Szacuny
0
Napisanych postów
84
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
3327
Stosuję teraz trening 5x5. Moim priorytetem jest siła. Pominę kwestię diety, bo jest oczywista, ale mam pytanie innego rodzaju. Jakie robić przerwy między seriami i jaki ma być czas fazy ekscentrycznej i koncentrycznej. Wiadomo, siła to masa razy przyspieszenie, więc np. w wyciskaniu leżąc opuszczać powoli, kontrolowanie 3s. a podnosić szybciej np 1s.? Tak będzie dobrze? Jak z małymi partiami, barki, triceps, biceps, tak samo 3s. ekscentrycznej a koncentrycznej 1s.? Co do przerw między seriami. Mam np. pięć serii właściwych na przysiad. Wiadomo, przedtem seria albo dwie rozgrzewki. Kolejno 60,70,80,90,100% na 5 powtórzeń w serii. Te lekkie serie, przerwa trwa 1 minutę, przy 70% zwiększam do 1.30-2min. 80% 2-3min. Po serii 90% robię przerwę 3-4min przed serią 100%. Co sądzicie o takiej długości przerw i długości trwania jednego powtórzenia? Zmniejszyć przerwy, żeby była większa intensywność?
Szacuny
0
Napisanych postów
84
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
3327
Tak czytam poprzednie posty o barkach i się zastanawiam czy nie pomijam w swoim planie tyłu barków. Robię 5x5, skupiam się głównie na ćwiczeniach wielostawowych, przysiady, mc, wyciskanie leżąc, żołnierskie, wiosło, podciągania, dipsy. Jeżeli chodzi o mniejsze partie to dotatki np. podciąganie podchwytem, uginanie ramion z łamaną sztangą itp, ale pytanie dotyczy barków. Czy robiąc wyciskanie leżąc, żołnierskie i wiosło wszystkie trzy głowy są w ruchu? Nie chodzi mi o jeden dzień, bo plan mam inny, chodzi mi o ćwiczenia po prostu, czy ćwicząc te trzy, które wypisałem wcześniej, nie zaniedbam żadnej głowy barków?
Szacuny
0
Napisanych postów
84
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
3327
Nie ukrywam, że liczyłem na trochę bardziej rozbudowaną odpowiedź :) Tak czy inaczej - dzięki. Co więc robić kiedy skończy się "początek"? Siła mnie jara, to jest mój cel, ale jak coś będzie kulało to siła przyklęknie.
Szacuny
97
Napisanych postów
20120
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
184405
Wziąć bardziej rozbudowany plan, dodać jakieś izolacje. Na początku nie ma co sobie tym zaprzątać głowy, ew możesz dodać po prostu jakieś unoszenia w opadzie po treningu.
Szacuny
3
Napisanych postów
259
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
2679
Czy na redukcji lepsze będzie FBW czy jakaś forma splitu? Czytając co nieco dało mi do myślenia, że skoro na redukcji liczy się dawać bodziec mięśniom aby "nie zanikały", to chyba lepsze byłoby FBW?