Teraz co do tortellini to mi się jako laikowi wydawało że skład jest w miarę ok , tzn tortellini też było inne , było to tortellini z prosciutto i serem firmy Rana, ma sporo białka na 100g , dokładnie wygląda to tak :127 g produktu :T:9,52g W:55,88g B:16,51 cukier:6,3 g , herbatniki tak oczywiście ale gorszy był ten jogurt tak na prawdę i wiem o [...]
Dieta redukcyjna wcale nie musi polegać na ciągłym zmniejszaniu kalorii. Dużo ważniejsze niż wartość energetyczna są makroskładniki takie jak węglowodany, białka i tłuszcze oraz minerały i witaminy. Źle zbilansowana dieta może przyczynić się nie tylko do braku efektów sylwetkowych, ale i znaczącego pogorszenia samopoczucia, składu ciała, problemów [...]
mariuszpruszek - napisałem w poprzednim poście czemu wole tłuszcze. wochu25 -ja na twoim miesjcu poprostu dałbym sobie spokój z dietą zbilansowaną , na twoim miejscu albo węgle zredukowałbym do 100g dziennie a reszta kcal tłuszcze , coś ala low carb lub ewentualnie nisko trzymał tłuszcze i rozkręcał metabolizm węglami , choć stawiałbym na pierwszą [...]
Smażenie bez wątpienia nie jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej żywności. Podczas smażenia, potrawy „nasiąkają” tłuszczem zwiększając swoją kaloryczność. Dodatkowo pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do utlenienia kwasów tłuszczowych, zwłaszcza gdy smażymy na nietrwałych tłuszczach roślinnych. Tłuszcze trans są szkodliwe dla naszego [...]
Jajko stanowi skarbnicę wartości odżywczych. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. To znaczy te, który organizm człowieka nie wytwarza. Białko jajka przez długi czas uznawane było za wzorowe i służyło do mierzenia proporcji aminokwasów w innych produktach. [...]
z książki Tombaka : MLECZNY „NAŁÓG" Żaden ssak na świecie (oprócz człowieka), będąc dorosłym już osobnikiem nie spożywa mleka. Tak urządziła to natura. Jeśli chodzi o koty, to my ludzie, nauczyliśmy je pić mleko. Koty, które go nie piją żyją dwa razy dłużej (co zostało udowodnione przez naukę). Obecnie mleko zostało zastąpione [...]
Niema czegoś takiego jak granica. Wszystko zależy od rodzaju diety , celu , preferencji danej osoby. Na swoim przykładzie powiem że o wiele lepiej reaguje na tłuszcze , świetnie sie czuje na dietach ckd i uważam że w MOIM PRZYPADKU powyżej 2g tłuszczu działa rewelacyjnie , nawet więcej. Lepiej sie trenuje , nigdy nie chodze z wypchanym brzuchem , [...]
Tak jak nie ma spalania miejscowego tak i ciężko przytyć we wskazanym przez siebie miejscu. Jeżeli rzeczywiście mamy bardzo szczupłą budowę ciała i zależy nam na tym by wzrosła zarówno waga jak i nasze obwody to należy zmodyfikować swoją dietę i trening. Trening nie służy jedynie redukcji, ale również ukształtowaniu ciała. Jest bardzo istotnym [...]
A jak taka niska podaż węglowodanów wpływa na poziom kortyzolu i leptyny w długim okresie czasu? Czy to również nie zamuli lekko metabolizmu? Nie zamuli. Dlaczego miałby jakoś wpłynąć na poziom kortyzolu? Że niby brak antagonisty (insuliny)? Jak organizm przestawi się na czerpanie energii z kwasów tłuszczowych, to włącza się "tajny bieg". Obecnie [...]
Jedynym minusem na pewno jest cena. Bo co tu dużo mówić - ryż/ziemniaki/chleb są tańsze niż paczka orzechów... A któż Ci każe jeść orzechy? :-D Co ja wiewiórka jestem? Popatrz na ceny łopatki wieprzowej, podrobów, części kurczaka innych niż piersi czy np. słoninę i smalec. Tłuszcze zwierzęce rządzą! :-) Ostatnio kupiłem za 6,45 60 dkg. mielonej [...]
ja spożywam tłuszcze na poziomie 2,2-2,5g/kgmc problemów z cholesterolem nie mam a nawet wyniki bardzo dobre co do granicy ile należy przyjmować ww - nie ma takiej granicy na 100% tzn. ta granica jest umowna,mniej więcej osoba ważąca 70-80kg potrzebuje ok. 50g węglowodanów ........około jak łatwo sobie to wyobrazić osoba o wadze 100kg+ [...]
Popatrz na ceny łopatki wieprzowej, podrobów, części kurczaka innych niż piersi czy np. słoninę i smalec. Tłuszcze zwierzęce rządzą! :-) Ostatnio kupiłem za 6,45 60 dkg. mielonej łopatki. Zapieczona z warzywami, smalcem i serem była R-E-W-E-L-A-C-Y-J-N-A. Miska na cały dzień za jakieś 10-12 zł. :-))
Dzięki! :) Staram się jeść różnorodnie i nie bazować jedynie na kurze z ryżem. Myślę też, że może to mieć związek z dość nieregularnym trybem jedzenia, który ostatnio mi się wdarł. Częste czity etc. i po prostu wątroba zwariowała...... Muszę teraz skupić się na uregulowaniu posiłków. Wiem, że nie mogę jeść 2x i mega dużo, bo tak też próbowałem. [...]
W sportach dynamicznych i typowo wytrzymałościowych(biegi, kajakarstwo np.) ww zawsze będą lepsze niż tłuszcze. Spór jednak nadal trwa na forach zwolenników diet tłuszczowych, gdzie 95% użytkowników tych for uprawia jedynie sport bardzo rekreacyjnie. Zmieniony przez - PakerZbreslau w dniu 2014-04-16 14:45:30
Witam Ciekawi mnie wasze zdanie w następującej kwesti. Otóż na ten moment waże jakieś 125 kg, przy bf powyżej 22-23%. Trening to typowo siłowy fbw 4x w tygodniu plus cardio w dnt. W dt mam 250g białka, 320-330 węgli i 60g tłuszczu. W dnt zmieniaja sie tylko węgle, tj. Schodze na 180 g, minimalne obniżam tłuszcze. W dt jest 2900kcal, w dnt 2200. [...]
Ok. Podniose tluszcze do 100 a odejme z wegli i zobacze co się bedzie działo. Wiem ze mocno tym razem przegiołem z dietą, ale w podobny sposób podchodzilem do treningów, gdzie musialem tak naprawde wypróbować kilka systemów żeby w końcu coś dobrać. Tak samo wyglądało z IF. Jadlem tak, siak w końcu wrzuciłem IF. Teraz kombinuje powoli z makro bo [...]
Przecież wiadomo, że skoro chcesz uzyskać przyrost masy mięśniowej to musisz uzyskać dodatni bilans kcal - więc do całości dodawaj po prostu więcej węglowodanów ;-) Gdybyś ucięła białko lub tłuszcze to poziom kcal byłby na tym samym poziomie a to (jak wiadomo) będzie jałowa robota :-))
Glikogen to wielocukier. Znajdujący się głownie w weglowodanach. Im wiecej mamy glikogenu we krwi, tym wiecej nasze cialo moze pracowac. Oto głowne węglowodany, białka, tłuszcze, jako takiego glikogenu samego w sobie nie ma do spozycia. węglowodany, białka, tłuszcze, alkohole. Jedzac posilek lub pijac napoje, produkty te rozpadaja sie na [...]
Tyle, by zgadzała Ci się kaloryczność w skali makro :P Generalnie, prawdziwa gorzka czekolada na tłuszczu kakaowym (bez dodatku mleka) jest dość zdrowym produktem. Z mlekiem w sumie też zdrowa, ale może być problematyczna dla niektórych ludzi. Warto patrzeć, by w składzie było minimum 70% kakao, bo termin "gorzka czekolada" jest dość umowny (nie [...]