Czego potrzebujemy:

  • 90 g kaszy manny
  • 80 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g erytytolu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g startych jabłek
  • łyżka cynamonu
  • 30 g masła

Jak wykonać:

Kaszę, mąkę, erytrytol, proszek do pieczenia mieszamy w misce. Dzielimy na 3 części. Jabłka mieszamy z cynamonem. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy 1/3 zmieszanych składników na które wykładamy połowę jabłek. Czynność powtarzamy. Na wierzch wysypujemy ostatnią porcję suchych składników. Kiedy już wszystkie składniki mamy w keksówce, dociskamy lekko łyżką by jabłka nieco puściły sok. Na wierzch układamy masło. Najlepiej zamrozić je wcześniej - będzie łatwiej pokroić w cieniutkie plasterki. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. 

Wartości odżywcze:

Cała keksówka to 1111 kcal. Białko 20 g, Tłuszcze 30 g, Węglowodany 200 g.

ps. jeśli makro Was nie ogranicza to idealnie smakuje z lodami waniliowymi.