciężej pracować np. na siłowni, na macie czy w [...]
Żurawinie od setek lat przypisuje się działanie lecznicze. Każdy z nas zetknął się z herbatkami, sokami, syropami lub suszonymi owocami żurawiny. Jest ona także dodatkiem do wielu dań, mimo że jej smak nie każdemu odpowiada. Jeśli lubisz cierpki smak soku żurawinowego to wiedz, że to nie tylko zaspokojenie Twoich kubków smakowych, ale także [...]
[...] 20 białko serwatkowe. Co oceniano w eksperymencie? Oceniano następujące parametry: zawartość minerałów w kościach, beztłuszczową masę ciała i masę tkanki tłuszczowej; przyrost mięśnia prostego uda; ilość wody w ustroju, stężenie glukozy we krwi, hematokryt, stan zapalny (białko C-reaktywne), stan wątroby (aminotransferaza asparaginianowa, [...]
Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI wieku. Wkrótce ma dotykać prawie 800 mln ludzi! W 2021 r. cukrzyca atakowała 10,5% populacji (536,6 mln osób), w 2045 r. ma dotyczyć 12.2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób w wieku 75 lat -79 lat. [...]
[...] część górna i środkowa) Mięsień dźwigacz łopatki Grupa zginaczy nadgarstków Naprzemienne uginanie ramion z hantlami z supinacją - prawidłowe wykonanie Łokcie znajdują się przy ciele, rozpoczynamy fazę koncentryczną, uginamy stawy łokciowe, podnosząc ciężar, aż zmniejszy się kąt między ramieniem a przedramieniem. W trakcie podnoszenia następuje [...]
[...] to warto wiedzieć, że współczesna nauka znajduje jeszcze inne, zweryfikowane zastosowania dla przeróżnych kwiatów, korzeni, liści, czy owoców. Nowotwór żołądka – przyczyny i skutki Rak żołądka to nowotwór złośliwy, którego czynniki ryzyka obejmują np. infekcję bakterią Helicobacter pylori, dietę bogatą w przetworzone jedzenie i ubogą [...]
[...] gdy palcami dłoni jesteśmy w stanie dotknąć pięty (stąd nazwa, heel touch – dotknięci pięty). Tego rodzaju ćwiczenia są niezwykle modne, choć wbrew obiegowym opiniom nie przyczyniają się wybitnie do redukcji tkanki tłuszczowej ulokowanej w rejonie tułowia. Czy trening mięśni brzucha przynosi same korzyści? Warto pamiętać, iż nadmierna praca [...]
[...] lub są narażone na przeciążenia. Są to obszary, które dość łatwo ulegają kontuzjom, szczególnie jeśli używa się szarpanej, niestarannej techniki i pracy połowy ciała przy teoretycznie izolowanym rodzaju ruchu. Poza tym wyciąg pozwala na ograniczenie zakresu ruchu do wybranego odcinka, poprzez regulowanie wysokości, czego nie da się [...]
[...] nie mamy pojęcia co zrobić z czasem wolnym, mimo tego, że wokół nas jest wiele dostępnych miejsc i atrakcji. Podsumowanie Nudząc się, jesteśmy jeszcze bardziej zmęczeni niż przy natłoku obowiązków. Im dłuższa nuda, tym bardziej prowadzi do rozleniwienia, a następnie do sięgnięcia po niezdrowe przekąski. Zwróćmy uwagę, że coraz więcej osób nie ma [...]