Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]
Nadal zbierasz się do tego, aby rozpocząć treningi, jednak natłok informacji w Internecie sprawia, że masz problem? Pozwól, że Ci pomogę. Poniżej rozpisałem dwa rodzaje treningów, jakie możesz z powodzeniem wykorzystać na start i cieszyć się ze zmian sylwetki. Jednak, zanim przejdziemy do treningu, chciałbym byś poznała kilka przydatnych [...]
Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Przeciwnicy spożycia nabiału wskazują na problemy z tolerancją zawartych w nich składników, takich jak laktoza czy [...]
Witamina D jest tak naprawdę hormonem, a nie typową witaminą. Badania sugerują, iż pośrednio poprzez różne mechanizmy witamina D ma wpływ np. na toczące się infekcje (np. dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc). Prawdopodobnie znacząco obniża ona ryzyko infekcji koronawirusem drugiego rodzaju (koronawirus 2, HCoV-19, SARS-CoV-2). [...]
[...] tu aromaty owocowe, warzywne, sporo witamin. W tabelce obok widać, że spożycie 100 g żelków (pół opakowania) może zaspokoić 50-100% dziennego zapotrzebowania na te witaminy. Oczywiście nie polecam zjadać od razu połowy paczki, pamiętając o cukrze i też dość sporej ilości kalorii - 333 kcal w 100 g, czyli mniej więcej tyle samo co w [...]
Jeden z najpopularniejszych mitów rozpowszechnianych w populacji brzmi: „wszystko powoduje raka”. Jest to rodzaj fatalistycznego podejścia: „rak jest nieunikniony, więc nie warto nic robić, bo i tak się nie uda”. Redukcja masy ciała W kohorcie 900 000 dorosłych, u których nie zdiagnozowano nowotworu złośliwego w momencie włączenia do obserwacji, [...]
[...] soczewicy zawiera ok. 20 g białka. Soczewica ma łagodny smak i świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, sosów, mięsa czy zapiekanek. Rośliny strączkowe są również bogate w witaminy i minerały takie jak witamina C, kwas foliowy i magnez, których potrzebuje nasz organizm. Spożywaj orzechy i nasiona Orzechy i nasiona to proste i wygodne [...]
Organizm mężczyzny wystawiony jest na szereg prób. Nie tylko osoby trenujące wystawione są na działanie czynników stresowych, ale również powodować je będzie np. ciężka praca zawodowa. W codziennym życiu narażeni jesteśmy również na nadmiar stresu, który może pogorszyć nasze samopoczucie i libido. Sytuacja ta sprawia, że czasem konieczne jest [...]
Cellulit, często nazywany również “pomarańczową skórką”, jest zmorą płci pięknej. W dzisiejszych czasach statystycznie co druga kobieta się z nim zmaga, lecz czym tak naprawdę jest cellulit, który oszpeca damskie ciała? Jak mu zapobiec i jak z nim walczyć? Podsumowanie Pomimo iż dieta i treningi, jak wiadomo, poprawiają nasze zdrowie i wygląd. Są [...]
Dość często spotykamy się z opinią, że suplementacja kreatyną obniża odporność. Bierze się ona stąd, że osoby, które rozpoczynają cykl kreatynowy często doznają przeziębienia, które dodatkowo przerodzić się może w stan chorobowy, a czasem nawet w grypę. Czy działania te faktycznie spowodowane są przez kreatynę? Czy posiada ona właściwości [...]
Powodów wypadania włosów jest całe mnóstwo - zaczynając od niedoborów witamin i minerałów, poprzez stres i niewłaściwy tryb życia aż po choroby autoimmunologiczne czy też stosowanie pewnych leków. Bardzo częstą oraz niezmiernie frustrującą chorobą jest łysienie androgenowe, dziedziczne i występujące głównie u mężczyzn. Istotne jest poznanie [...]
[...] pszenna zawiera znacznie więcej węglowodanów, ma jednak mniej tłuszczów niż mąka kokosowa. Mąka migdałowa jest bardziej kaloryczna niż mąka pszenna. Mąka migdałowa dostarcza witaminy E, magnezu i błonnika. Mąka pszenna jest uboga w te składniki. Mąka migdałowa jest bezglutenowa w przeciwieństwie do mąki pszennej. Wypieki z mąki migdałowej są [...]
Zapalenie oskrzeli jest stanem zapalnym lub obrzękiem błony śluzowej oskrzeli. Oskrzela to kanały doprowadzające powietrze do i z płuc. Osoby z zapaleniem oskrzeli doświadczają trudności w oddychaniu. W ich drogach oddechowych zalegają śluz i flegma. Dostępnych jest kilka metod leczenia, w tym wiele domowych środków na łagodzenie zapalenia [...]
[...] groszek, szpinak, rzepa, figi, len, chia, nasiona sezamu, wodorosty i niektóre orzechy, w szczególności migdały. „Na diecie roślinnej nie da się uzyskać odpowiedniej ilości witaminy B12” To mit. Podczas gdy weganie często przyjmują suplementy witaminy B12, niektórzy wegetarianie mają wiele innych opcji. Mogą ją pozyskiwać z jaj i produktów [...]
[...] u lekarza wymaga stan, w którym gorączce towarzyszy ból pleców, czy nudności i wymioty. Czy witamina C wpływa na pęcherz? Zarówno całokształt diety, jak i wysokość podaży witaminy C, która często zalecana jest przy zapaleniach pęcherza moczowego, mogą mieć wpływ na przebieg i terapię tego schorzenia. Niedobory pewnych substancji w organizmie i [...]
[...] działania, które przyspieszyć mogą regenerację, oferuje również kwas alfa-liponowy. Wielokierunkowe wsparcie organizmu obciążonego wysiłkiem zapewnić mogą również witaminy, przede wszystkim witamina C oraz z grupy B. Witamina C wspomaga barierę antyoksydacyjną, a także kolagen niezbędny dla wszystkich tkanek, natomiast witaminy B znane [...]
Odpowiednia masa ciała to jeden z czynników determinujących nasze zdrowie, niezależnie od wieku. No, ale jeśli jesteś nastolatkiem, to pewnie nieco mniej myślisz o zdrowiu, a bardziej o swoim samopoczuciu i wyglądzie. Jeśli masz nadwyżkę kilogramów, to być może zastanawiasz się jak schudnąć, jak zrobić to szybko i najlepiej bez specjalnego [...]
Jako że zbliża się okres świąt, a trening czasem jest ostatnią rzeczą na naszej liście świątecznych obowiązków, postanowiłem dać pretekst do usprawiedliwienia osobom, których gryzie sumienie, że musieli przerwać rutynę treningową i po prostu odpocząć. d) Badania krwi, moczu. Okres absencji treningowej jest doskonałym momentem, aby dokonać [...]
Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]
[...] że jedzenie pomidorów jest korzystne dla naszego organizmu, nie trzeba szczególnie nikogo przekonywać. Są one bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych, w tym witaminy C, witaminy K i potasu. Zawierają przeciwutleniacze, takie jak kwas chlorogenowy, beta karoten i likopen. Szczególną uwagę warto zwrócić na ten ostatni. Niezwykła [...]