SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

w jaja

  • Najlepsze białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ryby, jajka, jednak ze względów praktycznych od 20 do 40% zapotrzebowania na białko, zwykle jest pokrywane z różnego rodzaju odżywek (np. WPC, WPI, białko kazeinowe, jaja). Referencje: 1. H. Ciborowska, A. Rudnicka, „Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka” 2. dr hab. Jerzy Nawracała prof. nadzw. „Możliwości uprawy soi w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7473 Data: 2018-09-07 13:31:57
  • [...] których celem wcale nie jest zwiększanie syntezy białek mięśniowych. Białka   Białko serwatkowe (WPH, WPH, WPI) Kazeina Białko sojowe Hydrolizowany Kolagen Białko jaja Kompletny profil Tak. Tak. Tak. Nie. Tak. Kinetyka (szybkość) Szybkie. Wolne. Szybkie. Szybkie. Wolne. Zawartość leucyny g w 25 g od 2,15 g do 3 g (b) od 1,45 g do 2,3 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1561 Data: 2021-08-04 16:10:12
  • Obserwując wypowiedzi w Internecie twierdzę, iż większość nie posiada elementarnej wiedzy na temat nie tylko dietetyki, ale też funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest to tym bardziej smutne, iż powinny być to informacje wyniesione ze szkoły. Nie wymagam znajomości biochemii czy zaawansowanej farmakologii. „Wszyscy moi bliscy zmarli, więc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13152 Data: 2019-05-19 09:25:46
  • Jakie jajka najlepiej jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17541 Data: 2017-09-24 10:48:43
  • Kwasica a dieta ketogeniczna. Diety Dukana i Atkinsa vs VLCKD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] prowadzi do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej. Pokarmami, które najbardziej przyczyniają się do uwalniania kwasów do krwiobiegu są mięso (wołowina, wieprzowina lub drób), jaja, fasola i nasiona oleiste (słonecznik, rzepak, len, czarnuszka, wiesiołek, ostropest), a pokarmy, które najbardziej przyczyniają się do uwalniania zasad, to owoce i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2779 Data: 2019-03-13 22:01:16
  • Białko, ile razy dziennie? Czy muszę jeść białko co 3h?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] m.in. zawartości tłuszczów, ale także od rodzaju białka (jego kinetyki). Bardzo szybko wchłaniane są izolaty i koncentraty białka serwatkowego, o wiele wolniej białko jaja czy kazeinowe. Uznane za wzorcowe białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15213 Data: 2019-03-17 09:16:15
  • Dieta kulturysty. Odwadnianie i suplementacja w kulturystyce

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] papierosów. Autor twierdzi, iż promowanie jajek jest wielkim spiskiem producentów jajek. Dziwne, iż jajka są podstawą diety większości kulturystów. Jedno duże (65 g) żółtko jaja zawiera 237 mg cholesterolu, znacznie powyżej zalecanego limitu (prawie tyle samo, co hamburger o wadze ~340 g). Spence dowodzi, iż oprócz bardzo wysokiej zawartości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10985 Data: 2019-03-16 11:57:43
  • [...] żelaza.  Tyle rodzajów białka, co wybrać? Gdy jesteś wegetarianinem i wykluczasz jedynie spożywanie mięsa lub/i ryb, do puli białek roślinnych dodawaj śmiało białka jaja czy pochodzące z mleka. Będąc na diecie wegańskiej, korzystaj przede wszystkim ze znakomitych mieszanek białek roślinnych. Zastosowanie tzw. vegan protein wyeliminuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18607 Data: 2020-12-29 18:40:51
  • 17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7151 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • Pierwszy hormonalny środek antykoncepcyjny (norethindron) pojawił się dopiero w latach 50. XX wieku. Pierwszy dopuszczony do stosowania przez FDA dopiero w 1960 r. (Enovid; 10 mg norethynodrelu, czyli progestagenu, + 150 μg estrogenu, mestranolu). Obecnie ok. 100 mln na świecie kobiet decyduje się na antykoncepcję hormonalną, a wiążą się z nią [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11388 Data: 2019-08-18 10:58:29
  • [...] i zmniejszasz spożycie węglowodanów i tłuszczy, to ilość spożywanego białka powinna być wyższa. Skoncentruj się na jedzeniu wysokiej jakości białka pochodzącego z dobrych źródeł. Spożywaj chude mięso, ryby, jaja, dobrej jakości produkty mleczne, strączki oraz pyszną odżywkę białkową. Produkty białkowe powinny znajdować się w każdym Twoim posiłku.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6608 Data: 2019-10-29 17:05:04
  • Na temat diety wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6514 Data: 2018-02-16 10:29:12
  • Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10476 Data: 2018-10-29 09:56:29
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6655 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • [...] osoba dorosła musi zjeść około 10 ciastek, aby osiągnąć górny, bezpieczny limit. Jajka Jajka sycą na wiele godzin. Uznane za wzorcowe (uznano je za takie w 1965 r.) białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 h. W przypadku zwykłego jajka kurzego w 60 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3975 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • [...] 72 h? Bo przyswajanie protein nie trwa tyle czasu. Skuteczne podniesienie stężenia aminokwasów dla białka serwatkowego to kilka godzin, nieco dłuższy jest czas dla białka jaja czy kazeinowego. Podobnie szybszą kinetykę mają węglowodany, tłuszcze również są przyswajanie względnie szybko (patrząc z punktu widzenia 24 h czasu). Trawienie protein [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8491 Data: 2019-06-08 21:58:26
  • Jaki majonez jest najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Przyjrzyjmy się zestawieniu i odpowiedzmy na pytanie, po który majonez najlepiej jest sięgać? Zestawienie majonezów Winiary Majonez dekoracyjny Skład: olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy). 100 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22157 Data: 2017-08-31 09:33:49
  • [...] obniżenie nastroju. Jaja Alergia pokarmowa na jajka jest drugą najczęściej występującą alergią u dzieci. Osoby cierpiące na tą alergię są zazwyczaj uczulone tylko na białko jaja. Białko jaja kurzego zawiera ponad 20 różnych frakcji białkowych, z których głównymi alergenami są: owoalbumina – większość uczulonych wykazuje wrażliwość na to białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6863 Data: 2018-03-20 15:51:45
  • Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że do 2030 r. będzie umierać ponad 23 milionów ludzi rocznie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7301 Data: 2020-02-17 07:55:09
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] lub vitargo, o ile obliczysz najpierw swoje zapotrzebowanie na węglowodany. Może się okazać, iż masz wielkie braki, jeśli chodzi o proteiny (WPC, WPH, WPI, kazeina, białko jaja, wołowina, wieprzowina, kurczak, indyk ryby itd.), a z kolei bez trudu pokrywasz zapotrzebowanie na węglowodany. Jeśli chodzi o stosowanie czystej glukozy lub fruktozy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28550 Data: 2018-10-09 12:10:47