SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[ART] Zasada 100 g węglowodanów.

temat działu:

Odchudzanie i forma po męsku

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 60434

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
MaGor
Popatrz na ceny łopatki wieprzowej, podrobów, części kurczaka innych niż piersi czy np. słoninę i smalec. Tłuszcze zwierzęce rządzą!
Ostatnio kupiłem za 6,45 60 dkg. mielonej łopatki. Zapieczona z warzywami, smalcem i serem była R-E-W-E-L-A-C-Y-J-N-A. Miska na cały dzień za jakieś 10-12 zł.

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 520 Napisanych postów 10132 Wiek 49 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 68495
Ja ważę 100+ i spokojnie obrabiam 6-7 treningów tygodniowo na 30-50 g węgli. Ale tłuszczu ładuję maksa. I kalorii w zasadzie nie liczę

------------------------------------
Сила это способность
http://www.sfd.pl/Kettlebells_Sztanga_Bieganie_Sila_dla_cierpliwych_By_MaGor_Vol3-t1078817.html
------------------------------------
Spis treści i indeksy:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/69665444/sfd/pub/dziennik/spis_tresci.html
------------------------------------
http://www.sfd.pl/Pomoc_dla_małego_Igorka__serdecznie_zapraszamy_!-t1022615.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 274 Napisanych postów 3367 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 18896
A jak z trawieniem tego? Nie pierdzisz? Bo ja już sam nie wiem, co jest ze mną... Dawałem wyższe węgle i mało tłuszczu ( w po treningowym ) i waliłem bąki. Przestawiłem się na mniej węgli na rzecz tłuszczu i to samo...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 7513 Wiek 28 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 58469
Wielkie dzięki za art, zamierzam użyć tej metody gdy pojawi się stagnacja na redukcji. Jak już zacznę to podrzucę Ci link do dziennika, mam nadzieję, że rzucisz okiem

"Nie głaskało mnie życie po głowie
Nie pijałem ptasiego mleka
No, i dobrze! No - i na zdrowie!
Tak wyrasta się na człowieka!"

DZIENNIK http://www.sfd.pl/DT__Chudzi_moga_iśc_na_ryby__by_pilkaPN-t1006905.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 2619 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 36108
Paszkos244
A jak z trawieniem tego? Nie pierdzisz? Bo ja już sam nie wiem, co jest ze mną... Dawałem wyższe węgle i mało tłuszczu ( w po treningowym ) i waliłem bąki. Przestawiłem się na mniej węgli na rzecz tłuszczu i to samo...


Myślę, że to nie kwestia tego czy to białko czy tłuszcz, tylko doboru produktów. Napisz co jesz to może coś podpowiemy.

Hard work & dedication

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
a białka nie bierzesz pod uwagę?
tym bardziej jeśli 'smierdziuchy' to może świadczyć właśnie o białku

albo jak kolega wczesniej - jakie produkty i sama kompozycja posiłków?
może warzywa strączkowe albo błonnika za dużo?

ja największy problem mam po owsianych,winogronie,gruszkach i jablkach

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
i jeszcze jedno mam pytanie odnośnie tłuszczówki, a mianowicie:
kwesta białka - przy tym typie żywienia raczej będzie go trochę więcej. Do jakiej wartości można je podbijać, aby było w porządku, a jednocześnie nie obciążać nerek? 2,5g/kg?

możecie mi doradzić jakąś stronę/kalkulator, gdzi można policzyć stosunek poszczególnych tłuszczy w swoim menu?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 520 Napisanych postów 10132 Wiek 49 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 68495
kalikstat

kwesta białka - przy tym typie żywienia raczej będzie go trochę więcej. Do jakiej wartości można je podbijać, aby było w porządku, a jednocześnie nie obciążać nerek? 2,5g/kg?

możecie mi doradzić jakąś stronę/kalkulator, gdzi można policzyć stosunek poszczególnych tłuszczy w swoim menu?

Kalikstat - białko trzeba minimalizować. Jeść tylko tyle ile naprawdę potrzeba. Ja staram się nie przekraczać 170 g/doba, a i to trochę za dużo. Ma go być tyle ile trzeba. To jest jednak dieta eliminacyjna. Za dużo białka = obciążenie nerek + glukoneogeneza, która daje im dodatkową pracę.
Też się kiedyś troszczyłem o proporcje tłuszczy różnych. Teraz to zlewam. Od czasu do czasu 100 g orzechów albo 50 g tranu, ryby i omegi wchodzą. Z reguły trzymam się tłuszczu zwierzęcego.
1

------------------------------------
Сила это способность
http://www.sfd.pl/Kettlebells_Sztanga_Bieganie_Sila_dla_cierpliwych_By_MaGor_Vol3-t1078817.html
------------------------------------
Spis treści i indeksy:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/69665444/sfd/pub/dziennik/spis_tresci.html
------------------------------------
http://www.sfd.pl/Pomoc_dla_małego_Igorka__serdecznie_zapraszamy_!-t1022615.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 1017 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 41556
Prawda, o tłuszczówkach coraz głośniej: nawet na potreningu.pl ostatnio pojawiały się artykuły.

Myślę, że obecnie w tym temacie możemy mówić o pewnym regresie, w stosunku do tego co miało miejsce jakieś 3-6 lat temu, gdy pojawiło się naprawdę sporo interesujących badań przeprowadzonych przez takich naukowców jak Volek, Westman i Phinney. Wtedy na forum znacznie więcej mówiło się o dietach bardzo niskowęglowodanowych (ketogennych). Natomiast praktycznie w ogóle nie mówiło się o metodach IF, stosowanych obecnie zazwyczaj w wersji z umiarkowanym (niekoniecznie niskim) lub wysoki udziałem węglowodanów.

Dieta tłuszczowa, a lipidy (wysoki cholesterol etc). Zachodzi jakaś większa korelacja wg badań?

Proporcje: cholesterol całkowity / cholesterol HDL oraz triglicerydy / cholesterol HDL zazwyczaj (ale nie w każdym przypadku) ulegają poprawie w efekcie stosowania diet bardzo niskowęglowodanowych. Natomiast dosyć często następuje wzrost poziomu LDL. Trzeba mieć również na uwadze, że przy deficycie energetycznym oraz ubytku masy ciała i obwodu w pasie profil lipidowy zazwyczaj ulega poprawie (nawet przy znacznej ilości węglowodanów, cukrów prostych lub nasyconych kwasów tłuszczowych).

Jeśli ktoś ma zamiar budować masę mięśniową na diecie bardzo niskoweglowodanowej, przy treningu siłowym, z użycie metod IF i wielu różnych suplementów, to pozostaje gdybanie lub opieranie się na anegdotach, bo w badaniach póki co nie rozpatrywano takiego specyficznego scenariusza.

Paszkos244 poszukaj informacji na temat diet z ograniczeniem FODMAP. Na poprzedniej wersji swojego bloga miałem artykuł na ten temat, ale obecnie został skasowany. Na potreningu.pl również pojawiały się artykuły na ten temat.

Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2014-01-26 10:14:46
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 274 Napisanych postów 3367 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 18896
Dzięki! :) Staram się jeść różnorodnie i nie bazować jedynie na kurze z ryżem. Myślę też, że może to mieć związek z dość nieregularnym trybem jedzenia, który ostatnio mi się wdarł. Częste czity etc. i po prostu wątroba zwariowała...... Muszę teraz skupić się na uregulowaniu posiłków. Wiem, że nie mogę jeść 2x i mega dużo, bo tak też próbowałem. Wtedy łażę napompowany jak dzika świnia. 3x posiłki to optimum.

Produkty, jakie jem:
- warzywa: ( sałaty, miksy sałat, papryki, pomidory, cebula, cukinia, brokuły, brukselki, dynia, pieczarki, kiełki -> WSZYSTKIE praktycznie. W mniejszych ilościach, ale też dość często wpada kukurydza, groszek zielony mrożony )
- kiszone ogórki / kapusta, ogórki konserwowe, jakieś warzywka marynowane
- owoce rzadziej, ale jak jem to są to wszystkie sezonowe
- mięso: indyk, kurczak, polędwiczki wieprzowe, rzadziej jakaś wołowinka
- ryby: dorsz, dorada, mintaj, krewetki, owoce morza, tuńczyk z puchy
- jajka
- oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z pestek dyni ( mam wrażenie, że on bardzo dobrze wpływa na przewód pokarmowy. Czuję rodzaj "ulgi", kiedy go spożywam ), AWOKADO -> dość sporo, rzadziej migdały, pestki dyni.
- ryż brązowy / biały / jaśminowy /, kasze, komosa ryżowa, wafle kukurydziane, wafle ryżowe, rzadziej makaron pełnoziarnisty i bardzo rzadko pieczywo -> te produkty daję tylko w po treningowej szamie, bo mimo masówki, trzymam się zasady 100g węgli i w większości daję je właśnie w posiłku po treningowym, który jednocześnie jest też moim pierwszym posiłkiem (trening na czczo). Czuję się lepiej, jak trzymam tą zasadę, a resztę dowalam tłuszczami. Tzn. bazuję na moich odczuciach sprzed 3 / 4 miesięcy, kiedy tak funkcjonowałem i było git. Mało bąków i wszystko w porządku. Nie wiem, dlaczego teraz jest inaczej -> mróz? Może też dlatego, że wtedy trzymałem regularne 3x posiłki i bez żadnych problemów po prostu jechałem zgodnie ze schematem. Okienko 8h, po treningu większość węgli a później do końca dnia już tylko tłuszcze + białko. I było git. Teraz raz odpuszczam jeden posiłek, później nadrabiam z dodatkiem cheatu, wpada jakaś czekolada, jakiś chłam, bułka z masłem i miodem i wątroba po prostu dostała po dupie.

Takie rzeczy. I z tych produktów składam sobie posiłki. Mega sałatki, warzywa duszone, pieczone, gotowane, mięsa tak samo. W zależności od smaku. Tak więc produkty raczej spoko są. Może to też kwestia coli zero, którą popijam. Ale nie sądzę. Kiedyś nie było z tym problemów...

Z góry dzięki!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Spis artykułów w dziale IF.

Następny temat

Dlaczego w dt wiecej ww na redukcji?

WHEY premium