Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

@@@@@@@@DORADCY CZEKAJĄ NA TWOJE PYTANIA vol.2

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 318896

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 246 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1871
Dobra to inne pytanie....
Czy wypada/można zejść z kreatyny po 17 dniu stosowania? czuje ze jakos wole odłożyć ją na potem i ewentualnie ja stosowac na redukcji lub za tydzien bo teraz bede sobie przerwe chyba robil dłuższą... i nie ma sensu brac 7 dni pod rzad kiedy nie bede cwiczyl

Zmieniony przez - gobbi w dniu 2015-03-03 18:28:58

Zmieniony przez - gobbi w dniu 2015-03-03 18:36:21
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 36 Wiek 38 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 493
Panderek no znalazłem ten arytkuł i poza tym, że tam wykluczony jest rowerek to wszystko jest tak jak napsiałem - chce mi się rzygać, więc na mój poziom wytrenowania chyba jest ok?

Rzeczywiście nie mam pulsometru na klatę, ale jak pytałem o odczyty osoby, które go mają to mówią, że rowerki na siłowni +/- dobrze go odczytują.

Mimo wszystko dzięki za wskazanie ciekawego artykułu.

Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 56 Wiek 30 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 3362
Zauważyłem ostatnio ciekawą rozpiskę treningową - a w niej rozkład serii 3x12-4 (czyli 12,8,4) z coraz większym ciężarem, i tak się zacząłem zastanawiać, czy np 25x12, 30x8 i 40x4 będzie bardziej efektowne niż 20x12,25x12,30x12 ? (ćwiczę 2 razy w tygodniu klatkę, łącznie 4 razy w tyg, endomorfik, 2mc staż). Głównie chodzi mi o przyrost siły
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 20120 Wiek 21 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 184405
Bez sensu. Jeśli robisz mało powtórzeń, to musisz robić więcej serii, typu na trójkach 3/4 serie. Trzymaj się wyższych zakresów na razie, bo więcej kg łącznie w ten sposób przerzucisz.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 196 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 11048
Pandarek, z tego co pamiętam w twoim dzienniku (z półtora roku temu) redukowałeś się a w swoim treningu miałeś podrzut i rwanie. Trenowałeś wtedy bardzo funkcjonalnie.

Chciałbym od maja zrobić redukcję życia a trening chciałbym mieć na maksa funkcjonalny, bez izolacji. W skrócie same ćwiczenia dynamiczne i wielostawowe, do tego trening HIIT/Interwałowy/Aeroby.

Myślisz [myślicie] że jest sens konstruowania takiego planu w oparciu o progresje liniową? Chciałbym zacząć redukcje od 10-tek [w rwaniu i podrzucie - od 5 tek] i później zjechać do 3-jek.
Celem była by przede wszystkim mocna redukcja, drugorzędny cel to: przygotowanie do treningu SW we wrześniu,

Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4064 Napisanych postów 45443 Wiek 4 lata Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 348507
A umiesz robić rwanie i podrzut ?

Jeśli tak, to nie widzę przeciwwskazań, byś robił te ćwiczenia nawet w okresie masy.
Jeśli chodzi o redukcję, również nie widzę przeciwwskazań, aczkolwiek traktowałbym je jako uzupełnienie.Plan w głównej mierze musisz oprzeć na ćwiczeniach statycznych.

„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„

Pilny student Vincea.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4064 Napisanych postów 45443 Wiek 4 lata Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 348507
I nie dopisałem :

W okresie redukcji warto zainteresować się treningami metabolicznymi-np. Crossfit'em. Przyśpieszysz proces utraty tkanki tłuszczowej, a przy okazji poprawisz ogólną sprawność, kondycję i wytrzymałość.

https://www.sfd.pl/[ART]Crossfit_jako_uzupełnienie_treningu_kulturystycznego.-t1035734.html 

„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„

Pilny student Vincea.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 196 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 11048
Ronnie, rwania i podrzutu będę się uczył niedługo u Olimpijczyka. Dzięki za odpowiedź.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 20120 Wiek 21 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 184405
Zabek22
Pandarek, z tego co pamiętam w twoim dzienniku (z półtora roku temu) redukowałeś się a w swoim treningu miałeś podrzut i rwanie. Trenowałeś wtedy bardzo funkcjonalnie.

Chciałbym od maja zrobić redukcję życia a trening chciałbym mieć na maksa funkcjonalny, bez izolacji. W skrócie same ćwiczenia dynamiczne i wielostawowe, do tego trening HIIT/Interwałowy/Aeroby.

Myślisz [myślicie] że jest sens konstruowania takiego planu w oparciu o progresje liniową? Chciałbym zacząć redukcje od 10-tek [w rwaniu i podrzucie - od 5 tek] i później zjechać do 3-jek.
Celem była by przede wszystkim mocna redukcja, drugorzędny cel to: przygotowanie do treningu SW we wrześniu,

Pozdrawiam

Pół roku to Ty się będziesz uczył przekładać siłę na technikę, więc dla Ciebie głównymi ćwiczeniami siłowymi będą na razie przysiady i ciągi. W dwuboju nie masz progresji liniowej, ale jak ktoś będzie Cię prowadził, to poczujesz to na swojej skórze. Od września ćwiczę na sekcji dwubojowej, także do bodajże 104 strony mojego obecnego dziennika masz przykładowe rozpiski dla początkujących.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 246 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1871
Spotkałem się z taką opinią, czy to prawda że fbw nie jest w stanie odpowiednio zmęczyć i rozerwać dany miesien i potrzebne jest przykladowo na klatce : wypychanie oraz rozciaganie? Pół roku tak jechalem i w sumie po czesci efekty nie sa az takie dobre, bo nie robilem zadnych rozpietek czy innych tego typu rzeczy (przykladowo juz na przykladzie tej klatki)
Cytuje cały tekst:
Powiem szczerze ze dana osoba zachęciła mnie bardzo do tego typu treningu. Jest to jednak trening dzielony, wiec nawet push pull się w to nie łapie.

anonim
FBW jest dobre na początek, rozgrzewkę przed prawdziwym treningiem, dobry pomysł na powrót na siłownie 2-3 tygodnie fbw, bądźmy szczerzy trening ogólny nie jest w stanie zmęczyć czy dostatecznie rozerwać mięsień, a do zaawansowanego planu Fbw trzeba też dużo wiedzieć.
Skupie się na jednym przykładzie: klatka piersiowa:
Istnieją dwie formy treningu mięsni: wypychanie oraz rozciąganie.
Klatkę można podzielić na różne częsci, skupimy się na 3 części optyczne(Dół, środek, góra) FBW nie potrafi dobrze wytrenować wszystkich tych elementów.
Dobry trening klatki będzie zawierał np. 3 wypychy i jedno rozciąganie.
1 trening np: płaska, ujemna, hantelki na skosie w góre oraz brama jako rozciąganie lub
2 trening: hantle na płaskiej, sztanga skos góra, hantelki ujemna, pompki na poręczach jako rozciąganie. 4 cwiczenia jednego mięsnia na trening.
tak aby nie zapominać o niczym.

Zmieniony przez - gobbi w dniu 2015-03-04 18:21:51
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening do sprawdzenia. Proszę o pomoc.

Następny temat

Powrót na siłownie suple?

Spalanie
Polecane artykuły