Codzienna dieta powinna być zróżnicowana z wielu przyczyn. Jedną z nich jest to, że nie istnieją produkty, które mogłyby na co dzień dostarczać wszystkie witaminy z grupy B w ilościach istotnych dla codziennego zapotrzebowania, a jednocześnie byłyby powszechnie lubiane i nie generowałyby ryzyka wystąpienia nadmiaru innych związków w organizmie. Najlepszym na to przykładem jest wątróbka, która zawiera komplet witamin B, jednak nie każdy za nią przepada, a jednocześnie spożywając ją zbyt często, można się narazić na hiperwitaminozę witaminy A.
Dobrym rozwiązaniem dla osób z wysokimi poziomami zapotrzebowania, a jednocześnie z dietą przeliczoną „na oko”, jest kompleksowa suplementacja. Po latach badań nad witaminami z grupy B znane są już najlepiej przyswajalne ich formy i coraz częściej pojawiają się one w preparatach złożonych w towarzystwie substancji wspomagających.
Witaminy aktywne biologicznie
Jednym z ograniczników w odżywianiu organizmu witaminami z grupy B jest to, w jakim stopniu aktywny jest czynnik w przewodzie pokarmowym odpowiadający za wchłanianie tychże związków. W przypadku niektórych witamin B przyswajalność wynosi kilka procent, a reszta spożytej ilości ulega wydaleniu. Dzięki licznym badaniom z zakresu biodostępności substancji odżywczych opracowano formy chemiczne niektórych witamin, pozwalające na osiągnięcie znacznie większej przyswajalności, niż w przypadku konwencjonalnej żywności, czy też suplementów sprzed lat.
Przykładem są takie związki jak fosforan pirydoksalu (z aktywowaną pirydoksyną; B6), metylofolian wapnia (z aktywowanym kwasem foliowym; B9), czy metylokobalamina (z aktywowaną kobalaminą; B12). Wydają się to być kluczowe dla zdrowia witaminy z omawianej grupy, gdyż mają wyjątkowo duży udział w produkowaniu krwinek czerwonych, neuroprzekaźników czy białek i DNA.
Problem z odpowiednio wysoką podażą tych związków do organizmu może dotyczyć osób z dietami eliminacyjnymi, takimi jak diety roślinne, a także osób z dietą typu zachodniego, w której nie pojawia się wystarczająco dużo warzyw, zbóż i orzechów oraz nasion. Wchłanianie witamin z grupy B ulega zdecydowanemu utrudnieniu w chorobach przewodu pokarmowego (np. Leśniowskiego-Crohna), czy wręcz uniemożliwieniu w anemii złośliwej, chorobie autoimmunologicznej.
Substancje wspomagające witaminy B
Witaminy B aktywowane biochemicznie, a także pozostałe witaminy, które wykazują dobrą przyswajalność bez dodatkowych modyfikacji, mogą być wspomagane w swoim działaniu związkami o budowie oraz funkcjach przybliżonych do tych witamin. Związki te są jednak dosyć dobrze dostępne w pożywieniu albo produkowane są w organizmie, przez co nie zalicza się ich do klasycznych substancji odżywczych.
Wymienić można tutaj cholinę, inozytol czy kwas para-aminobenzoesowy (PABA). Cholina to ważny element błon komórkowych oraz neuroprzekaźnika pobudzającego, acetylocholiny. Inozytol jest antyoksydantem, który uczestniczy w metabolizmie glukozy. Jedną ze specyficznych funkcji PABA jest z kolei udział w produkcji aktywowanego kwasu foliowego przez bakterie w przewodzie pokarmowym.