SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

jajka

  • Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8234 Data: 2019-04-12 13:01:00
  • Diety dla kulturysty: masa, redukcja, gęstość i siła

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] – 3,3 g białka na kilogram masy ciała Dieta – cud? Klasyczna dieta wygląda następująco: 30-50 g wartościowych protein w każdym posiłku (chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe), 2-3.2 g protein na kg masy ciała dziennie, wartościowe tłuszcze w każdym posiłku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20604 Data: 2019-05-29 09:15:06
  • [...] masło orzechowe + mleko pełnotłuste (44), marchew (42), owsianka (40), makaron biały i brązowy (40), 44 g orzechów +28.3 g rodzynek + 250 g soku z marchwi (35), mleko (33), jajka (31 ± 6). Niskie wartości indeksu insulinowego mają: kurczak (20), tuńczyk (16), orzechy (7), awokado (6), białe wino (3), oliwa z oliwek (3). M.in. na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2398 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • [...] g). Równie dobrze możesz zjadać kilka łyżeczek cukru stołowego oraz 3 łyżki masła. Po osiągnięciu pewnego wieku lepiej jeść chude mięso, najlepiej przygotowywane na parze, jajka, wybrane ryby, warzywa, owoce, ryż brązowy, makaron. Napoje słodzone nie wchodzą w grę, podobnie jak alkohol. Całkiem dobrze sprawdzi się filtrowana kawa bez cukru oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11849 Data: 2018-12-03 10:05:37
  • [...] ryż biały), pokarmów fast food (pizza, kebaby, hot dogi itd.). Ważna jest odpowiednia podaż dobrych źródeł protein. Zalecane źródła białka: chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe. Mniej wartościowe są proteiny sojowe, białko ryżowe czy pszeniczne. Niektórzy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6692 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • Białko - jak i kiedy brać, aby rosnąć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] mało, a trening, jaki wykonali, był zdecydowanie za lekki (czym jest kilka serii wyciskania nogami na suwnicy, prostowania i uginania nóg na maszynach). Po czwarte, proteiny jajka mają dość wolną kinetykę. A to znaczy, że duża podaż białka nie ma znaczenia. Nie ma, bo obserwacje prowadzono tylko przez 4 h. Jajko posiada prędkość przyswajania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7197 Data: 2019-01-20 17:05:18
  • EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9703 Data: 2020-03-06 18:20:34
  • Mikrocykl dopingowy: dieta na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2700 Data: 2019-04-10 11:41:52
  • Czy owoce i warzywa tuczą?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2198 Data: 2021-03-09 19:13:56
  • Dieta kulturysty. Odwadnianie i suplementacja w kulturystyce

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] elita kulturystyki): „Sam przekonałem się, że interwały są najskuteczniejszą metodą. Na przemian robię sprint, po czym wolniejsze, umiarkowane ruchy”. Czy jajka mogą skrócić życie kulturysty? Luke: „Nie mam problemu z energią, gdy stosuję węglowodany okołotreningowo, a więc przed, w trakcie i po wysiłku spożywam większość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11111 Data: 2019-03-16 11:57:43
  • Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18564 Data: 2020-01-17 17:49:01
  • [...] testowy składał się ze 100 g białka jaja (tj. 11 g białka jaja kurzego) znakowanego 15N, 100 g białka jaja znakowanego za pomocą 1- leucyny i l- tyrozyny i żółtka 1 jajka. Do posiłku dodano znakowany glikol polietylenowy, jako radioaktywny marker tranzytowy. Wszystkie składniki posiłku testowego zmieszano przed spożyciem. Całkowita [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6690 Data: 2019-04-26 11:43:47
  • [...] gęś, śledź, szpinak, kalafior. Do dobrych źródeł tłuszczów zaliczamy oliwę z oliwek, olej rzepakowy, lniany, tłuszcze pochodzące z ryb, orzechy włoskie, migdały, awokado, jajka. Oliwa z oliwek jest głównym tłuszczem i jednym z kamieni węgielnych diety śródziemnomorskiej. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, a nawet ma wpływ na choroby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4467 Data: 2021-08-14 10:25:30
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] sprzyja sportowcom). Jakie są najlepsze źródła tłuszczów? Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Należy pamiętać o tym, iż tłuszcze nie są sobie równe, poza tym mają znaczenie ich proporcje. Z tego powodu dania fast food są najmniej polecane dla zdrowia, gdyż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28604 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • [...] w 1965 r.) białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 h. W przypadku zwykłego jajka kurzego w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Spożycie jaj może również zmniejszyć ryzyko chorób serca na kilka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3989 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • [...] okresie konkursowym i poza nim są weekendy (poza sezonem pozwala sobie na więcej przyjemności). Przykładowe posiłki w ciągu dnia: 1. 200 g steku, ok. 100 gram szpinaku, 3 jajka, kubek mocnej kawy i woda gazowana. 2. 100 g owsianki z serwatką i ¼ szklanki jagód 3. 150 g piersi z kurczaka, 130 g ryżu basmati i 100 g brokułów 4. Intra [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7709 Data: 2018-04-07 21:10:19
  • Kwasica a dieta ketogeniczna. Diety Dukana i Atkinsa vs VLCKD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] się do uwalniania zasad, to owoce i warzywa. Największy wpływ na zakwaszenie mają: steki i polędwice wołowe, kurczak (pierś, udko itd.), sery (parmezan, brie, mozzarella), jajka, granola, płatki owsiane, tuńczyk, krewetki, makrela, homar, ostryga, łosoś, sardynki, migdały, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, groch włoski, groszek, ryż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2793 Data: 2019-03-13 22:01:16
  • Carnivore - dieta cud mięsożercy czy patologia żywieniowa?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W kilkunastu ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety, które są polecane na zasadzie poczty pantoflowej. Nowe media zastąpiły tradycyjne kontakty, więc sugestie mogą płynąć z mediów społecznościowych, SMS czy ze stron internetowych. Moja sugestia jest zawsze taka sama, najpierw poznaj temat, a dopiero później podejmuj decyzje, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 620 Data: 2024-01-09 11:59:37
  • Białko, ile razy dziennie? Czy muszę jeść białko co 3h?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 godzin. W przypadku zwykłego jajka kurzego, w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Dla porównania, w badaniach rola izolatu skończyła się po ok. 3,5 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15354 Data: 2019-03-17 09:16:15
  • Jakich produktów nie wolno przechowywać w lodówce?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nie wspominając o zawartości witamin oraz minerałów. Takie produkty najlepiej trzymać w chłodnym, ale suchym miejscu. Jajka Bardzo wiele osób zastanawia się gdzie trzymać jajka. Wybór wydaje się być oczywisty, ale czy faktycznie taki jest? Okazuje się, że niezależnie od tego czy trzymasz jajka w temperaturze pokojowej czy też nie, nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28524 Data: 2018-01-29 10:08:46