Szacuny
9
Napisanych postów
20
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
57294
Witam
Ćwiczę w domu planem FBW z "pierwszy rok treningów", jestem na 3 etapie. Mam problem z brakiem obciążenia, a konkretnie na wyciskanie leżąc i martwy ciąg. Co robić? progresje/regresję powtórzeń? czy kategorycznie kupić ciężary? Powiedzmy, że w tym momencie serię zrobił bym z posiadanym maxem plus 4 kg?
Szacuny
13
Napisanych postów
1246
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
36395
rion10
Dobrze, że zauważasz takie sprawy ale teraz pytanie jakie się nasuwa to ile ćwiczeń przyjmiesz na daną partię w jednostce treningowej. Bo jak w przypadku treningu przodu zrobisz dwa ćwiczenia na klatkę czy czwórki to już tych serii przy dwóch treningach będzie 24 w skali tygodnia a w kolejnym 12 więc nie jest tak źle
Dziękuję za wyjaśnienie. Miałem na myśli ilość serii na daną partię ogółem podczas jednego treningu. Na przykład proponowane przez Pana 6 serii na duże partie rozbiłbym na 2 ćwiczenia po 3 serie lub zrobił jedno ćwiczenie z 6 seriami. Panu chodziło o 5-6 serii w jednym ćwiczeniu czy coś pogmatwałem? :)
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6842
Napisanych postów
62863
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784582
5-6 serii w każdym ćwiczeniu. Bo zapewne i tak będziesz się opierał na podstawowych ćwiczeniach więc 5 serii przysiadów, martwego czy wyciskań to wcale nie tak dużo.
Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
3
w hst jak sprawdzamy maxy np dla 15 powtórzeń to dla 1 seri czy dla 2 seri bo tyle sie wykonuje na treningu ? np jedna seria dla 15 to 50kg a dwie na 15 to 45kg ??
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6842
Napisanych postów
62863
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784582
Maksy zawsze dla danego zakresu powtórzeń a czy to będzie pierwsza czy trzecia seria nie ma znaczenia. Z reguły ostatnia seria przy sprawdzaniu maksów jest najsilniejsza.