Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

@@@@@@@@DORADCY CZEKAJĄ NA TWOJE PYTANIA vol.2

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 318772

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 20120 Wiek 21 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 184405
Brzuszki nie mają sensu i to wzbudza najmniej kontrowersji.

Tabata to interwały, a nie aeroby, więc nie wiem czy chciałeś wykonywać to pierwsze, czy drugie. Aeroby możesz sobie dać, ale skoro wracasz to warto zadbać o dietę ( to jest nie "jestem na masie, jem wszystko") i to może wystarczyć do ubytku brzucha. W ogóle zacznij od swojego zapotrzebowania, to jest jedz tyle, żeby waga się utrzymywała. Powinno wpaść trochę mięśni i spaść tłuszczu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 98 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3721
Sądziłem, że można przyporządkować Tabatę do aero, stąd takie a nie inne określenie. Przepraszam, zwykłe niedopatrzenie a chodziło mi oczywiście o te interwały. Dietka jest, w 2 miesiące przybyło 3 kg suchej masy (wnioskuję po ogólnym rozroście, w przeważającej części klatki/bicka i pleców przy jednoczesnej stagnacji brzucha). Mimo wszystko wyliczyłem sobie na potreningu.pl moje dotychczasowe BTW i wyszło 130g bialka, 106g tluszczy i 308g wegli no i 2600 kcal przy wadze 75kg i wzroście 172cm. Nie wiem czy nie za mało tych kalorii, ale trochę boję się o ilość tłuszczy...

Zmieniony przez - Lunatic w dniu 2013-05-13 17:32:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 20120 Wiek 21 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 184405
Skoro wracasz do wysiłku, to jak z wydolnością? Nie lepiej by było zacząć od pracy nad bazą tlenową i aero, przynajmniej przez 4-8 tygodni? Ja bym Ci polecał bieganie 2 x w tygodniu 20-40 minut i ewentualnie 1 x w tygodniu po treningu rowerek 20-30 minut.
Co do diety- kcal w sumie ok, chociaż ja bym dał 150 gram białka i przyciął tłuszcze do bilansu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 454 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 3401
Prosiłbym o sprawdzenie mojej techniki w ćwiczeniu "dzień dobry"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 98 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3721
Pandarek
Skoro wracasz do wysiłku, to jak z wydolnością? Nie lepiej by było zacząć od pracy nad bazą tlenową i aero, przynajmniej przez 4-8 tygodni? Ja bym Ci polecał bieganie 2 x w tygodniu 20-40 minut i ewentualnie 1 x w tygodniu po treningu rowerek 20-30 minut.
Co do diety- kcal w sumie ok, chociaż ja bym dał 150 gram białka i przyciął tłuszcze do bilansu.

Wydolność bardzo dobra. Aż się zdziwiłem. Oczywiście to nie to samo co kiedyś, ale naprawdę jestem w stanie przejechać rowerkiem ponad godzinę jak nie dłużej (po prostu nie sprawdzałem swoich max możliwości w tym zakresie).

Bieganie odpada, bo przerwa w jakichkolwiek ćwiczeniach była spowodowana zerwaniem wiązadła w kolanie i jeszcze nie mogę biegać. Pozostaje tylko rowerek stacjonarny. A co myślisz o tych interwałach Tabaty? Naprawdę dało mi to w kość, ale sam już nie wiem. Skoro mówisz, że aero po 20-40 minut 3x w tygodniu, to nie mógłbym tego zastąpić Tabatą? Ponoć lepsze, ale opieram się wyłącznie na artykułach.
Dzięki w ogóle, że chcesz mi pomóc :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Bieganie a rower to dwa różne światy, ale skoro miałeś zerwanie wiązadła to ćwicz tak, żeby nie pogłębiać problemów.

Spróbuj eksperymentować w takim razie- to jest daj sobie 1 x interwały, 1 x aero w dnt i 1 x po treningu. Z interwałami trzeba pamiętać, żeby nie przeszacować wydatku energetycznego. Intensywność jest duża, ale czas pracy- b. krótki. Nie można 5 minut wysiłku traktować jako pełnoprawnego dt i spożywać tyle kcal co w dniu z godzinnym treningiem.

Po interwałach możesz ewentualnie wykonać lekkie (żeby się nie zajechać- serio lekkie, cały czas masz być w stanie rozmawiać, zero zadyszyki) aero jako uzupełnienie- takie protokoły z powodzeniem się stosuje.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
hogix
Prosiłbym o sprawdzenie mojej techniki w ćwiczeniu "dzień dobry"

A jaka to jest wersja? Na dwójki czy support pod przysiady?

Bezwzględnie jednak puszczasz grzbiet, co oznacza, że dwójki są słabo rozciągnięte. Staraj się mocniej wychodzić jeszcze do tyłu kosztem spłycenia ruchu (puszczasz oczywiście w dolnej fazie)- z czasem powinieneś się rozciągnąć. Zwolnij tylko negatywa, żebyś czuł to rozciąganie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Pandarek
Bieganie a rower to dwa różne światy, ale skoro miałeś zerwanie wiązadła to ćwicz tak, żeby nie pogłębiać problemów.

Spróbuj eksperymentować w takim razie- to jest daj sobie 1 x interwały, 1 x aero w dnt i 1 x po treningu. Z interwałami trzeba pamiętać, żeby nie przeszacować wydatku energetycznego. Intensywność jest duża, ale czas pracy- b. krótki. Nie można 5 minut wysiłku traktować jako pełnoprawnego dt i spożywać tyle kcal co w dniu z godzinnym treningiem.

Po interwałach możesz ewentualnie wykonać lekkie (żeby się nie zajechać- serio lekkie, cały czas masz być w stanie rozmawiać, zero zadyszyki) aero jako uzupełnienie- takie protokoły z powodzeniem się stosuje.

Tak też zrobię. Samo cwiczenie trwało 5 minuty, fakt, ale poprzedzałem to 5-cio minutowym rozbieganiem i 5-cio minutowym uspokojeniem organizmu. Teraz jednak po zakończonym interwale pojeżdżę te 20-30 minut zgodnie z Twoimi instrukcjami. Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 70 Wiek 31 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 23377
Proszę ekspertów o ocene techniki
Seria 3:

Seria 4

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 70 Wiek 31 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 23377
.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening do sprawdzenia. Proszę o pomoc.

Następny temat

Powrót na siłownie suple?

Spalanie
Polecane artykuły