Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6842
Napisanych postów
62863
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784582
Musisz sam na sobie testować i wybrać najlepsze rozwiązanie. Osobiście w podstawowych ćwiczeniach preferuję rampę i sprawdza się najlepiej ale musisz do pewnych rzeczy dojść
Szacuny
3
Napisanych postów
2581
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
11564
Stały ciężar i rampe stosowałem dłużej a np. regresje tylko eksperymentalnie. Miałem takie wrażenia że rampe i regres ciężko jest zastosować gdy sie ma mało serii danego cwiczenia na 2-3. A można stosować np. w części cwiczeń własnie 15-12-10itd a w innych rampe podczas tego samego planu treningowego?
Szacuny
13
Napisanych postów
1551
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
15054
Czy żeby poprawić gibkość wystarczy się rozciągać wg ćwiczeń rozciągających z atlasu ćwiczeń czy stosować jakiś inny plan (jeśli tak to jaki)?
Po treningu oczywiście się rozciągam. Chodzi głównie o to, że nie jestem w stanie zrobić poprawnie technicznie np. MC podnosząc sztangę z ziemi (musze mieć sztangę na podstawkach)
Zmieniony przez - mrCROSS w dniu 2013-08-03 21:29:49
6842
Napisanych postów
62863
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784582
vixen3
Stały ciężar i rampe stosowałem dłużej a np. regresje tylko eksperymentalnie. Miałem takie wrażenia że rampe i regres ciężko jest zastosować gdy sie ma mało serii danego cwiczenia na 2-3. A można stosować np. w części cwiczeń własnie 15-12-10itd a w innych rampe podczas tego samego planu treningowego?
Rampa mi bardzo przypasowała przy mc i siadach
oczywiście, że można . Przy podstawowych ćwiczeniach siłowych można sobie spokojnie pozwolić na rampę i to dość szeroką a w ćwiczeniach, izolowanych, plastycznych można się pobawić w stałą liczbę powtórzeń z progresją liniową czy zabawy tempem itp
Regresja jest ok ale najpierw trzeba dojść do regresji progresją
6842
Napisanych postów
62863
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784582
mrCROSS
Czy żeby poprawić gibkość wystarczy się rozciągać wg ćwiczeń rozciągających z atlasu ćwiczeń czy stosować jakiś inny plan (jeśli tak to jaki)?
Po treningu oczywiście się rozciągam. Chodzi głównie o to, że nie jestem w stanie zrobić poprawnie technicznie np. MC podnosząc sztangę z ziemi (musze mieć sztangę na podstawkach)
Zmieniony przez - mrCROSS w dniu 2013-08-03 21:29:49
to wszystko nie jest taka łatwa sprawa najpierw trzeba zdiagnozować gdzie tkwi problem , bo może być mała mobilność w biodrach plus przykurcze niektórych mięśni itp . Najlepiej trzeba by było najpierw się udać do jakiegoś ogarniętego fizjo żeby zbadał dokładnie co i jak
Szacuny
13
Napisanych postów
1551
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
15054
Generalnie to za dzieciaka (wiek 13-14 lat) bez problemu dotykałem rękoma podłogi, teraz siegam tylko koniuszkami palców - nie wiem czy jestes w stanie mi pomóc na pods. tej informacji
6842
Napisanych postów
62863
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784582
niestety to niewiele mówi bo jak byś zachował naturalną krzywiznę kręgosłupa i dotknął palcy to spoko ale zapewne zaokrąglasz dół grzbietu a to znacząco zmienia postać rzeczy