Szacuny
19
Napisanych postów
2619
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
36108
Tak coś czułem, że w nachwycie jest słabo, bo nie potrafię się wczuć w pracę pleców. Masz jakąś radę w jaki sposób poprawić tą retrakcję łopatek? Już od dawna próbuję sam korygować technikę, ale niestety ciągle brak czucia mięśniowego.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6842
Napisanych postów
62863
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784582
zacznij od tego, że jak zrobisz pełny zwis na drążku to samą retrakcją powinieneś się unieść kilka/kilkanaście centymetrów. Czyli pełny swobodny zwis na drążku i zaczynasz ruch od samego ściągnięcia łopatek to uniesie Cię w górę i każde kolejne powtórzenia od tego zaczynaj
6842
Napisanych postów
62863
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784582
Osobiście jestem przeciwnikiem wykonywania ćwiczeń do karku ale w takim ćwiczeniu brakuje u Ciebie zablokowanie w łokciach jak sztanga znajduje się nad głową i to początkowe wybicie ma za zadanie pominąć najbardziej kontuzjogenny odcinek ruchu te kilka centymetrów od kaptura do powiedzmy uszów. Jak faktycznie ten odcinek idzie lekko z pomocą wybicia to jest elegancko, popraw blok w łokciach i będzie ok
Szacuny
0
Napisanych postów
187
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
29716
Przez cztery kolejne treningi dałem jeszcze szansę WL, ale nic z tego, brak progresji. Dzisiaj pierwszy raz robiłem, za radą Pandarka, wyciskanie leżąc ze sztangielkami. Proszę o ocenę techniki.
ok
tu już trudno
bok
Mam jeszcze jedno pytanie. Zawsze, 2-3h po treningu (5 seriix12powtórzeń), bolały mnie plecy (DOMS?) między łopatkami. Myślałem, że to od Martwego Ciągu, ale dzisiaj go nie robiłem. Dzisiaj bolą mnie mocniej, a jedyne co zmieniłem, to większa ilość wyciskania leżąc. Skąd ten ból, może to być wskazówka, dlaczego słabo mi idzie progresja w WL?
1. Przysiady
|20x20|20x20|62,5|67,5|72,5|77,5|4x82,5|5x80|
Wyciskanie sztangielkami/na ławce poziomej - zmieniona technika
|8|10|12|14|16|18|6x20|20|
WL |40|40|40|40|
Uginanie ramion ze sztangą 4x15
|10|12,5|15|17,5|(5+5x2)20|
Zmieniony przez - Hernal w dniu 2013-11-22 19:45:18
6842
Napisanych postów
62863
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784582
wyciskanie leżąc wygląd nieźle, widać, że momentami ta sztangielka nabiera dziwnych ruchów ale to kwestia wczucia się w nowe ćwiczenia. Natomiast na co zwróciłem uwagę to na oddychanie. Jak oddychasz podczas ćwiczenia? bo brzuch dziwnie faluje mam a to zły znak bo szwankuje stabilizacja tułowia a to przekłada się na wycisk. Jeśli wyciskanie sztangielkowe ma być nowym bodźcem dla klatki to ok bo jako poprawa w wycisku sztangowym się nie sprawdzić
Szacuny
0
Napisanych postów
187
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
29716
Podczas pierwszej części opuszczania sztangielek jestem rozluźniony oraz wykonuję szybkie i płytkie oddechy. W drugiej części nabieram powietrza, napinam wszystkie mięśnie. W fazie wyciskania chcę eksplozywnie wycisnąć sztangielki, a oddech powoli wypuszczam mniej więcej w drugiej połowie ruchu w górę.