SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witaminy

  • ZMA to preparat składający się z cynku, magnezu i dodatku witaminy B6. Na etykiecie ZMA wyczytać możemy, że jego działanie jest dość wszechstronne i skupia się na poprawie wyglądu sylwetki, jak i parametrach siłowych czy też wspomagających regenerację i zdrowie. W wielu artykułach wyczytać również możemy, że ZMA wpływa na wzrost poziomu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2194 Data: 2020-07-01 20:01:50
  • Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną.  Tłuszcz Tłuszcze znajdziemy np. w olejach, orzechach i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2728 Data: 2021-06-03 06:38:55
  • Masło - dlaczego podrożało?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Masło jest jednym z częściej kupowanych produktów. W ostatnim czasie zyskało nieco na sławie, gdyż ludzie odeszli od mitów, że masło przyczynia się do wielu chorób układu krążenia czy mitu, że jego spożywanie podnosi diametralnie cholesterol. Wielu z nas jest na tyle świadomych, że zdaje sobie sprawę z tego, że wszystko w nadmiarze szkodzi i że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3734 Data: 2017-10-31 09:17:41
  • [...] monopreparatów. Nierzadko więc w produktach będących złożonymi stackami okołotreningowymi mamy jeszcze inne substancje dodatkowe, jak: kofeina, kreatyna, BCAA, glutamina, witaminy, wiele innych, jak bioflawonoidy, ekstrakty roślinne typu rożeniec górski. Czy boostery azotowe wpływają na mięśnie? Wykorzystanie boosterów azotowych ma za zadanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5870 Data: 2018-09-18 17:18:46
  • Witamina D nazywana jest "witaminą słońca".  W jaki sposób światło słoneczne przyczynia się do produkcji witaminy D? Kiedy wystawiasz skórę na działanie promieni słonecznych, to one" przekształcają" związki na skórze w prekursory witaminy D. Następnie wątroba i nerki przekształcają te prekursory w formy witaminy D, z których może korzystać nasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3589 Data: 2019-12-21 10:32:49
  • Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7342 Data: 2020-01-27 09:49:30
  • Glutation jest najważniejszym i najsilniejszym przeciwutleniaczem znajdującym się w organizmie człowieka. Przeciwutleniacze to substancje, które mają za zadanie ograniczyć działanie stresu oksydacyjnego poprzez zredukowanie ilości wolnych rodników. Podczas gdy większość przeciwutleniaczy znajduje się w żywności (głównie w warzywach i owocach), tak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2442 Data: 2020-05-23 13:43:58
  • Nadciśnienie tętnicze, nazywane wymiennie wysokim ciśnieniem krwi, jest przewlekłym stanem chorobowym, charakteryzującym się stale podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Melatonina – hormon produkowany przez szyszynkę, występujący również w niewielkich ilościach w wielu produktach spożywczych. Przegląd 5 dobrze kontrolowanych badań powiązał [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1702 Data: 2021-02-17 17:12:50
  • Czy pełne mleko jest zdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Większość rodziców w dietach swoich pociech uwzględnia nabiał pod wieloma postaciami, czy to jogurty, serki wiejskie czy mleko. Często bywa tak, że zamiast pełnotłustych produktów mlecznych wybieramy te „odchudzone” z obawy przed dostarczeniem swoim dzieciom "zbędnej" dawki tłuszczy. Czy korzystanie z chudych produktów mlecznych jest dobrym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5955 Data: 2018-03-17 14:33:38
  • Coraz więcej osób obserwuje u siebie problemy natury gastrycznej. Złe trawienie, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha czy nawet wymioty, to tylko niektóre objawy chorób i dolegliwości gastroenterologicznych coraz częściej zgłaszanych przez pacjentów, zarówno w gabinecie dietetyka, jak i lekarza. Na szczęście rosnąca świadomość ludzi na temat zdrowego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 863 Data: 2022-11-21 11:05:54
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 11 – Witamina D3

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] mleczka roślinne, są wzbogacane przez producentów w witaminę D3. No i oczywiście najprostszym sposobem radzenia sobie przez wegan z problemem ewentualnego niedoboru są suplementy witaminy D3, pośród których znajdziemy też wolne od składników pochodzenia zwierzęcego, dedykowane przez producentów właśnie weganom i wegetarianom. Sławomir Ambroziak

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 512 Data: 2023-05-30 19:28:05
  • Materiał przygotowany na zlecenie i potrzeby Polskiego Radia Kierowców. O czym dowiesz się z tego artykułu? Innym składnikiem wspierającym relaksację jest teanina, aminokwas znajdujący się w zielonej herbacie. Teanina jest w budowie podobna do kofeiny, jednak promuje stan relaksu bez senności, zwiększając aktywność fal alfa w mózgu, które są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 925 Data: 2023-12-02 17:38:17
  • [...] Po zakończeniu diety Kopenhaskiej zaleca się przejść na niskokaloryczną dietę np. 1000 kalorii. Dieta ta jest również bardzo niskokaloryczna, uboga w składniki mineralne, witaminy oraz węglowodany złożone i może prowadzić do takich samych powikłań jak dieta 1000 kalorii i inne im podobne diety. Diety te są bardzo do siebie podobne, ponieważ [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7145 Data: 2017-06-29 08:12:19
  • Witaminy z grupy B to mikroskładniki pokarmowe, które spełniają najdokładniej pierwotną definicję witamin – amin niezbędnych do życia. Ich cechami charakterystycznymi są: obecność w cząsteczce atomu azotu oraz współpraca z enzymami w procesach katalitycznych.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4836 Data: 2020-11-02 21:38:01
  • Żelazo jest minerałem, który musimy spożywać wraz z naszą dietą. Z tego powodu zalicza się żelazo do niezbędnych dla naszego organizmu mikroelementów.  Kto szczególnie powinien uważać, aby spożywać odpowiednie ilości żelaza? Jeśli znajdujesz się wśród osób, które wymienię poniżej, musisz zachować szczególną uwagę przy konstruowaniu diety lub ew. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7556 Data: 2021-03-19 14:24:53
  • [...] tą witaminą, szczególnie w okresach, kiedy mamy ograniczony dostęp do słońca. W przypadku wątpliwości czy suplementacja jest nam potrzebna, wystarczy wykonać badanie poziomu witaminy D we krwi. Referencje: Consultant. ‘Study: Vitamin D Improves Exercise Performance, Reduces CVD Risk” 11-02-15. Eurekalert.org. “Vitamin D pill a day may improve [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3881 Data: 2019-03-04 11:35:26
  • Berberyna jest składnikiem aktywnym owoców berberysu pospolitego (Berberis vulgaris), należącym do fitochemicznej grupy alkaloidów. Występuje jednak nie tylko w berberysie, ale również w kilku innych roślinach leczniczych, takich jak: Coptis chinensis, Hydrastis canadensis , Coptidis rhizoma , Xanthoriza simplicissima, Phellodendron amurense i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18234 Data: 2020-11-28 11:09:34
  • Modna dieta Dukana jest ekstremalnym przykładem diety niskowęglowodanowej i wysokobiałkowej. Przy tym dostarcza się małych lub średnich ilości tłuszczów. Jest modna i często bywa stosowana, szczególnie przez zdesperowane kobiety. Z reguły nie mają one pojęcia o tym, jak funkcjonuje organizm, czym jest bilans kaloryczny, czym różnią się tłuszcze, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13155 Data: 2018-08-21 15:00:23
  • Każdego roku w Polsce diagnozuje się około 18 000 zachorowań na nowotwór złośliwy jelita. Rak jelita grubego jest trzecim co do częstości występowania nowotworem złośliwym, na który zapadają mężczyźni, i drugim, na który chorują kobiety. Od kilku lat zachorowalność i umieralność na raka jelita grubego u obu płci wzrasta. Inne czynniki ryzyka raka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1472 Data: 2020-03-06 18:55:09
  • Jarmuż - co w sobie kryje?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ostatnimi czasy dużo więcej usłyszeć można o jarmużu, jest on też coraz bardziej dostępny. Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych, nazywany często kapustą bezgłową, jego liście są dość długie, o nierównych zarysach, mają karbowaną strukturę. Dostępnych jest wiele jego odmian, które różnią się od siebie kolorem liści oraz smakiem. Jak jeść [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3763 Data: 2017-08-03 10:04:20