Szacuny
4064
Napisanych postów
45443
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
348507
Creative
Czy przy skoliozie, większym napięciu jednego prostownika i wyższej pozycji jednego barku póki nie odwiedzę specjalisty lepiej będzie robić siady wolny ciężar czy smith? Co z mc i jakich ćwiczeń unikać?
Przy każdym ćwiczeniu bilateralnym, w którym występuje osiowe obciążenie kręgosłupa, mięśnie będą pracowały niesymetrycznie.
W przypadku skoliozy wzmacniała się będzie strona przykurczona.
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Szacuny
15
Napisanych postów
830
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
6042
ja tez mam z tym problem a gdy byłem u lekarza to zacytuje jego słowa (o siłowni nic nie mówił): "No widzę, że ćwiczy Pan na siłowni ale nie moze byc Pan juz na masie ale na redukcje trzeba przejsc :) ) Nie zabronił siłki ale zalecił by nie obciazac kregoslupa czyli szczegolnie: -brak MC, przeysiadow, wyciskania hantli, sztangi siedzac i innych cwiczen ktore robisz stojac Zalecał tez by cwiczyc maksymalnie na maszynach.
Szacuny
4064
Napisanych postów
45443
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
348507
Ortopedzi tak mają. Boli Cię ręka ? Więc bierz tabletki przeciwbólowe i przestań jej używać.
Dlatego wybrałbym się z kompletem wyników do dobrego fizjoterapeuty.
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Szacuny
19
Napisanych postów
2619
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
36108
Miałem to samo. Gdy mnie coś bolało to zawsze tylko kazali przestać ćwiczyć. Trzeba się wybrać do dobrego specjalisty, bo inaczej nic z tego nie będzie.
Problem jest z wioslem jednoracz - na hantlach najwieksze mam na silce 57 kg wiec wiadomo zeby dalej robic progres silowy musialem przejsc na sztange. W tym tygodniu zrobilem stojac bokiem do sztangi (ruch podobny jak w wiosle hantlem):
30 kg x 10:
50 kg x 10:
I teraz pytanie jak to waszym zdaniem wyglada na filmie (zwlaszcza seria z 50 kg).
Czy jest sens ciagnac to cwiczenie w ten sposob czy jednak lepiej wykonac stojac okrakiem - tak jak do wiosla polsztanga?
Szacuny
3
Napisanych postów
418
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
8523
Witam, od począku roku ćwiczę zwykłym fbw i teraz zmieniam plan na FBW 5x5. Mam pytacie co do progresu siłowego. Mam już sprawdzone maksy w bazowych ćwiczeniach dla 5 powtórzeń (W takich ćwiczeniach jak MC, przysiad i wiosłowanie będę dokładał 5kg co tydzień a w WL i na barki 2,5kg) Plan zacząłem od dzisiaj i ustaliłem sobie że w te 2,5 tygodnia dojdę do swoich maksów czyli np. w MC obniżyłem ostatnią seriię o 15kg i za 2,5 tygodnie będę robił maksem jaki mam teraz. Czy te 2,5 tygodnia to nie jest za szybko? Bo chcę oczywiście jak najdłużej ciągnąć progresię bez sztangnacji.
Problem jest z wioslem jednoracz - na hantlach najwieksze mam na silce 57 kg wiec wiadomo zeby dalej robic progres silowy musialem przejsc na sztange. W tym tygodniu zrobilem stojac bokiem do sztangi (ruch podobny jak w wiosle hantlem):
30 kg x 10:
50 kg x 10:
I teraz pytanie jak to waszym zdaniem wyglada na filmie (zwlaszcza seria z 50 kg).
Czy jest sens ciagnac to cwiczenie w ten sposob czy jednak lepiej wykonac stojac okrakiem - tak jak do wiosla polsztanga?
Zmień wersję bez dwóch zdań , tę wersję stojąc bokiem można robić jako dodatkowe ćwiczenie grzbietowe gdy mięśnie są już trochę zmęczone. A teraz przy 50kg już widać, że zakres ruchu jest mały dodatkowo pozycja niestabilna. Wersja ze sztangą między nogami zdecydowanie lepsza i przede wszystkim mocniejsza ciężarowo co daj możliwość dalszego progresu.