
Są takie produkty spożywcze i dzieła kulinarne, które od pokoleń mają swoich zagorzałych zwolenników i dodatkowo owiane są wieloma ciekawostkami.
Jednym z nich jest, wydawać by się mogło prosty dodatek kulinarny-ketchup. Już sama wymowa nazwy ma kilka wersji i możemy spotkać osoby mówiące „keczup”, a inne „keczap” i najciekawsze, że każdy z nich uważa, że jego wymowa jest właśnie tą poprawną. Podobnie jest z dodawaniem ketchupu do niemal kultowej poprawy fastfood, czyli frytek.
Najpopularniejszy dodatek do dań
Zwolennicy tego rozwiązania nie wyobrażają sobie jedzenia tych ciętych ziemniaków bez ketchupu, a przeciwnicy wręcz przeciwnie. Tak to już jest, że wszyscy mamy swoje indywidualne preferencje kulinarne i w tym przypadku salomonowy wyrok mógłby brzmieć, że zarówno zwolennicy, jak i ich oponenci mają rację i jednocześnie każdy z nich się myli.
Niezależnie od sporów dotyczących dodawania lub nie ketchupu do danej przekąski, faktem jest, że ten produkt jest jednym za najbardziej rozpowszechnionych na świecie sosów serwowanych do dań i zyskał miano kultowego.
Zaskakujące pochodzenie
A teraz ciekawostka, o której niewiele osób słyszało: ketchup został wymyślony przez Chińczyków i…pierwotna wersja była zaprawą używaną do dań rybnych. Samo słowo keczup pochodzi od chińskiego koe-chiap i oznacza właśnie „zaprawę do ryb”.
Ketchup przywędrował z Azji do Europy, a dokładniej Anglii pod koniec XVII wieku, a stąd dalej do USA w 1876 roku.
A czym tak naprawdę jest ketchup?
To sos zrobiony z pomidorów, serwowany na zimno, najczęściej jako dodatek do kanapek, przekąsek, mięs i najróżniejszych dań. Podstawowymi wersjami ketchupu jest sos ostry oraz łagodny.
Tak kultowego sosu nie mogło również zabraknąć w linii produktów SFD Nutrition. KECZUPOS, bo taką nazwę nosi nowy produkt, jest jednak wyjątkowy i różni się od standardowych sosów pomidorowych.
W czym tkwi ta wyjątkowość produktu SFD?
Przeciętny ketchup z półki sklepowej ma mniej lub bardziej skomplikowany skład, który statystycznie brzmi następująco: koncentrat pomidorowy, CUKIER, ocet, przyprawy, zagęstniki itd.
Cechą, która wyróżnia KECZUPOS, jest właśnie brak w składzie cukru. Tak, tak, w sosie SFD Nutrition nie znajdziemy ani grama dodanego cukru. Efektem tego, jest niska wartości energetyczna produktu, który posiada jedynie 36 kcal w 100 ml. Zatem śmiało może być używany przez osoby dbające o swoją sylwetkę.
Warto również wspomnieć o ilości pomidorów użytych do produkcji. Wynosi ona 162 gramy tych warzyw na 100 gramów gotowego sosu. Jako ciekawostkę w tym miejscu warto dodać, że owoce pomidora są według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług uznane za warzywo.
Dobry produkt to źródło zdrowia
KECZUPOS to nie tylko smaczny dodatek kulinarny, to produkt, który może wspierać nasze zdrowie.
O tym, że jedzenie pomidorów jest korzystne dla naszego organizmu, nie trzeba szczególnie nikogo przekonywać. Są one bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych, w tym witaminy C, witaminy K i potasu. Zawierają przeciwutleniacze, takie jak kwas chlorogenowy, beta karoten i likopen. Szczególną uwagę warto zwrócić na ten ostatni.
Niezwykła ochrona męskości
Likopen odpowiada za czerwoną barwę pomidora, im jest jego więcej, tym barwa bardziej intensywna. Co ciekawe ilość likopenu w produktach pomidorowych, takich jak ketchup jest dużo wyższa, niż w surowym warzywie w przeliczeniu na gramy.
Likopen jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy wśród karotenoidów. Przeprowadzone dotychczas badania wskazują, że właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne likopenu mogą wpływać profilaktycznie i wspierać walkę z chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz chorobami nowotworowymi, a także schorzeniami układu nerwowego, takimi jak choroba Parkinsona, czy Alzheimera.
Przeprowadzono wiele metaanaliz, które miały na celu zbadanie pozytywnego wpływu tego cennego składnika na stan zdrowia. W 2017 roku przeanalizowano dwadzieścia osiem publikacji, które wykazały, iż wysokie spożycie likopenu ma wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia udaru aż o 26% oraz chorób układu krążenia o 14%. W tym samym roku przeprowadzono analizę ponad 40 publikacji, w których badano zależność między zawartością likopenu w diecie, a ryzykiem wystąpienia raka prostaty. Niestety nowotwór ten jest piątą, co do częstości przyczyną zgonu z powodu raka na świecie. Na szczęście wykazano, że na każde 2 mg likopenu w diecie, ryzyko wystąpienia tego nowotworu spada o 1%.
Podsumowanie
Keczupos to nie tylko świetny dodatek do dań, to także produkt, zawierający całe bogactwo zawartych w pomidorach składników mineralnych, witamin i substancji prozdrowotnych.
Sos SFD Nutrition występuje w wersji pikantnej oraz łagodnej, a więc każdy znajdzie smak, który najbardziej lubi. W wymyślaniu zastosowań kulinarnych Keczupos’a ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.
Dietetyk Anna Zięba
Źródła:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28799780/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26287411/
