[...] ze wchłanianiem żelaza nie można również zapomnieć, że niektóre produkty utrudniają ten proces (np. kawa, herbata, czerwone wino, czekolada, produkty zawierające wapń na przykład nabiał, zboża nasiona i orzechy). Na szczęście są również produkty, które wspierają absorpcję żelaza. Zalicza się do nich artykuły spożywcze zawierające witaminę C [...]
[...] limfocytów, podwyższonym stężeniu immunoglobulin, zwiększonej odpowiedzi przeciwciał, wyższej aktywności komórek NK (naturalnych zabójców) i produkcji interleukiny (IL)-2 przy suplementacji witaminą E. Referencje, badania, literatura: Ga Young Lee, Sung Nim Han The Role of Vitamin E in Immunity https://www.mdpi.com/2072-6643/10/11/1614/htm
[...] aktywacji poszczególnych komórek immunologicznych. Związki chemiczne pochodzące z tych aktywności wydzielniczych organizmu są ze sobą wielokierunkowo powiązane i w wielu przypadkach działają synergistycznie.Wspólnie uczestniczą w kontroli poziomu cukru we krwi oraz uczucia głodu w ciągu całego dnia. Wpływają na czas reakcji na bodźce, [...]
[...] na urodę. Przeczytaj także: Jak bardzo szkodzi żywność przetworzona? Co jeść a czego unikać? Czym jest FAST FOOD? W dosłownym tłumaczeniu to szybkie jedzenie. Oznacza to, że przygotowuje się je w kilka minut i serwuje po chwili od zamówienia. Zazwyczaj do takich produktów zaliczamy hamburgery w jasnej pulchnej bułce, która nie traci na [...]
[...] po intensywnych ćwiczeniach oporowych może osłabić naturalne procesy adaptacyjne organizmu. Mimo że regeneracja po pojedynczej jednostce treningowej może zostać dzięki temu przyspieszona, to adaptacja do całego planu treningowego w perspektywie długoterminowej może przebiegać wolniej. Z tym z kolei wiąże się spowolnienie zaplanowanego progresu. [...]
[...] hipoglikemii mówimy wówczas, gdy stężenie glukozy we krwi wynosi poniżej 70 mg/dl, niezależnie od tego, czy chory odczuwa jej objawy, czy też nie. Jest to glikemia alarmowa, przy której powinny wystąpić objawy informujące chorego o konieczności spożycia dodatkowych węglowodanów. Za klinicznie istotną hipoglikemię, a więc taką, która wiąże się z [...]
[...] co zapewnia równowagę w gospodarce glukozowo-insulinowej. Duże ilości węglowodanów w diecie pozwalają na dłuższe treningi i ułatwiają regenerację potreningową. Cecha ta sprzyja głównie sportowcom dyscyplin wytrzymałościowych, jednak należy przy tym pamiętać o nieprzekraczaniu 30 – 35 g błonnika na dzień, gdyż nadmiar włókna pokarmowego może [...]
[...] dalej klasyfikowana według schematu: treningi w weekendy (tj. 1-2 tygodniowo) lub regularny trening, co najmniej 3 sesje na tydzień. Analizowano śmiertelność z wszystkich przyczyn, chorób układu krążenia (CVD) i z powodu raka. Wyniki Obserwacje trwały ponad 10 lat. Udokumentowano 21898 zgonów, w tym 4130 z powodu CVD i 6034 z powodu raka. Przy [...]
[...] Pobudzają zarówno mózg, jak i mięśnie szkieletowe oraz oddechowe i serce. Do katecholamin zalicza się dopamina, która odpowiada za motywację do wykonywania czynności przynoszących korzyści w perspektywie długoterminowej i / lub do chwilowych przyjemności. Ponadto do grupy tej wchodzą noradrenalina z adrenaliną, które kształtują reakcję [...]
Ryzyko wystąpienia pewnych rodzajów nowotworów ma duży związek z dietą. Sposób żywienia może zarówno przyspieszyć rozwój komórek nowotworowych, czy doprowadzić do przerzutów, a także zadziałać może ochronnie. Dzięki coraz liczniejszym obserwacjom coraz więcej wiadomo na temat różnych sposobów żywienia i produktów spożywczych, a także różnych [...]
Podaż soli w diecie jest niezbędna np. przy nasilonej utracie elektrolitów, która następuje u biegaczy oraz innych sportowców podejmujących długotrwały wysiłek (triatlon, kolarstwo, pływanie). U przeciętnego, dobrze odżywionego zawodnika sportów siłowych typowe są braki potasu, a nie sodu. Podaż soli ma znaczenie dla zdrowia, mimo iż ten fakt z [...]
Jedzenie to podstawowa płaszczyzna naszego funkcjonowania i życia, która dostarcza energii i niezbędnych składników odżywczych. Gdyby tylko tak wprost podejść do tego to sprawa byłaby prosta. No ale trzeba dodać, że jedzenie to dodatkowe wartości m.in. smak. Możemy je lubić lub nie. Już samo to wyzwala u nas jakieś emocje. Podsumowanie [...]
[...] Układamy się na ławce, wyginając plecy w lekki łuk („mostek”), ściągamy łopatki. Głowa i pośladki stale mają kontakt z ławką, a stopy są mocno wbite w ziemi lub zablokowane przy ławce (niektórzy ustawiają stopy w taki sposób, iż tylko poduszka stopy ma kontakt z podłożem). Wyciskanie sztangą rozpoczyna się od powolnego ruchu opuszczania ciężaru [...]
[...] rozwijać pośladki, wpływać nie tylko na hipertrofię, ale i moc. Ze względu na komponent dynamiczny, tego rodzaju ćwiczenia nie powinny być wykonywane na końcu treningu albo przy występującym dużym zmęczeniu. Obecnie modny jest CrossFit, często widzi się też rozmaite treningi stacyjne i obwodowe. Na czym polega problem? Problem polega na tym, [...]
[...] najczęściej w okolicy bioder umieszcza się ciężar (np. sztangę owiniętą warstwą pianki lub ręcznikiem). O czym należy wiedzieć? Tymczasem „żabie” unoszenie bioder w leżeniu przypomina raczej most. W moście górna część grzbietu znajduje się na poziomie podłoża, a nie na podwyższeniu. W pozycji wyjściowej nogi znajdują się na podłożu. Niestety [...]
W dniu 21.05.2017 w Kinie Kijów.Centrum w Krakowie przy al. Krasińskiego 34 odbyły się Uniwersyteckie Mistrzostwa Polski w Kulturystyce i Fitness 2017. Organizatorami byli: Tobiasz Wilk, Agnieszka Wilk Krzysztof Piwowar – Stowarzyszenie Kultury Fizycznej TKKF „AZORY” Polski Związek Kulturystyki, Fitness i Trójboju Siłowego [...]
[...] intensywności typu HIIT. Jednak nie oznacza to, że jest całkowicie bezużyteczny, a podczas jego wykonywania tracimy tylko czas. Jednak, aby cardio/aeroby były efektywne, muszą być wykonywane z odpowiednią intensywnością. Wykonywanie treningu tylko po to, aby go odhaczyć, oczekując przy tym znacznych efektów, niestety nie przyniesie rezultatu.
[...] Zawiera lecznicze substancje czynne glikozydy fenolowe, flawonoidy, anetol, sole mineralne i cukry. Aby skorzystać z właściwości leczniczych kopru włoskiego, najlepiej przygotować napar. Jak to zrobić? Jedną łyżkę nasion zalewamy 2 kubkami zimnej wody i gotujemy. Po zagotowaniu odstawiamy na 15 minut i przecedzamy. W zależności od rodzaju [...]
[...] dane odnośnie zdrowia biegaczy. Średnio programy biegania składały się z: 3,7 ± 0,9 sesji / tydzień, 2,3 ± 1,0 h / tydzień, 14,4 ± 5,4 km / tydzień, przy 60-90% maksymalnej częstości akcji serca i trwały 21,5 ± 16,8 tygodni. Po 1 roku treningu odnotowano: zmniejszenie masy ciała o 3,3 kg, spadek ilości tkanki [...]
[...] kobiety i mężczyźni otrzymywali od 12 do 588 mg kabergoliny (średnio 48 mg) po 24 miesiącach i 48-1260 mg (średnio 149 mg) po 60 miesiącach w terapii hiperprolaktynemii (przy guzie prolaktynoma). Wyjściowo występowanie śladowych wad zastawki mitralnej (dwudzielnej), aortalnej, płucnej i trójdzielnej stwierdzono odpowiednio u 20%, 2.5%, 10% i [...]