SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

w jaja

  • Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5130 Data: 2020-04-19 18:43:51
  • 5 doskonałych wysokobiałkowych produktów dla wegetarian

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest całkiem sporo wegetarian i wegan. Dla tej grupy ludzi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5296 Data: 2018-04-03 10:53:13
  • Nie ulega wątpliwości, że osoby odchudzające się powinny zwiększyć podaż białka w diecie. Oznacza to, że proteiny zaczynają być jednym z priorytetów naszej diety, a zwłaszcza ich odpowiednia podaż. Staramy się więc w tym okresie wybierać produkty żywnościowe, które będą zasobne w białka zwierzęce. Tego typu działania będą sprzyjać dostarczeniu do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22965 Data: 2018-09-06 10:59:43
  • Carb cycling - przykładowa dieta rotacji węglowodanami

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] niskowęglowodanowy: 180 g białka, 150 g węglowodanów i 80 g tłuszczy. Posiłek 1 150 g jajek 100 g banana 30 g gorzkiej czekolady 90% tł. 40 g płatków owsianych 100 g białka jaja kurzego 20 g ksylitolu szczypta soli Jajka wbijamy do wysokiej miski, dodajemy płatki oraz pokrojonego w plasterki banana i czekoladę gorzką połamaną na małe kawałki, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10003 Data: 2018-02-17 10:28:31
  • [...] Natomiast takie produkty, jak: łosoś, dorsz, makrela, śledź, sardynki oraz tran, będą zawierały formę cholekalcyferolu. Ważnymi źródłami są również ser, żółtko jaja, ser i niektóre grzyby. Dodatkowo w sklepach powoli pojawiają się produkty żywnościowe (np. margaryna, płatki śniadaniowe), które są wzbogacane o witaminę D3. Dobowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8951 Data: 2019-01-01 13:34:00
  • [...] dla osób zdrowych są całkowicie bezpieczne. W przypadku nastolatka chciałbym zwrócić jednak uwagę na to, że może warto swój wzrok skierować najpierw na odżywkę pochodzącą z jaja. Jednak to zalecenie dotyczy głównie młodzieńców, którzy zauważają większą ilość problemów skórnych po spożyciu mleka. A jeśli wybierasz białka roślinne, to w tym wieku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4554 Data: 2021-06-23 16:28:27
  • Jakie grzyby zbierać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dokładnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody. Ząbek czosnku pokroić na małe kosteczki, mozzarellę pokroić na mniejsze kawałki. Do osobnej miski wbijamy jaja, dodajemy jogurt naturalny, doprawiamy solą oraz pieprzem. Ubijamy całość dokładnie trzepaczką, tak by powstała puszysta masa. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1797 Data: 2017-10-23 10:10:47
  • Kiedy brać białko?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy zastanawialiście się kiedyś, jaki jest najważniejszy element diety osoby trenującej? Pytając aktywne osoby, uzyskamy jednoznaczną odpowiedź, że jest to białko. Białko w organizmie człowieka odpowiada za szereg funkcji metabolicznych, jednocześnie dbając o to, by po treningu sprawnie przebiegała regeneracja i by nasze mięśnie skutecznie się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11347 Data: 2018-09-02 15:01:08
  • O czym dowiesz się z tego artykułu: Ile białka potrzebuje sportowiec? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Ile potrzeba białka roślinnego, a ile tego pochodzenia zwierzęcego? W powiedzeniu „Jesteś tym, czym jesz” tkwi wiele prawdy. Niestety mimo dostępnej na wyciągnięcie ręki całej wiedzy ludzkości (w tym gotowych opracowań dotyczących [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2889 Data: 2021-01-05 17:37:51
  • Najsilniejszy anabolik. Co jest najskuteczniejszym anabolikiem?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Najsilniejszym anabolikiem, jaki masz do dyspozycji, nie jest insulina, hormon wzrostu, sterydy anaboliczno-androgenne, lecz odpowiednio zbilansowana dieta. Farmakologia pozwala maskować skutki błędnej diety, ale uciekniesz od problemu i „oszukasz” organizm, tylko na chwilę. W łatwy sposób możesz uzupełnić w ten sposób niedobory energetyczne, np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3278 Data: 2021-05-18 15:19:30
  • Suplementacja sportowa jest elementem diety, który obecnie jest dość mocno rozbudowany. Sportowcy bowiem korzystają z wszelkich form wsparcia diety, które to będą przekładać się na jej efektywność. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dodatkowo uzupełniana jest celnie dobraną suplementacją, pozwala na zdobycie znacznej przewagi, w porównaniu do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4204 Data: 2018-08-30 08:27:50
  • [...] wołowego czy wieprzowego. Jednak sportowcy celują raczej w mięsa chude, gdzie zawartość tłuszczu nie przekracza 10-15%. Innymi, również wartościowymi źródłami białek, są jaja, podroby, nabiał i ryby. Wszystkie te źródła pokarmowe obfitują w białka pełnowartościowe, czyli zawierają znaczne ilości aminokwasów EAA. Aminokwasy egzogenne są to te [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5839 Data: 2018-09-04 09:23:49
  • Białko po treningu

    Artykuł
    Suplementy

    Wykorzystanie białka w diecie osoby trenującej ma duże znaczenie w kontekście budowy sportowej formy. Wykorzystanie więc produktów żywnościowych, które budować będą bazę naszej diety, powinno być dobrze przemyślane. Źródła białka w diecie powinny być źródłami pełnowartościowymi, które zawierać będą spore ilości aminokwasów egzogennych. Które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9889 Data: 2018-09-05 08:37:53
  • [...] rodzaje protein, by wykres był czytelny. Odpowiedź ze strony insuliny była kolejno (najsilniejsza -> najsłabsza): białko serwatkowe - reakcja najsilniejsza, białko jaja, białko ryżowe, białko grochu, gluten, soja, węglowodany (maltodekstryny) - reakcja najsłabsza. Najsilniejszą odpowiedź insulinową wywołało białko serwatkowe z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2840 Data: 2020-04-10 10:26:38
  • [...] stopniu wpłynąć na nasz organizm od strony zdrowotnej i estetycznej. W sytuacji takiej warto bazować na jak najmniej przetworzonych źródłach, takich jak: mięsa, ryby, jaja, nabiał, ryże, kasze, makarony, ziemniaki, płatki zbożowe, oleje, orzechy, nasiona, masła orzechowe, ryby, tłuste mięsa, jaja, warzywa, owoce. Większość osób, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5790 Data: 2018-11-06 00:22:02
  • Problemy z płodnością są bardziej powszechne, niż mogłoby się wydawać. Jeśli doświadczacie ich ze swoją partnerką, nie jesteście ze swoim problemem sami. Szacuje się, że jedna na sześć par ma problemy z płodnością, a jeden na trzy przypadki wynika z problemów zdrowotnych mężczyzny. Chociaż niepłodność nie zawsze jest uleczalna, każdy mężczyzna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10446 Data: 2020-05-30 12:40:11
  • Każdy rozpoczynający się rok to czas, kiedy wiele osób stawia sobie cele związane z poprawą zdrowia i kondycji fizycznej. Dla niektórych mężczyzn jednym z wybranych postanowień może być przybranie na wadze i zbudowanie ładnej sylwetki poprzez zwiększenie masy mięśniowej. Jednak osiągnięcie tego celu wymaga nie tylko intensywnego treningu, ale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 723 Data: 2024-01-05 13:52:24
  • Gdy przyjrzymy się tematyce aminokwasów, szybko dojdziemy do wniosku, że jest to dość obszerna wiedza, która obejmuje praktycznie wszystkie aspekty naszego życia. Rola aminokwasów jest szczególnie ważna z punktu widzenia osób trenujących, ale nie tylko z punktu widzenia sportowców.  Aminokwasy wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7336 Data: 2018-08-13 10:23:03
  • [...] oraz amid kwasu nikotynowego (produkty roślinne). Zawartość niacyny w 100 g produktów spożywczych: poniżej 0,10 mg - sery topione i dojrzewające, kefir, śmietana, jaja kurze, 0,10 - 0,50 mg - mleko, jogurty, sery twarogowe, mąka pszenna wrocławska, płatki kukurydziane, owoce (jabłka, pomarańcze, truskawki), warzywa (kapusta biała, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7849 Data: 2019-01-07 09:17:16
  • Wiele osób z dystansem podchodzi do białek, szczególnie koncentratów białka serwatkowego, protein z kazeiną czy białek jaja. Przerażenie budzi sama forma (proszek) oraz dostarczanie dużych ilości protein. Niektóre osoby sądzą, iż opakowania odżywek świadczą o tym, iż jest to coś „chemicznego”. Cóż, w dyskontach i małych sklepach spożywczych bez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3703 Data: 2017-09-07 09:52:05