SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witaminy

  • Jeszcze kilka lat temu na siłowniach popularne było następujące zdanie: jeśli ktoś nie dba o zapewnienie odpowiedniej ilości i jakości przerw w cyklach treningowych, organizm prędzej czy później sam upomni się o niezbędny odpoczynek. Jakże to prawdziwe... Najczęściej odbywa się to kosztem pojawienia się infekcji górnych dróg oddechowych - [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4344 Data: 2021-03-26 10:16:05
  • Czy witamina K to potas?

    Artykuł
    Zdrowie

    [...] grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, niezbędnych organizmowi do produkcji białek, odpowiadających za krzepnięcie krwi i tworzenie kości. Najpopularniejszymi rodzajami witaminy K są witaminy: K1 i K2.  K1, znana jako filochinon, występuje zwykle w zielonych warzywach liściastych. Witamina K2 to grupa związków zwanych menachinonami. Zwykle [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9869 Data: 2021-06-05 11:42:17
  • Większość osób na początku swojej drogi w kierunku zdrowego trybu życia i walki o lepszą sylwetkę ma problem z tym, jak zacząć. Bardzo wielu z nich myśli, że samo wykupienie karnetu na siłownię i ćwiczenia raz czy dwa w tygodniu, wystarczą do osiągnięcia zamierzonych efektów, niestety takie osoby są w błędzie.  Zapewnij organizmowi wszelkich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10402 Data: 2017-08-05 15:21:50
  • Najgłupsze mity dietetyczne, w które wierzymy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Trenując latami na siłowni, nie raz byliśmy świadkami opowieści, podczas których dosłownie więdły uszy. Pół biedy, jeśli powielane są one przez nowicjuszy. Gorzej, gdy słyszymy je od osób, które wydawałoby się mają większe doświadczenie. W dzisiejszym artykule przytaczamy często powielane mity dietetyczne i obalamy je, pokazując, jak jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13782 Data: 2018-05-01 09:44:42
  • Estrogeny i ich znaczenie w kulturystyce

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] na nanogramach mają jakiekolwiek znaczenie dla sportowca? To bardzo wątpliwe. Estrogeny a stres oksydacyjny Jako takie, estrogeny są silnymi antyoksydantami, podobnie jak witaminy A, C, E, flawonoidy, kreatynina czy bilirubina. To kolejny powód, by nie stosować nadmiernej supresji estrogenów i by dbać o właściwe stężenia androgenów, z których [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8706 Data: 2019-11-21 14:11:46
  • [...] tkanek i krwawienia. Istnieje wiele czynników wpływających na skuteczność koagulacji (krzepnięcia), a jednym z nich jest poziom odżywienia organizmu witaminą K. Rola witaminy K w krzepnięciu krwi Witamina K pełni liczne funkcje koenzymatyczne, wpływając m.in. na hemostazę, czyli równowagę w procesach związanych z prawidłowym tworzeniem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2372 Data: 2021-12-07 09:30:22
  • Witamina C, a układ nerwowy

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] układu odpornościowego. Wiele wskazuje na to, iż ma inne, liczne właściwości, które nie są znane większości ludzi. Witamina C, a Choroba Alzheimera U ludzi stężenia witaminy C we krwi i płynie mózgowo-rdzeniowym (CSF) były związane z pogorszeniem funkcji poznawczych u pacjentów z Chorobą Alzheimera. Niskie stężenia witaminy C pozwalały [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 640 Data: 2024-01-14 09:58:17
  • Aktualizacja 15.02.2023 Odchudzanie jest złożonym zagadnieniem i wymaga zmiany codziennych nawyków. Aby utrata tkanki tłuszczowej była możliwa i postępowała z tygodnia na tydzień, warto zadbać o kilka elementów. Na początek poznasz podstawowe informacje, które mają wpływ na odchudzanie. Dowiesz się, jak prowadzić dietę, jakie aktywności fizyczne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13028 Data: 2017-07-26 09:37:24
  • Okres jesienno-zimowy jest znakomitą okazją do tego, aby szybko złapać infekcję górnych dróg oddechowych czy też wystawić organizm na ryzyko osłabienia odporności. Jest to powiązane ze spadkiem temperatury, zmienną aurą pogodową i niedostosowaniem ubioru do panujących warunków poza domem. Wymienione czynniki sprawiają, że nasz organizm musi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6257 Data: 2017-12-14 10:26:42
  • Wykorzystanie suplementacji, której celem jest wsparcie procesów odchudzania, jest bez wątpienia działaniem dużo bardziej skutecznym niż trzymanie się samej diety. Jeżeli zależy nam na redukcji wagi, to nie tylko wykorzystanie odpowiednio zaplanowanego treningu i jadłospisu będzie warunkowało poprawę naszego wyglądu, ale i odpowiednie zastosowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5973 Data: 2018-10-15 13:08:53
  • Kto z nas nie chciałby żyć długo, mając pewność, że będzie wystarczająco zdrowy, aby robić rzeczy, które kocha? Według danych Światowej Organizacji Zdrowia Japonia jest krajem o najdłuższej oczekiwanej długości życia. Mężczyźni żyją tu średnio 85 lat, a kobiety 87 lat i cztery miesiące. Co więcej, Japonia ma najwyższy na świecie odsetek osób, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8717 Data: 2018-12-18 09:23:09
  • Jedzenie przed snem: co można jeść przed snem?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeszcze całkiem niedawno często mówiło się, że nasz dzień dzieli się na 3 równe części: 8 h pracy, 8 h odpoczynku, 8 h snu. Jednak w obecnych czasach, dla większości z nas, te proporcje zostały zdecydowanie zachwiane. Więcej czasu poświęcamy na pracę, mniej czasu mamy na odpoczynek i dla rodziny. Znacznemu skróceniu uległ również czas przeznaczony [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5536 Data: 2021-01-04 11:45:58
  • [...] mogą zapobiegać chorobie wieńcowej serca, nowotworom i cukrzycy typu 2. I choć często się mówi o potencjalnych niedoborach składników odżywczych takich jak białko, żelazo, witaminy D i B12, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3, to istnieją dowody, że dobrze zaplanowana dieta może być odżywcza i pełnowartościowa. Okazuje się, że nie ma problemu, aby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2980 Data: 2021-08-18 10:44:24
  • Kolagen, a właściwie kolageny (wyodrębniono kilka typów tego białka), to grupa białek sprężystych, charakterystycznych dla tkanki łącznej, odpowiadająca ze wytrzymałość mechaniczną biernych elementów aparatu ruchu (kości, ścięgien, więzadeł, powięzi i stawów) oraz jędrność naszej skóry. FLEX ALL COMPLETE zawarty w nim hydrlizowany kolagen [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6951 Data: 2021-09-21 18:24:25
  • [...] absolutnie niezbędną nam do życia substancją, możliwą do uzupełniania jedynie poprzez spożywanie roślin, jest witamina C. Warto przypomnieć, że reguła ta dotyczy również witaminy E. Jakie natomiast związki roślinne nie są nam do życia absolutnie niezbędne, ale ich spożywanie zapewnia nam wysoki komfort egzystencjalny? Otóż chodzi tutaj w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2370 Data: 2021-11-29 17:14:27
  • [...] przekąski spożywa omega-3 niewiele lub wcale, a w niektórych przypadkach kwasy te mogłyby mieć wręcz zbawienne znaczenie dla zdrowia. Łączenie omega-3 z witaminą D3 Dodatek witaminy D3 do preparatów zawierających kwasy EPA i DHA tworzy jedno z najbardziej prozdrowotnych połączeń obserwowanych wśród zarówno produktów spożywczych, jak i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3290 Data: 2022-08-03 11:32:57
  • [...] (3,25 g w porcji) i zdrowych tłuszczów, które mogą obniżać poziom "złego" cholesterolu i podnosić poziom tego nazywanego dobrym. Masło migdałowe zawiera również więcej witaminy E, wapnia i żelaza niż np. masło z orzechów ziemnych. Ma także więcej błonnika, mniej tłuszczów nasyconych i najmniej węglowodanów. Poszukaj masła migdałowego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1174 Data: 2022-08-17 15:09:57
  • Codzienna dieta powinna być zróżnicowana z wielu przyczyn. Jedną z nich jest to, że nie istnieją produkty, które mogłyby na co dzień dostarczać wszystkie witaminy z grupy B w ilościach istotnych dla codziennego zapotrzebowania, a jednocześnie byłyby powszechnie lubiane i nie generowałyby ryzyka wystąpienia nadmiaru innych związków w organizmie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 704 Data: 2022-12-02 16:01:21
  • [...] nasionami migdałowca zwyczajnego. Są niezwykle zdrową przekąską, a także wykorzystuje się je do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki czy marcepana. Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, a spożywanie ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały wpływają na nasze jelita? Bogactwo witamin w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1332 Data: 2022-12-03 16:38:56
  • Jak wybrać dobrą wodę smakową? Czy woda smakowa ma kalorie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Woda odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym organizmie. Pełni ona funkcje transportowe, reguluje temperaturę ciała, wspomaga trawienie, usuwa toksyny i utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry. Bez odpowiedniego nawodnienia możemy doświadczać zmęczenia, osłabienia, problemu z koncentracją oraz problemów z układem pokarmowym. Prawidłowe nawodnienie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 422 Data: 2023-06-23 15:13:02